Συμβουλές για νέους γονείς

Συμβουλές για νέους γονείς

 

Φέρατε στον κόσμο ένα υγιέστατο μωράκι και τώρα ξεκινά η πρώτη μέρα της καινούργιας σας ζωής ως νέοι γονείς. Πως πρέπει όμως να χειριστείτε την ανατροφή του ώστε γίνετε καλύτεροι γονείς? Ποιές καθημερινές σας συνήθειες θα διαμορφώσουν υγιή και ευτυχισμένα παιδιά? Τι πρέπει να αλλάξετε και τι να προσέξετε? Παρακάτω ακολουθούν κάποιες συμβουλές που ίσως σας βοηθήσουν.

Εμείς και όχι εγώ

Πρώτα απ΄όλα πρέπει να συνειδητοποιήσετε πλήρως ότι η εποχή που αποφασίζατε και ενεργούσατε μόνο για τον εαυτό σας και τον συντροφό σας έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Το ζευγάρι πλέον στην μορφή που είχατε συνηθίσει μέχρι τώρα δεν υφίσταται πλέον. Δεν έχετε πια την άνεση του χρόνου που είχατε ή την ελευθερία κινήσεων ή την ελεύθερη βούληση που είχατε μέχρι τώρα. Με γνώμονα αυτό, θα πρέπει να αρχίσετε να σκέφτεστε εκ νέου την λειτουργία σας και την καθημερινότητά σας και να την προσαρμόζετε ανάλογα. Οι ανάγκες του παιδιού είναι μεγάλες και απαιτούν τον περισσότερο διαθέσιμο χρόνο σας και την αμέριστη προσοχή σας. Θα πρέπει να βάλετε στην άκρη τις ανάγκες σας για βραδινές εξόδους, ταξίδια, προσωπική περιποίηση, ακόμα και για σεξουαλική επαφή. Όσο πιο σύντομα το συνειδητοποιήσετε αυτό τόσο πιο εύκολα θα προσαρμοστείτε στη νέα πραγματικότητα.

Μην υπερβάλετε

Πολλές φορές οι γονείς προσπαθώντας να κάνουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, συμπεριφέρονται με υπερβολικό ή ακόμα και ακραίο τρόπο, ειδικά όταν είναι ακόμα μωρά. Το να φοβάστε να μην κρυώσει με το παραμικρό ή να μην χτυπήσει ή να μην λερωθεί και να οδηγείστε στην λήψη δραστικών μέτρων, δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση. Ένα μωρό που θα μεγαλώσει σε ένα πλήρως αποστειρωμένο περιβάλλον, χωρίς να δοκιμάζει καινούργια πράγματα στο περιβάλλον του για να μην χτυπήσει ή χωρίς να έχει πολλές εξωσχολικές επαφές αργότερα που θα μεγαλώσει, θα αντιμετωπίσει αργότερα προβλήματα ψυχισμού, χαμηλής αυτοεκτίμησης και έλλειψη ανάληψης πρωτοβουλιών. Δεν σας προτείνουμε να είναι το παιδί ΄΄χύμα΄΄ και να κάνει ότι του κατέβει στο κεφάλι χωρίς να επεμβένετε. Απλά να μην είστε στο άλλο άκρο και αποφασίζετε για το παραμικρό είτε όταν είναι μωρό είτε όταν μεγαλώνει. Το παιδί χρειάζεται τον χώρο και τον χρόνο του για να εξερευνήσει, να δοκιμάσει, να πειραματιστεί, να αλληλεπιδράσει και μέσα από όλα αυτά να αποκτήσει σιγά σιγά τις φυσικές του άμυνες, την εμπειρία και την γνώση.

Ο πολύτιμος χρόνος σας

Όσο πολύτιμος κι αν σας είναι ο λιγοστός σας χρόνος καθημερινά, άλλο τόσο και περισσότερο είναι για το παιδί σας. Τα παιδιά μεγαλώνοντας έχουν μεγάλη ανάγκη την παρέα σας. Η καθημερινή ενασχόλησή σας μαζί του είναι καθ΄όλα ευεργετική για την ψυχική του ισορροπία. Ακόμα και για τον γονιό που δεν ασχολείται με την ανατροφή του και λείπει από το σπίτι, το δίωρο ή το τρίωρο που θα περάσει μαζί του το απόγευμα είναι στην κυριολεξία σωτήριο. Υπάρχουν χιλιάδες πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με το παιδί μας. Ακόμα και να το εντάξουμε στις δικές μας ασχολίες και χόμπι, όπου αυτό είναι δυνατό. Μπορούμε να του διαβάσουμε ένα παραμύθι, να πάμε μια βόλτα στο πάρκο ή στο Λούνα Παρκ, να παίξουμε μαζί του μπάλα ή να χτίσουμε κάτι με τα τουβλάκια, να παίξουμε με τις πλαστελίνες ή να ζωγραφίσουμε. Αυτές οι ώρες που θα περάσουμε μαζί του και τα ερεθίσματα που θα δεχθεί, θα χτίσουν την αυτοπεποίθησή του και θα του χαρίσουν έναν πιο δομημένο και δυνατό χαρακτήρα. Εξάλλου μην ξεχνάτε ότι μέχρι και σε μεγάλες ηλικίες, τα παιδιά με τον αυθορμητισμό τους και την συμπεριφορά τους, μας χαρίζουν αξέχαστες στιγμές ευτυχίας που δεν πρόκειται να ξαναζήσουμε μαζί τους παρά μόνο μια φορά όσο είναι μικρά. Κοιτάξτε να τα εκμεταλευτείτε όσο μπορείτε και μην χάνετε λεπτό.

Δεν υπάρχουν κανόνες

Πολλοί από εσάς μπορεί να έχετε διαβάσει διάφορα βιβλία και μελέτες που αναφέρουν πως να μεγαλώσετε πιο σωστά το παιδί σας και τι να προσέξετε όταν είναι μωρό. Τι να κάνετε και τι να μην κάνετε. Σίγουρα θα σας έχουν δημιουργηθεί πολλές απορίες επ΄αυτού. Αν κάνει να το αφήνετε να κοιμάται στο κρεβάτι σας, τι ώρα να το βάζετε για ύπνο, αν θα το αφήνετε να κοιμάται στον παππού και την γιαγιά και κάθε πότε, αν θα του δώσετε πιπίλα, μέχρι πότε να την κρατήσει, μέχρι πότε να το θηλάσετε, αν θα του δίνετε χαρτζιλίκι κάθε μέρα και πόσο, αν θα το αφήνετε έξω μέχρι αργά και μέχρι ποια ώρα, και πάει λέγοντας. Η αλήθεια είναι ότι τα βιβλία και οι κανόνες θα πρέπει να εφαρμόζονται κατά το δοκούν. Κάθε παιδί και κάθε γονιός είναι και μια διαφορετική περίπτωση, ζει σε διαφορετικό περιβάλλον και περιβάλλεται από διαφορετικούς χαρακτήρες. Έτσι, κάτι που θα είναι καλό για σας και το παιδί σας ίσως να μην εφαρμόζεται σε κάποιον άλλον. Αν για παράδειγμα το μωρό σας δεν μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ και κλαίει συνέχεια με τις ώρες, θα αναγκαστείτε να ψάξετε να βρείτε τρόπους για να το κάνετε να ησυχάσει, ώστε να ξεκουραστεί κι αυτό αλλά κι εσείς. Αν σε αυτούς τους τρόπους είναι η πιπίλα ή να το βάλετε να κοιμηθεί μαζί σας στο κρεβάτι σας, δεν σημαίνει ότι κάνετε λάθος. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις όπως είναι οι γονείς σας. Μπορεί να το αφήνετε κάποιες φορές στο σπίτι τους γιατί έχετε κανονίσει μια βραδινή έξοδο αλλά να έχετε αμφιβολίες για το αν το φροντίζουν καλά ή αν το κακομαθαίνουν. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος για να το κακομάθουν. Κάτι που αυτοί θεωρούν φυσιολογικό, κάποιος άλλος μπορεί να το ερμηνεύσει ότι το καλομαθαίνουν ή το αντίθετο ότι το κακομαθαίνουν. Εσείς απλά κοιτάξτε αν το μωράκι σας είναι χαρούμενο κι ευτυχισμένο. Αν δεν σας δείξει σημάδια αλλαγής συμπεριφοράς προς το χειρότερο, τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.

Μην ακούτε τρίτους

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που δημιουργούνται με τον ερχομό ενός μωρού, είναι οι επεμβάσεις από τρίτους. Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, από ανέκαθεν οι γονείς του ζευγαριού έπαιζαν πρωταρχικό ρόλο στην ανατροφή του παιδιού, είτε από ανάγκη είτε από παράδοση. Από την πρώτη μέρα μπορεί να ακούτε συμβουλές για το πως να το ταΐσετε, πως να το κοιμίσετε, πως να το ντύσετε, πως να το κάνετε μπάνιο κλπ. Οι περισσότερες γνώμες και συμβουλές βασίζονται στα βιώματα που είχαν οι ίδιοι στα δικά τους παιδιά. Αυτό όμως συνέβη σε άλλες εποχές, σε διαφορετικό περιβάλλον και με διαφορετικούς ανθρώπους. Μπορεί να σας πούνε πράγματα που θα σας φανούν χρήσιμα και κάποια άλλο όχι και τόσο. Εσείς θα πρέπει να τα φιλτράρετε και να αποφασίσετε ως ζευγάρι από κοινού πως θα χειριστείτε αυτές τις πληροφορίες με τον καλύτερο τρόπο. Αυτό πολλές φορές φέρνει εντάσεις και τριβές στους δύο συντρόφους και ταυτόχρονα δεν έχει και τα σωστά αποτελέσματα στο παιδί. Αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο να το κάνετε πράξη, αφού πολλές φορές το ζευγάρι νιώθει υποχρεωμένο στους γονείς για την βοήθεια που τους έχει προσφέρει και δεν θέλει να τους στεναχωρήσει. Είναι όμως απαραίτητο να μπαίνουν κάποια όρια όταν και όπου αυτά χρειάζονται. Αλλιώς πολλές φορές τα ζευγάρια οδηγούνται ακόμα και στο διαζύγιο. Εδώ μπορείτε να δείτε και τους πιο συχνούς λόγους διαζυγίου.

Προτεραιότητες

Με τον ερχομό του μωρού σας αλλάζουν πολλά πράγματα στην καθημερινότητά σας. Αν θέλετε να το μεγαλώσετε όσο πιο καλά γίνεται, θα πρέπει να αναθεωρήσετε πολλές από τις δικές σας ανάγκες και ασχολίες που είχατε πριν, για ευνόητους λόγους. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό αφού έτσι θα κερδίσετε πολλές καινούργιες όμορφες στιγμές που θα περνάτε μαζί του. Αν για παράδειγμα έχετε πάθος με τις μηχανές ή με την θάλασσα ή με το κυνήγι, θα πρέπει να καταλάβετε ότι για να είστε κοντά στο παιδί σας θα πρέπει να αφήσετε για ένα μεγάλο διάστημα κατά μέρος αυτές τις δραστηριότητες. Αν τις αγαπάτε πραγματικά θα σας δοθεί χρόνος στο μέλλον για να τις ξαναφέρετε στη ζωή σας. Εξάλλου υπάρχουν πολλές άλλες ασχολίες στις οποίες μπορείτε να εντάξετε σιγά σιγά και τα παιδιά σας όσο μεγαλώνουν χωρίς να στερηθείτε κάτι σημαντικό. Ασχολίες που έχουν κάνουν με τη μουσική, τον αθλητισμό τα καλλιτεχνικά δρώμενα κλπ.

 

Δείτε επίσης:

 

Γάμος το μεγάλο βήμα

Όλα του γάμου δύσκολα

Συμβουλές για έναν καλύτερο γάμο (Part 1)

Γάμος και Διαζύγιο

Συμβουλές για να αντέξει ο γάμος σου στο χρόνο – Μέρος Δεύτερο

 

 

 

 

 

 

 

 

Αυτή η καταχώρηση δημοσιεύτηκε στο Blog. Σημειώστε σελιδοδείκτη το permalink.