Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για γάμο και βάπτιση μαζί

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για γάμο και βάπτιση μαζί

Μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής σας πλησιάζει. Αποφασίσατε να κάνετε γάμο και βάπτιση μαζί για τους δικούς σας λόγους. Αυτό είναι κάτι που συνηθίζεται πολύ τα τελευταία χρόνια. Ένας από τους πιο κύριους λόγους για να κάνει κάποιος γαμοβάπτιση είναι το οικονομικό όφελος.

Θα έχετε μόνο μία δεξίωση για γλέντι, έναν στολισμό, θα τυπώσετε μόνο μία φορά προσκλητήρια και ούτω καθ’ εξής. Παρακάτω ακολουθούν κάποιες συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν.

Συμβουλές για γάμο και βάπτιση μαζί

Το πρώτο και σημαντικότερο που θα πρέπει να κάνετε είναι να μιλήσετε με τον πάτερ και να διευκρινίσετε την διάρκεια και των δύο μυστηρίων συνολικά, την ώρα προσέλευσης και τον συνολικό αριθμό των καλεσμένων. Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να προσέξετε είναι αν η εκκλησία που σκοπεύετε να κλείσετε επιτρέπει αυτόν τον θεσμό. Πολλές εκκλησίες δεν επιτρέπουν δύο μυστήρια συνδυαστικά, οπότε η επιλογή άλλης εκκλησίας είναι μονόδρομος.

Φύλαξη Μωρού

Αναθέστε έγκαιρα σε κάποιον την φύλαξη του μωρού σας όσο θα διαρκεί ο γάμος σας. Εννοείται ότι θα πρέπει να είναι κάποιος που να ξέρει τι κάνει και πως να κρατάει το μωρό σας ήσυχο. Και τα δύο μυστήρια μαζί διαρκούν περίπου μιάμιση ώρα, οπότε καλό θα είναι να έχετε μαζί σας και όλα απαραίτητα αξεσουάρ του μωρού (καρότσι, καλαθάκια, αλλαξιές κλπ).

Επιλογή νυφικού

Για το νυφικό σας επιλέξτε κάτι ελαφρύ και άνετο μια και θα το φοράτε παραπάνω λόγω των δύο μυστηρίων. Το ίδιο ισχύει και για τα παπούτσια.

Προσκλητήρια γαμοβάπτισης

Για το προσκλητήριό σας επιλέξτε ένα θέμα που να συμπεριλαμβάνει γαμοβάπτιση (υπάρχουν πολλά προσκλητήρια γαμοβάπτισης στο εμπόριο) ή αν δεν θέλετε βρείτε κάτι ουδέτερο και απλά προσαρμόστε το κείμενο, ώστε να καταλάβουν αυτοί που θα το πάρουν ότι πρόκειται για διπλό μυστήριο. Υπάρχουν πολλά τέτοια κείμενα για γάμο και βάπτιση μαζί σε διάφορες ιστοσελίδες.

Μπομπονιέρες

Για τις μπομπονιέρες ισχύει το ίδιο. Μπορείτε να κάνετε δύο ξεχωριστές μπομπονιέρες ή μία συνδυαστική για γάμο και βάπτιση μαζί. Μπορείτε να τις μοιράσετε στο τέλος των μυστηρίων ή να τις βάλετε στα τραπέζια των καλεσμένων.

Δεξίωση

Στο κέντρο της δεξίωσης καλό θα είναι να ξεχωρίσετε τους χώρους αφού θα έχει αρκετά παιδάκια και να προσέξετε να συμπεριλάβετε στο μενού κάποιους παιδικούς μεζέδες ή κάποια πιάτα πιο ελαφριά από των υπολοίπων καλεσμένων. Αν υπήρχε και κάποιος υπεύθυνος για τους μικρούς μας φίλους, ώστε να τα κρατάει συντροφιά ή να κρατάει μία τάξη, θα ήταν ακόμα καλύτερα. Εκτός από την τούρτα θα μπορούσε να υπάρχει κι ένας πάγκος με γλυκάκια για τα παιδιά.

Φωτογράφος

Μιλήστε με τον φωτογράφο για να σας κάνει καλύτερη τιμή αφού τα γεγονότα είναι δύο μαζί.

Στολισμός

Για τον στολισμό μπορείτε να συνδυάσετε κάτι που να παραπέμπει και στα δύο μυστήρια αλλά και να ταιριάζει εμφανισιακά. Μπορείτε να προσθέσετε μπαλόνια με τους σωστούς χρωματισμούςvστον στολισμό σας και το αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικό όσο και ανάλαφρο.

Κουμπάροι και νονοί

Συνεννοηθείτε με τους κουμπάρους και με τους νονούς για τις υποχρεώσεις τους και τα έξοδά τους και βάλτε τα σε μία σειρά. Συνήθως ο κουμπάρος αγοράζει τα στέφανα, το δίσκο, την καράφα με το ποτήρι, τις λαμπάδες, το κρασί για το μυστήριο, και ένα δώρο για το ζευγάρι. Φυσικά πληρώνει και την εκκλησία. Ο στολισμός δεν είναι στις υποχρεώσεις του αλλά μπορεί να τον αναλάβει αντί να κάνει ένα άλλο δώρο.

Ο νονός από την άλλη θα πρέπει να αγοράσει τα βαπτιστικά ρούχα, τα εσώρουχα του μωρού, καλτσάκια και παπουτσάκια, μια λαμπάδα επιπλέον, λαδόπανα, σαπούνι και ένα μπουκαλάκι με λάδι, πετσέτα μπάνιου για το τύλιγμα του μωρού και το σταυρουδάκι του.

Πολλές φορές ο κουμπάρος και νονός είναι ο ίδιος άνθρωπος. Σε αυτήν την περίπτωση καλό θα είναι να μιλήσετε μαζί του για έναν ενδεχόμενο καταμερισμό των εξόδων μαζί σας, λόγω της επιβαρημένης κατάστασης και των υποχρεώσεων των δύο μυστηρίων.

Πάνω κάτω οι ανωτέρω συμβουλές περιλαμβάνουν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να κάνετε γάμο και βάπτιση μαζί.

Σας ευχόμαστε ότι καλύτερο για την σημαντική αυτή σας ημέρα!