Πως να οργανώσω το γάμο μου

Πως να οργανώσω το γάμο μου

Όταν αποφασίσετε σαν ζευγάρι να προχωρήσετε στο γάμο σας, θα πρέπει να λάβετε υπ΄όψην σας κάποιες σημαντικές παραμέτρους. Αν είσαι η νύφη και έχεις το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης της οργάνωσης, θα πρέπει να συνηδειτοποιήσεις ότι θα χρειαστείς κάθε βοήθεια και υποστήριξη από τον γαμπρό και όποιον άλλο εμπιστεύεσαι. Οι αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν από κοινού και να συμφωνήσετε πριν προχωρήσετε στα μεγάλα ζητήματα. Μην κάνεις το λάθος να ζητάς απλά την γνώμη του γαμπρού αλλά τελικά να κάνεις ότι έχεις αποφασίσει εσύ. Σίγουρα αυτή η μέρα ανήκει δικαιωματικά περισσότερο σε σένα, αλλά και ο γαμπρός μπορεί να έχει συγκεκριμένες προτιμήσεις για κάποια πράγματα και θα πρέπει να τα συζητάτε μαζί.

Οι μεγάλες αποφάσεις που θα πρέπει να πάρετε μαζί έχουν να κάνουν με τα εξής:
– Θα κάνετε μοντέρνο γάμο ή κλασσικό;
– Θα έχετε ανοικτό ή κλειστό γάμο με λιγότερους καλεσμένους;
– Θα κάνετε τραπέζι σε κτήμα ή κάτι πιο ανεπίσημο και χαλαρό;
– Ποιά εποχή του χρόνου θα κάνετε το γάμο σας;
– Ποιοί θα σας παντρέψουν;
– Πόσα χρήματα είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε για το γάμο σας;

Παρακάτω ακολουθούν κάποιες συμβουλές σχετικά με την καλύτερη οργάνωση, για να βάλετε τα πράγματα σε μια σειρά.

  • Βρείτε χώρο δεξίωσης και κλείστε ημερομηνία

   Θα πρέπει να ξεκινήσετε το ψάξιμο τουλάχιστον 10 μήνες νωρίτερα, ειδικά αν πρόκειται να παντρευτείτε άνοιξη ή καλοκαίρι και ταυτόχρονα έχετε επιλέξει κάποιον δημοφιλή χώρο. Μην διστάσετε να κλείσετε Κυριακή ή Παρασκευή ή ακόμα και μεσοβδόμαδα αν υπάρχει ανάγκη ή κάποια αργία. Μην ανησυχείτε για τους καλεσμένους σας. Όλες οι μέρες είναι επικίνδυνες για να μην μπορούν να έρθουν και ταυτόχρονα βολικές για να έρθουν. Κάποιους θα τους βολεύει η συγκεκριμένη ημερομηνία και κάποιους όχι. Δεν μπορείτε να κάνετε κάτι παραπάνω.

  • Κάντε αυτοψία στο κέντρο

   Ελέγξτε τον χώρο της δεξίωσης που κλείσατε για τυχόν παραλείψεις ή προβλήματα. Μπορεί να μην έχει πάρκινκ ή να μην έχει την κατάλληλη διαμόρφωση για τον στολισμό που έχετε σκεφτεί. Να μην διαθέτει χώρο για χορό ή κατάλληλες υποδομές για DJ. Και φυσικά να δείτε το μενού, τις τιμές και τα φαγητά.

  • Εκκλησία

   Σκεφτείτε αν θα ψάξετε για εκκλησία κοντά στο χώρο της δεξίωσης. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα για όλους τους καλεσμένους, ειδικά για αυτούς που θα έρθουν από μακριά και δεν γνωρίζουν την περιοχή. Επίσης θα πρέπει να ελέγξετε την χωριτικότητα της εκκλησίας βάσει του αριθμού των καλεσμένων σας. Ακόμα θα πρέπει να τσεκάρετε αν μπορεί να στολιστεί με τον τρόπο που έχετε στο μυαλό σας και αν πληρεί τις προϋποθέσεις για φωτισμό, βίντεο, φωτογραφίες, χαιρετισμό στην έξοδο κλπ.

  • Έγγραφα

   Φροντίστε να ετοιμάσετε τα απαραίτητα χαρτιά για τις άδειες του γάμου από νωρίς σε συνεννόηση με την εκκλησία.

  • Νυφικό

   Φυσικά θα ξεκινήσεις το ψάξιμο στο ίντερνετ. Υπάρχουν πλέον χιλιάδες επιλογές για όλα τα γούστα και όλα τα πορτοφόλια. Διάλεξε το στυλ που σου ταιριάζει, μίλα με τις φίλες σου και κλείσε κάποια ραντεβού για να τα δεις από κοντά. Αν βρεις κάτι που σου ταιριάζει στο στυλ και στο σώμα σου, κλείστο χωρίς πολλά πολλά. Όσο πιο πολύ το ψάχνεις τόσο πιο πολύ θα μπερδεύεσαι. Εξάλλου κι εδώ ισχύει ο κανόνας ότι αν κάτι σου κάνει κλικ από την αρχή, δύσκολα μπορείς να το ξεπεράσεις. Επίσης μην μπείτε στην διαδικασία να κάνετε εξαντλητικές δίαιτες για να χωρέσετε σε ένα νυφικό που θα σας κάνει να είστε κουμπωμένη και δεν μπορείτε να κουνηθείτε. Να είστε και να αισθάνεστε άνετη με αυτό, γιατί στην τελική ο σκοπός είναι να μπορείτε να χαρείτε τη μέρα σας και να περάσετε όσο πιο καλά γίνεται.

  • Φωτογράφος και βιντεοσκόπηση

   Ψάξτε μαζί για κάποιον επαγγελματία στο χώρο που έχει καλές κριτικές ή καλές συστάσεις από φίλους σας. Ελέγξτε την δουλειά του κι αν σας ικανοποιεί το αποτέλεσμα και οι τιμές ξεκινήστε την συνεργασία σας μαζί του. Πολύ σημαντικό να υπάρχει καλή χημεία και καλή επικοινωνία για να μπορέσετε να έχετε τα αποτελέσματα που προσδοκάτε.

  • Κουμπάρος

   Επιλέξτε τον κουμπάρο σας με γνώμονα την φιλία. Είναι σημαντικό να έχετε καλή σχέση και να μπορείτε να συζητάτε ελεύθερα χωρίς ενδοιασμούς τυχόν προβλήματα ή διάφορα θέματα που μπορεί να προκύψουν σχετικά με τις υποχρεώσεις του, τα χρήματα και τα δώρα. Πολλές κουμπαριές χαλάνε συχνά πριν το γάμο για το οικονομικό. Να είστε ξεκάθαροι από την αρχή για να τα πάτε καλά και στη συνέχεια.

  • Λίστα καλεσμένων

   Καταγράψτε από κοινού προσεκτικά την λίστα με τους καλεσμένους, αφού πρώτα έχετε ορίσει ταβάνι στα χρήματα που θα δαπανηθούν ανά άτομο. Παλιοί συμμαθητές, γείτονες, συνάδελφοι και μακρινοί συγγενείς ίσως να μην χρειάζεται να συμπεριληφθούν στην λίστα σας αν πρέπει να κάνετε περικοπές. Εξάλλου το πιο σημαντικό είναι να καλέσετε άτομα τα οποία θα χαρείτε πραγματικά να τα έχετε κοντά σας σε μια τόσο ιδιαίτερη στιγμή της ζωής σας και η παρουσία τους θα ομορφύνει πραγματικά περισσότερο τη μέρα σας.

  • Προϋπολογισμός

   Ορίστε το αρχικό σας budget βάσεις των χρημάτων που έχετε στην άκρη και όχι αυτών που θα εξοικονομήσετε στη διάρκεια, για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων. Έπειτα αποφασίστε ποιό θα είναι το περιθώριο που θα μπορείτε να υπερβείτε αν χρειαστεί. Σε γενικές γραμμές ο προϋπολογισμός ορίζεται με βάση τα εξής:

   Δεξίωση, φωτογράφος, εκκλησία, νυφικό, στολισμός (εκκλησία-κέντρο-αμάξι), προσκλητήρια, μπομπονιέρες, ανθοδέσμες, παρανυφάκια, δώρα κουμπάρου, κοστούμι, παπούτσια, χτένισμα, μακιγιάζ, κοσμήματα και φυσικά το ταξίδι του μέλιτος.

  • Ταξίδι του μέλιτος

   Πάλι θα έχετε σαν συμμαχό σας το ίντερνετ. Υπάρχουν άπειρες επιλογές σε όμορφους προορισμούς για να επιλέξετε. Σκεφτείτε αν θέλετε κάτι ρομαντικό, κάτι εξωτικό, ή ακόμα και κάτι πιο κοσμοπολίτικο σαν βάση για να ξεκινήσετε το ψάξιμο. Έπειτα ψάξτε να βρείτε τα ανάλογα ταξιδιωτικά γραφεία που εξειδικεύονται και ζητήστε προσφορές. Μην ξεχάσετε να δείτε κριτικές για τα ταξιδιωτικά γραφεία, τους προορισμούς που έχετε επιλέξει, καθώς και για τα ξενοδοχεία που τυχόν θα διανυκτερεύσετε. Επισκεφτείτε ηλεκτρονικά τα μέρη που είναι πιο επικρατέστερα στην λίστα σας, για να δείτε αξιοθέατα, μέρη που θα επισκεφτείτε, συγκοινωνίες, τιμές κλπ.

 • Λίστα γάμου

  Καταγράψτε τις ανάγκες σας και σκεφτείτε το ενδεχόμενο να συμπεριλάβετε τραπεζικό λογαριασμό στο προσκλητήριό σας αντί για καταστήματα δώρων. Είναι πλέον στις μέρες πολύ πιο πρακτικό να σας περάσουν ένα έμβασμα το ποσό για το δώρο σας οι καλεσμένοι και πολύ πιο χρήσιμο για σας να χρησιμοποιήσετε τα χρήματά αυτά για να πάρετε πράγματα που πραγματικά χρειάζεστε.

 • Βέρες

  Ψάξτε σε καταστήματα της γειτονιάς σας για κάτι που θα σας αρέσει και το αντέχει η τσέπη σας. Να είναι κάτι άνετο και όμορφο. Σκεφτείτε ότι θα το φοράτε για το υπόλοιπο της ζωής σας.

 • Μακιγιάζ – Μαλλιά – Νύχια

  Η περιποίηση του προσώπου σας και το μακιγιάζ που θα επιλέξετε θα πρέπει να σας απασχολήσει όσο το δυνατόν λιγότερο. Μην αναλώνεστε περνώντας μερόνυχτα στο ψάξιμο γιατί τελικά την ημέρα του γάμου σας θα χορέψετε, θα πιείτε, θα αγκαλιαστείτε, θα ιδρώσετε και γενικά θα ταλαιπωρηθείτε. Εκτός από την ώρα της φωτογράφησης, τις υπόλοιπες ώρες δεν θα προσέξει και πολύς κόσμος τυχόν μικρές ατέλειες. Κάντε πρόβες λίγες μέρες πριν το γάμο, βρείτε κάτι που ταιριάζει στον τύπο σας και προχωρήστε. Φροντίστε να είστε ξεκούραστες, να κοιμηθείτε καλά, να τρώτε σωστά και όλα θα πάνε καλά.

 • Αυτοκίνητο

  Κι εδώ υπάρχουν άπειρες επιλογές είτε επιλέξετε να νοικιάσετε ένα αμάξι από γραφείο είτε να το αναθέσετε σε κάποιον φίλο σας. Μπορεί να ακολουθήσει το γενικότερο στυλ του γάμου σας (Vintage – κλασσικό – μοντέρνο) με τον αντίστοιχο στολισμό φυσικά.

 • Στολισμός

  Απευθυνθείτε σε ένα καλό ανθοπωλείο που γνωρίζετε ότι κάνει ποιοτική δουλειά ή σε ένα κατάστημα με είδη γάμου και βάπτισης για να αναλάβει τον στολισμό της εκκλησίας, του αμαξιού και της δεξίωσης. Η διακόσμηση εξαρτάται από το θέμα που έχετε επιλέξει για το γάμο σας.

 • Catering – Γαμήλια τούρτα

  Κι εδώ οι επιλογές είναι αμέτρητες και έχετε την δυνατότητα να δοκιμάσετε τις γεύσεις πριν την κλείσετε.

 • Μουσική

  Είτε επιλέξετε κάποιον DJ είτε κάποια ορχήστρα, φροντίστε να διατηρήσετε ένα όμορφο και κεφάτο κλίμα για όλους τους καλεσμένους. Είναι δύσκολο να ικανοποιήσετε όλα τα γούστα λόγω διαφορετικών ηλικιών, αλλά κάντε ότι καλύτερο μπορείτε. Οι ηλικιωμένοι της παρέας και οι γονείς σας σίγουρα θα θέλουν κάποια πιο παραδοσιακά για να χορέψουν και οι νεότεροι θα προτιμούν σίγουρα άλλα ακούσματα. Φροντίστε επίσης για την σωστή ακουστική του χώρου.

 • Προσκλητήρια

  Προγραμματίστε τουλάχιστον 2 μήνες νωρίτερα την αποστολή τους, ώστε να φτάσουν έγκαιρα στα χέρια των καλεσμένων σας. Θέλουν κι αυτοί τον χρόνο τους για να προγραμματίσουν, ειδικά αν πρόκειται για καλοκαίρι που μεσολαβούν άδειες, διακοπές κλπ. Γράψτε στο κάτω μέρος υποσημείωση για να σας ενημερώσουν έγκαιρα, ώστε να ενημερώσετε με την σειρά σας το κέντρο για τον ακριβή αριθμό των καλεσμένων.

 • Μπομπονιέρες

  Αυτές μπορείτε να τις παραγγείλετε έναν μήνα πριν το γάμο, γιατί στα περισσότερα καταστήματα χρειάζονται περίπου 20 μέρες για να ετοιμαστούν. Σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο να μοιράσετε μια μπομπονιέρα μαζί με το προσκλητήριο ανά οικογένεια, ειδικά αν έχετε επιλέξει προσκλητήριο πάπυρο που δένεται μαζί με την μπομπονιέρα. Έτσι θα γλιτώσετε πολλά χρήματα αφού θα χρειαστείτε μια μπομπονιέρα αντί για 2 ή 3 που θα χρειαζόταν η κάθε οικογένεια. Επίσης θα εξοικονομήσετε πολύ χρόνο και ταλαιπωρία αφού δεν θα έχετε να κουβαλάτε καλάθια στην εκκλησία και να τις μοιράζετε μετά το μυστήριο.

 • Διοργανωτής γάμου

  Μπορείτε να κάνετε μια έρευνα για να δείτε ποιά πακέτα προσφέρουν κάποιες εταιρίες διοργάνωσης γάμου. Συνήθως περιλαμβάνονται όλα τα παραπάνω που αναφέραμε και διαφέρουν μόνο στις τιμές και στον τρόπο υλοποίησης. Αν βρείτε κάποιο πακέτο που σας ταιριάζει, φροντίστε να υπάρχει κάποια ευελιξία σε τυχόν αλλαγές και επεμβάσεις που θα χρειαστεί να κάνετε στα χρώματα και στο στυλ, σύμφωνα με το γούστο σας. Πολλές φορές τα προσφερόμενα πακέτα που διαφημίζουν οι επαγγελματίες του χώρου, μπορεί να σας γλιτώσουν από αρκετά χρήματα και κυρίως από πολύ κόπο και χρόνο. Εξάλλου μην ξεχνάτε πως είναι δουλειά τους να γνωρίζουν πως να σας παρέχουν τις καλύτερες υπηρεσίες και συνεργασίες στις καλύτερες τιμές.

Δείτε επίσης:

Γάμος – Ποιός πληρώνει τι

Λίστα καλεσμένων – Τι να προσέξω

Πως να επιλέξω νυφικό

Τι πρέπει να γράφει ένα προσκλητήριο γάμου

Λίστα γάμου – συμβουλές

Υποχρεώσεις του κουμπάρου

Αυτή η καταχώρηση δημοσιεύτηκε στο Blog. Σημειώστε σελιδοδείκτη το permalink.