Χειροποίητο προσκλητήριο γάμου

Χειροποίητο προσκλητήριο γάμου

Στο σημερινό μας άρθρο θα δούμε πως ένα χειροποίητο προσκλητήριο γάμου είναι σε θέση να κάνει τον γάμο σας να ξεχωρίσει και να κερδίσει τις εντυπώσεις όλων των καλεσμένων σας.

Η ώρα για το γάμο σας πλησιάζει. Ορίσατε ημερομηνία, κλείσατε εκκλησία, βρήκατε κουμπάρους και τώρα μπήκατε στην τελική ευθεία με τις ετοιμασίες. Ένα από τα πρώτα που σας απασχολούν είναι και τα προσκλητήρια γάμου που θα επιλέξετε. Κι αυτό γιατί είναι η πρώτη εικόνα που θα έχουν από εσάς οι καλεσμένοι σας.

Παρακάτω θα σας δώσουμε κάποιες ιδέες για να ξεχωρίσετε!

Ποικιλίες και κοστολόγιο προσκλητηρίων γάμου

Οι τιμές για την αγορά ενός προσκλητηρίου είναι φυσικά ανάλογες με το είδος του. Στις χαμηλότερες τιμές μπορείτε να βρείτε ένα προσκλητήριο πάπυρο που θα το τυλίξετε σε ρολό, ενώ ανεβάζοντας λίγο το κόστος μπορείτε να επιλέξετε ένα που θα συνδυαστεί με κάποιο φάκελο.

Ανεβαίνοντας ακόμη παραπάνω, μπορείτε να βρείτε μερικές εξαιρετικές επιλογές σε Premium προσκλητήρια γάμου με  ιδιαίτερο σχήμα ή κοπτικό όπως είναι το Laser Cut και η χρυσοτυπία.

Όλα αυτά μπορείτε να τα βρείτε στο εμπόριο σε μεγάλη ποικιλία. Αυτό όμως που δεν θα βρεθεί πουθενά πανομοιότυπο, είναι εάν φτιάξετε κάτι εξ αρχής από μόνοι σας. Ένα χειροποίητο προσκλητήριο γάμου που θα είναι μοναδικό και ιδιαίτερο, φιλοτεχνημένο με το δικό σας προσωπικό γούστο.

Δημιουργία χειροποίητου προσκλητηρίου γάμου

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε για να μπορέσετε να ξεκινήσετε, είναι να επιλέξετε το γενικό στυλ του γάμου σας και κατ’ επέκταση του προσκλητηρίου. Αν για παράδειγμα έχετε θεματολογία σε απλό ρετρό στυλ, αντίστοιχα θα ακολουθήσει και το προσκλητήριο. Το ίδιο κι αν επιλέξετε κάτι σε πιο glamorous ή σε vintage κλπ.

Προτάσεις για ένα υπέροχο χειροποίητο προσκλητήριο γάμου

Ακολουθούν και τα επόμενα βήματα κατά βούληση και αναλόγως το θέμα που επιλέξατε. Για την καλύτερη δημιουργία του δικού σας προσκλητηρίου, σας ετοιμάσαμε μερικές προτάσεις οι οποίες είμαστε σίγουροι ότι θα σας φανού ιδιαίτερα χρήσιμες.

Πρόταση Νο 1 | Λινάτσα – Καμβάς – Δαντέλα

 1. Αν επιλέξατε vintage, βρείτε καμβά ή λινάτσα διάστασης περίπου 16Χ23 ή και μεγαλύτερο.
 2. Βρείτε χαρτί ματ περγαμενάτα ημιδιάφανο ή γκοφρέ με πάχος όχι μεγαλύτερο των 230 γραμμαρίων. Αυτό το χαρτί θα κολληθεί με λίγο κόλλα μαζί με την λινάτσα ώστε να τυλιχθεί μετά όλο μαζί.
 3. Βρείτε δαντέλα ή καμβά σε ρολό ώστε να κόψετε στην επιθυμητή διάσταση και να τυλίξετε το ρολό από έξω. Το φάρδος της δαντέλας εξαρτάται από εσάς. Υπάρχει διαθέσιμο σε φάρδος από 2 cm και φτάνει μέχρι και τα 10 cm.
 4. Βρείτε κορδόνι κερωμένο ή σπάγκο για να τυλίξετε πάνω από την δαντέλα-καμβά. Θα το βρείτε σε ρολό των 50 ή 100 μέτρων και θα το κόψετε στην επιθυμητή διάσταση. Ένα μήκος περίπου 60 έως 80 εκατοστών θα σας καλύψει.
 5. Προαιρετικά μπορείτε να βρείτε κάποια καρφίτσα ή κάποιο διακοσμητικό ή μία κανέλλα ώστε να δέσετε στο τελείωμα από το κορδόνι. Ένα ασημένιο κρεμαστό κλαδάκι ή ένα δέντρο της ζωής ή μία ασημένια καρδούλα, μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Ακόμα μπορείτε να κολλήσετε και μία χάντρα ή μία πέρλα στο σημείο του φιόγκου, στο κέντρο.

Πρόταση Νο 2 | Βουλοκέρι.

 1. Χρειαζόμαστε ένα πιστολάκι σιλικόνης, την σφραγίδα για το βουλοκέρι με το σχέδιο της αρεσκείας μας ή τα αρχικά μας, προαιρετικά ένα κορδόνι χοντρό ή σχοινί για να μπει κάτω από την σφραγίδα σε σχήμα θηλιάς ή φιόγκου και τις ράβδους (φυτίλια) στο χρώμα που θέλουμε.
 2. Βρείτε φάκελο με τριγωνικό κλείσιμο κατά προτίμηση ματ με γκοφρέ χαρτί ή ανάγλυφη υφή.
 3. Τυπώστε και βάλτε στο εσωτερικό του φακέλου το προσκλητήριο.
 4. Βάζετε την χρωματιστή ράβδο στο πιστόλι και το βάζετε σε λειτουργία για να ζεσταθεί.
 5. Πατώντας την σκανδάλη εναποθέτετε την κατάλληλη ποσότητα κόλλας στο κλείσιμο του φακέλου, τη μύτη.
 6. Τοποθετείτε την σφραγίδα πάνω στην κόλλα κάθετα και αφήνετε λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να κρυώσει.
 7. Αφαιρείτε την σφραγίδα.
 8. Προαιρετικά στολίζετε τον φάκελο με ένα κορδόνι ή κάποιο κρεμαστό διακοσμητικό.

Πρόταση Νο 3 | Μπουκαλάκι

 1. Βρείτε ένα μπουκαλάκι με το κατάλληλο ύψος (τουλάχιστον 12 εκατοστά) για να μπει μέσα το προσκλητήριο πάπυρος. Το σχήμα και το φάρδος από το μπουκάλι εξαρτάται από το γούστο σας, όπως και το είδος του υλικού. Μπορείτε να αποφύγετε το τελείως γυάλινο για πρακτικούς λόγους, αν τα συσκευάσετε και τα μεταφέρετε μακριά.
 2. Πάρτε χρωματιστές κιμωλίες και χτυπήστε στο γουδοχέρι μέχρι να γίνουν σκόνη.
 3. Ρίχνετε λίγο στο μπουκαλάκι ώστε να πιάσουν στον πάτο περίπου 2-3 εκατοστά.
 4. Τοποθετείτε μέσα το προσκλητήριο τυλιγμένο σε ρολό.
 5. Κλείνετε τον φελό ή το καπάκι.
 6. Τυλίγετε πάνω στο λαιμό ένα κομάτι καμβά.
 7. Τυλίγετε στο λαιμό ένα κορδονάκι ή ένα σπάγκο ή ακόμα καλύτερα 2-3 κορδόνια ενωμένα σε πλεξούδα.
 8. Προαιρετικά κρεμάτε στην άκρη του κορδονιού και κάποιο διασκοσμητικό ξύλινο ή ασημένιο (άγκυρα, καρδιά, μονογράμματα κλπ).
 9. Έτοιμο.

Πρόταση Νο 4 | Φάκελος λινάτσα

 1. Βρείτε ένα κομμάτι λινάτσα ή αγοράστε καλύτερα ολόκληρο ρολό ώστε να το κόψετε στην επιθυμητή διάσταση. Υπολογίστε όταν διπλωθεί στα δύο να μην ξεπερνά την διάσταση 16Χ23. Ιδανική διάσταση θα είναι το 12Χ17.
 2. Τυπώστε το προσκλητήριό σας.
 3. Το τοποθετείτε μέσα στη λινάτσα και διπλώνετε.
 4. Τυλίγετε από έξω ένα κορδονάκι κερωμένο ή έναν σπάγκο.
 5. Κρεμάτε στην άκρη του σπάγκου ένα ξυλινό διακοσμητικό ή ένα οξειδέ ή μπρούτζινο με αίσθηση παλιού. Ιδανικά θα ταίριαζε κάτι με δέντρο της ζωής ή ένα κλαδάκι ελιάς ή ακόμα και μία βέργα κανέλλας.
 6. Έτοιμο.

Πρόταση Νο 5 | Κλασικό με φιόγκο

 1. Πάρτε ένα έτοιμο προσκλητήριο με φάκελο ή τυπώστε ένα προσκλητήριο και διπλώστε το στη μέση (δίπτυχο).
 2. Βρείτε μία εντυπωσιακή κορδέλα με φάρδος τουλάχιστον δύο εκατοστών και πάνω.
 3. Ψάξτε στο διαδίκτυο για βιντεάκια με περίτεχνους φιόγκους και δεσίματα. Υπάρχουν πολλά για να πάρετε ιδέες
 4. Τυλίγετε την κορδέλα σας γύρω από τον φάκελο με τον φιόγκο που μάθατε. Απλό και κλασικό που κλέβει τις εντυπώσεις με τον συνδυασμό που θα κάνετε στον τύπο του χαρτιού ή του φακέλου και στον τύπο και χρωματισμό του φιόγκου.

Πρόταση Νο 6 | Γαμοβάπτιση

Αν έχετε γάμο και βάπτιση μαζί μπορείτε να κάνετε τα προσκλητήρια γαμοβάπτισης σας να ξεχωρίσουν με έναν πολύ απλό τρόπο. Όταν επιμεληθείτε τον σχεδιασμό του γραφικού του προσκλητηρίου σας, επιλέξτε μία παιδική ζωγραφιά ως σχέδιο που να απεικονίζει ένα ζευγάρι (μπαμπά και μαμά) και ένα μωράκι, ή ένα εκκλησάκι, ή βέρες και ουράνιο τόξο ή οτιδήποτε άλλο σχετικό που σας αρέσει.

Επιλέξτε κάποια παιδική γραμματοσειρά που να μοιάζει σαν χειρόγραφο που το έγραψε το μωράκι σας. Γράψτε επίσης όλο το κείμενο ανορθόγραφο χωρίς τόνους και με λάθη σε όλες τις λέξεις για να δώσετε έναν πιο παιχνιδιάρικο τόνο.

Μπορείτε ακόμα και να σκανάρετε μία ζωγραφιά που θα κάνει ένα παιδάκι λίγο μεγαλύτερης ηλικίας. Μοναδικό και ξεχωριστό προσκλητήριο γαμοβάπτισης που θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας!

Πρόταση Νο 7 | Ημερολόγιο

 1. Τυπώστε σε ένα χαρτόνι ματ γκοφρέ (κατά προτίμηση μακρόστενο σε διάσταση 11Χ23) με μεγάλα γράμματα τους ημερολογιακούς δείκτες, τις μέρες του μήνα και κυκλώστε με έναν κόκκινο κύκλο την ημερομηνία του γάμου σας. Μπορείτε ακόμα και να αναφέρετε σε κάποια γωνία με μικρά γράμματα την γιορτή της ημέρας της εκκλησίας και την ώρα της ανατολής και δύσης του ηλίου, για μεγαλύτερη πειστικότητα.
 2. Παίρνετε ακόμα ένα χαρτόνι ματ γκοφρέ σε λίγο μεγαλύτερη διάσταση από το προσκλητήριο, κατά προτίμηση σε πιο σκούρο χρώμα (καφέ ή οικολογικό) για να κολληθεί πίσω από το προσκλητήριο.
 3. Κολλάτε τα δύο χαρτόνια μεταξύ τους με μία ή δύο σταγόνες κόλλα. Επειδή το χαρτί είναι ματ κολλάει αμέσως και γερά.
 4. Τυλίγετε ένα κορδονάκι ή έναν σπάγκο γύρω από το προσκλητήριο και κρεμάτε στην άκρη το καρτελάκι με τα ονόματα των καλεσμένων.
 5. Προαιρετικά τυλίγετε ένα κομάτι καμβά φάρδους 3-4 εκατοστών πριν βάλετε το κορδόνι.

Έτοιμο. Είναι από τα πιο εύκολα χειροποίητα προσκλητήρια από πλευράς κατασκευής και χρειάζεται τον λιγότερο χρόνο συναρμολόγησης. Επίσης είναι πολύ πιο εύκολο να εφοδιαστείτε με τα υλικά.

Πρόταση Νο 8 | Κουτί

 1. Ψάξτε να βρείτε στην αγορά ένα κουτί ανάλογα με την διάσταση που θέλετε, την τιμή που θα το βρείτε φυσικά και το είδος που θέλετε (σχήμα, χρώμα, διακόσμηση κλπ).
 2. Αφού το βρείτε και καταλήξετε, τότε σχεδιάζετε στην αντίστοιχη διάσταση το προσκλητήριό σας.
 3. Ετοιμάζετε την μπομπονιέρα σας υπολογίζοντας ότι θα χωρέσει στο κουτί. Δεν είναι απαραίτητο να βάλετε μέσα 7 κουφέτα όπως έβαζαν παλιά. Μπορείτε να βάλετε ακόμη και τρία.
 4. Τοποθετείτε μέσα στο κουτί το προσκλητήριο και τα κουφέτα.
 5. Διακοσμείτε το κουτί με κάποιο αυτοκόλλητο (αν δεν είναι ήδη τυπωμένο) και στολίζετε-τυλίγετε με ένα κορδονάκι.
 6. Έτοιμο.

Είναι λίγο πιο ακριβή σαν λύση από τα προηγούμενα προσκλητήρια λόγω του κόστους του κουτιού, αλλά εξοικονομείτε λίγα χρήματα επειδή δίνετε μαζί και τη μπομπονιέρα, μία ανά οικογένεια και γλιτώνετε και τον κόπο να τις μοιράσετε τις μπομπονιέρες στην εκκλησία.

Πρόταση Νο 9 | Πάπυρος με κανέλες

 1. Αγοράζετε δύο ράβδους κανέλες για κάθε προσκλητήριο με μήκος περίπου 20 εκατοστά.
 2. Τυπώνετε το προσκλητήριο σε χαρτί παλαιωμένο, κατά προτίμηση περγαμηνή ημιδιάφανη.
 3. Τυλίγετε τις κανέλες με το προσκλητήριο.
 4. Τυλίγετε μία λωρίδα καμβά ή μία δαντέλα με φάρδος περίπου 4 εκατοστά.
 5. Δένετε από έξω ένα κορδονάκι σε στυλ που να ταιριάζει και στην άκρη κρεμάτε το καρτελάκι για την οικογένεια.
 6. Προαιρετικά κολλάτε και ένα διακοσμητικό λουλουδάκι ή ένα ξύλινο ουδέτερο διακοσμητικό όπως για παράδειγμα μία καρδούλα ή μία λεβάντα ή ένα κλαδάκι ελιάς.

Πρόταση Νο 10 |  Κολλάζ.

Μπορείτε να βρείτε ένα χαρτόνι παλαιωμένο και να το διπλώσετε στα δύο ή στα τρία.

Επάνω μπορείτε να κολλήσετε με μία σταγόνα κόλλα διάφορα διακοσμητικά, αρκεί να προσέξετε να έχουν μιά συνοχή και να ταιριάζουν μεταξύ τους αλλά και με το όλο ύφος. Έχετε άπειρες επιλογές σε σχέδια, χρώματα και ποιότητες υλικών.

Απλά να έχετε επιμονή και υπομονή μέχρι να βρείτε αυτά που θέλετε. Μπορείτε κάλλιστα να πάρετε μερικές ιδέες ακόμα και από ιστοσελίδες του εξωτερικού, πληκτρολογώντας στη μπάρα τις αντίστοιχες λέξεις κλειδιά.

Ξεκινάτε την συναρμολόγηση και το κόλλημα των υλικών αφού πρώτα έχετε υπολογίσει σωστά και τον διαθέσιμο χώρο αλλά και την τελική εικόνα. Ξύλινα διακοσμητικά, αποξηραμένα λουλουδάκια σε μικρές διαστάσεις, καμβάδες και δαντέλες, φιογκάκια και κορδονάκια, πεταλούδες, καρφίτσες, χάντρες, βέρες, κλαδάκια και καρδούλες και τόσα άλλα μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους με τον καλύτερο τρόπο.

Σαν συμβουλή σημειώστε να κολληθούν σε χαρτόνι διαφορετικού χρώματος για να κάνουν αντίθεση.

Είναι από τα πιο χρονοβόρα προσκλητήρια στη συναρμολόγησή τους και πιθανόν να χρειαστείτε βοήθεια και από άλλα άτομα αν υπάρχουν διαθέσιμα, αλλά το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει!