Βάπτιση με δύο νονούς – όσα πρέπει να γνωρίζετε

Βάπτιση με δύο νονούς

Η βάπτιση με δύο νονούς είναι κάτι αρκετά διαδεδομένο τα τελευταία χρόνια, με ολοένα και περισσότερους γονείς να επιλέγουν δύο άτομα που θα βαφτίσουν το μωράκι τους. Αρκετός όμως κόσμος αναρωτιέται ποια είναι η διαδικασία για κάτι τέτοιο, πως μπορεί αν υπάρξει συνεννόηση μεταξύ δύο ανθρώπων που πιθανόν να μη γνωρίζονται και πολλά ακόμη. Στο σημερινό μας άρθρο λοιπόν, θα προσπαθήσουμε να σας παρέχουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Βάπτιση με δύο νονούς – Γίνεται;

Αρχικά, να τονίσουμε ότι η βάπτιση με δύο νονούς είναι εφικτή. Σκεφτείτε για παράδειγμα όταν ο νονός που επιλέγετε για το μωρό σας είναι παντρεμένος. Μπορούν και οι δύο να συμμετάσχουν στην Τελετή κάτι που αυτομάτως τους κάνει και τους δύο νονούς. Κάπως παρόμοια είναι η διαδικασία και όταν επιλέγετε δύο εντελώς ανεξάρτητα άτομα, τα οποία μπορεί να μην γνωρίζονται καν μεταξύ τους.

Άλλωστε, νονός είναι αυτός που συμμετέχει ενεργά στο Μυστήριο της Βάπτισης και «λαδώνει» το παιδί. Και μπορεί να είναι περισσότεροι από ένας.

Μάλιστα, καλό θα ήταν να καθοριστούν από πριν οι αρμοδιότητες το καθενός ώστε να μην υπάρξουν συγχύσεις και καθυστερήσεις κατά την ώρα της Τελετής. Το ιδανικό θα ήταν να προγραμματίσετε μια συνάντηση με τον ιερέα που θα τελέσει το Μυστήριο και τους δύο νονούς, ώστε να λυθεί κάθε απορία.

Γιατί να κάνετε μια βάπτιση με δύο νονούς

Ένα εύλογο ερώτημα είναι για ποιον λόγο χρειάζονται δύο νονοί σε μια βάπτιση. Τα θετικά είναι αρκετά με βασικότερο ότι το παιδί θα έχει δύο πνευματικούς γονείς, οι οποίοι θα το αγαπούν, θα το νοιάζονται και αν μη τι άλλο θα του στέλνουν και τα δωράκια του. Μια συνεννόηση μόνο για την λαμπάδα το Πάσχα, όπου θα μπορούσαν να το πηγαίνουν εναλλάξ. Την μία χρονιά δηλαδή να παίρνει ο ένας και την επόμενη ο άλλος, ώστε να μην χρειάζεται το παιδί να επιλέγει ποια από τις δύο θα πάρει μαζί του στην εκκλησία.

Φυσικά τα οφέλη μιας βάπτισης με δύο νονούς είναι ακόμη περισσότερα. Για παράδειγμα, ένα σημαντικό θέμα που αρκετοί γονείς αντιμετωπίζουν είναι ότι νονός του παιδιού είθισται να είναι και αυτός που τους πάντρεψε. Ωστόσο αρκετοί είναι οι φίλοι που θα θελήσουν να βαπτίσουν το μικρό τους κάτι που αυτομάτως τους βάζει σε μεγάλο δίλημμα. Με την επιλογή δύο νονών αυτομάτως και βγαίνετε από την δύσκολη θέση και μπορείτε να επιλέξετε έναν νονό που πιστεύεται ότι θα σταθεί ως πνευματικός πατέρας δίπλα στο παιδί σας.

Τέλος, ένα μεγάλο όφελος για τους ίδιους τους νονούς είναι και το κόστος. Μοιράζοντας τα έξοδα στα δύο, σίγουρα θα είναι ευκολότερο και για τους δύο. Ο ένας μπορεί να αναλάβει για παράδειγμα να αγοράσει τον σταυρό και ο άλλος τα βαπτιστικά ρούχα. Μάλιστα αν θέλουν μπορούν να συμμετέχουν και στον στολισμό της εκκλησίας ή στα προσκλητήρια βάπτισης.

Τι άλλο θα πρέπει να προσέξω;

Φυσικά, από τη στιγμή που θα είναι δύο νονοί, θα πρέπει να τους συμπεριλάβετε και τους δύο στα κείμενα της βάπτισης. Στο τέλος δηλαδή του προσκλητηρίου θα πρέπει να αναγράφονται και οι δύο νονοί. Επιπρόσθετα, αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι η βάπτιση μπορεί να γίνει και με περισσότερους από δύο νονούς. Ωστόσο πριν αποφασίσετε το οτιδήποτε, καλό θα ήταν να συνεννοηθείτε με τον ιερέα που θα τελέσει το Μυστήριο, αφού εκείνος θα σας παρέχει και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεστε.

Εμείς να σας ευχηθούμε καλή Βάπτιση και να σας ζήσει το υπέροχο μωράκι σας!