Τι πρέπει να γράφει ένα προσκλητήριο βάπτισης

Τι πρέπει να γράφει ένα προσκλητήριο βάπτισης

Η αλήθεια είναι ότι οι επιλογές σε προσκλητήρια βάπτισης είναι πάρα πολλές. Ανάλογα με το φύλο του παιδιού, τις αγαπημένες του δραστηριότητες ή γενικά κάτι που τον χαρακτηρίζει, μπορεί να βασιστεί και η συνολική φιλοσοφία του προσκλητηρίου. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές, που η αναζήτηση για το τέλειο σχέδιο, μας κάνει να ξεχνάμε βασικές πληροφορίες, όπως για παράδειγμα το τι πρέπει να γράφει ένα προσκλητήριο βάπτισης.

Όσον αφορά τα κείμενα βάπτισης, οι  επιλογές είναι πάρα πολλές ώστε να προσφέρετε κάτι όμορφο και δημιουργικό που θα κλέψει τις εντυπώσεις των καλεσμένων σας. Εμείς, προκειμένου να σας παρέχουμε μια πλήρη ενημέρωση, ετοιμάσαμε μια λίστα με τις βασικές πληροφορίες που πρέπει να περιέχει ένα προσκλητήριο βάπτισης σύμφωνα πάντα με τον γενικό κανόνα.

Τι πρέπει να γράφουν τα προσκλητήρια βάπτισης;

Σε γενικές γραμμές, το κείμενο που θα επιλέξετε για το προσκλητήριο βάπτισης του παιδιού σας θα πρέπει να καθοδηγεί κατάλληλα τους καλεσμένους για το τι τελετή πρόκειται να γίνει, ποιον αφορά, πότε και που θα γίνει καθώς και πληροφορίες για το ποιοι είναι οι γονείς. Πάμε όμως να τα δούμε αναλυτικά:

Είδος τελετής – όνομα παιδιού

Το βασικότερο που θα πρέπει να γράφει ένα προσκλητήριο βάπτισης είναι φυσικά ότι η τελετή στην οποία προσκαλείτε τους καλεσμένους σας είναι για την βάπτιση  του παιδιού σας. Καλό λοιπόν θα ήταν να διευκρινίζεται πάνω πάνω, μαζί με το όνομα του παιδιού ώστε να είναι ξεκάθαρο το τι πρόκειται να συναντήσουν όσοι παραβρεθούν στο Μυστήριο.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να αναγράφει κάτι κλασικό όπως «Ο μικρός Κωνσταντίνος βαπτίζεται» ή κάτι πιο παιχνιδιάρικο και χιουμοριστικό.

Πότε και που θα λάβει χώρα το Μυστήριο

Αφού ξεκαθαρίσατε ότι η τελετή αφορά την βάπτιση του παιδιού σας, θα πρέπει να αναφέρετε πότε και που θα λάβει χώρα. Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλατε να μπερδέψετε τους καλεσμένους σας. Κατά συνέπεια, καλό θα ήταν η τοποθεσία, η ημερομηνία και η ώρα της τελετής να αναγράφονται με αρκετά εμφανή τρόπο και μεγάλη γραμματοσειρά. Έτσι θα αποτυπωθεί και πιο εύκολα στην μνήμη των παραληπτών, ώστε να μην έχουμε αναπάντεχα.

Τα ονόματα των γονιών και των νονών

Στο κάτω μέρος του προσκλητηρίου, ως είθισται, τοποθετούνται τα ονόματα των γονιών και των νονών. Συγκεκριμένα, κάτω αριστερά αναγράφεται η φράση «Οι γονείς» και δεξιά «Ο νονός» ή «Οι νονοί». Αν και επίσημα ως νονός αναγράφεται ένας στα χαρτιά της εκκλησίας, εάν πρόκειται για ζευγάρι μπορείτε να αναφέρετε και τους δύο.

Πληροφορίες για την δεξίωση εάν το επιθυμείτε

Η τελευταία πληροφορία είναι προαιρετική και αφορά λεπτομέρειες για το που θα γίνει η δεξίωση μετά την βάπτισης. Φυσικά, επειδή στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν προσκαλούνται όλοι στην δεξίωση, το συγκεκριμένο κειμενάκι μπορεί να τοποθετηθεί σε μια ξεχωριστή κάρτα η οποία θα τοποθετηθεί στον φάκελο προσκλητηρίων βάπτισης μόνο όσων θέλετε να παρευρεθούν.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος προσφώνησης των καλεσμένων;

Η προσφώνηση των καλεσμένων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως αν πρόκειται για παντρεμένο ζευγάρι ή ελεύθερο, εάν είναι φίλος σας ή κάποιος συνεργάτης σας κλπ. Αναλυτικότερες πληροφορίες για το τι ισχύει για το είδος προσφώνησης, μπορείτε να δείτε στο άρθρο Τι πρέπει να προσέξω στο προσκλητήριο του γάμου μου, αφού ο τρόπος προσφώνησης είναι ο ίδιος τόσο για τα προσκλητήρια γάμου όσο και βάπτισης.