Ο απόλυτος οδηγός για έναν πετυχημένο γάμο!

οδηγός για έναν πετυχημένο γάμο

Αποφασίσατε να παντρευτείτε. Πολύ ωραία! Τώρα ξεκινούν κάποιες διαδικασίες που θα χρειαστεί ένα διάστημα περίπου τριών ή τεσσάρων μηνών μέχρι να τις τελειώσετε. Οι παρακάτω συμβουλές αφορούν περισσότερο τις κυρίες παρά τους κυρίους, αφού εκ των πραγμάτων από τα χέρια τους περνάνε οι περισσότερες ετοιμασίες του γάμου.

Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξετε περισσότερο για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων. Παρακάτω ακολουθεί ένας αναλυτικός οδηγός για να σιγουρέψετε την απόλυτη επιτυχία του γάμου σας.

Τα έγγραφα του γάμου.

Η αναγγελία του γάμου σε κάποια τοπική εφημερίδα, το ανάλογο παράβολο, τα πιστοποιητικά γέννησης σας, τα πιστοποιητικά αγαμίας και η επικύρωση τους από την Αρχιεπισκοπή. Όλα αυτά πρέπει να τα προσκομίσετε στον Ιερό Ναό που θα παντρευτείτε.

Λίστα γάμου

λίστα γάμου

Κάντε μία πρόχειρη λίστα με τους καλεσμένους που θα έχετε στην εκκλησία και αυτούς που έρθουν στην δεξίωση. Είναι η πρώτη πιο βασική επιλογή για να μπορέσετε να επιλέξετε αργότερα την εκκλησία και τον χώρο της δεξίωσης. Διαφορετικό αίθουσα θα χρειαστείτε αν έχετε 300 καλεσμένους και διαφορετική αν έχετε 50.

Ρωτήστε και καταγράψτε τους καλεσμένους των κουμπάρων, των γονιών σας και τους δικούς σας. Υπολογίστε πόσοι από αυτούς έχουν παιδιά και μετρήστε στο τέλος τον συνολικό αριθμό των ατόμων. Συμπεριλάβετε στα προσκλητήρια ειδοποίηση με τηλέφωνο γι’ αυτούς που δεν θα έρθουν.

Budget

Ορίστε εξ’ αρχής ένα ανώτατο ποσό που δεν θέλετε να υπερβείτε. Εάν επιθυμείτε, μπορείτε να ρωτήσετε σε κάποια καταστήματα διοργάνωσης γάμων για να πάρετε μία εικόνα, ανάλογα πάντα με τον αριθμό καλεσμένων που θα έχετε.

Τηρείστε αυστηρά τα όρια σε όλες σας τις αγορές εκτός από κάποιες που ίσως να θελήσετε να υπερβείτε. Σημειώστε ποιές είναι αυτές και τσεκάρετε τα περιθώρια που έχετε. Μπορείτε για παράδειγμα να βάλετε ένα πλαφόν στο κόστος ανά άτομο που θα χρεωθείτε στο γλέντι ή στο ποσό για τον στολισμό ή για την τούρτα, ενώ μπορείτε να είστε πιο ελαστικές με το νυφικό ή τις βέρες κλπ.

Νυφικό

Νυφικό

Ίσως από τις πιο δύσκολες επιλογές που καλείται να κάνει η νύφη. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν είναι και πάλι το οικονομικό. Θα βρείτε νυφικά από 200€ έως 10.000€. Βάλτε ένα όριο από την αρχή και αποφασίστε αν θα το νοικιάσετε ή θα το αγοράσετε.

Κάντε μία έρευνα αγοράς και όταν σας κάνει κλικ κάποιο σχέδιο και καταλήξετε συζητήστε όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τις πρόβες νυφικού, το αν θα ραφτεί στα μέτρα σας, την ημέρα της παραλαβής και τον χρόνο παράδοσης. Προγραμματίστε μία τελευταία πρόβα λίγες μέρες πριν το γάμο ώστε να είστε σίγουρη ότι σας ταιριάζει καλά αλλά να έχετε και το περιθώριο για τυχόν αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Σε περίπτωση που θα ραφτεί από την αρχή, μιλήστε για τον τελικό χρόνο παράδοσης.

Μην ξεχάσετε να το προβάρετε με τα εσώρουχα που θα φοράτε την ημέρα του γάμου σας, για να αποφύγετε τυχόν παραφωνίες. Να έχετε μαζί σας στις πρόβες άτομα που εμπιστεύεστε τη γνώμη τους. Μπορεί να δουν κάτι που δεν βλέπετε εσείς. Καλό θα είναι να κλείσετε και τα φορεματάκια από τα παρανυφάκια σας (αν έχετε). Ανάλογα το νυφικό, μπορεί να βρείτε αξιόλογες προσφορές κατά την περίοδο των εκπτώσεων.

Εκκλησία

Φροντίστε να ενημερωθείτε από την αρχή για την πολιτική ντυσίματος της εκκλησίας. Κάποιοι ιερείς είναι ιδιαίτερα αυστηροί με το ντύσιμο των καλεσμένων. Αν υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι κανόνες ή απαγορεύσεις, μπορείτε να το αναφέρετε ως υποσημείωση στο προσκλητήριο του γάμου σας.

Μην ξεχάσετε να έχετε ένα plan-B σε περίπτωση που σας τα χαλάσει ο καιρός. Αν έχετε εκδήλωση σε υπαίθριο να μεριμνήσετε αναλόγως. Δείτε τον χώρο της εκκλησίας και οργανώστε ένα πλάνο για τους καλεσμένους και τα καθίσματα, τον στολισμό, την θέση των φωτογράφων, των προβολέων, των μικροφώνων και ούτω καθ’ εξής. Μην αφήνετε στην τύχη πράγματα που μπορεί να τα βρείτε μπροστά σας.

Μιλήστε με τον Ιερέα για τις ώρες εισαγωγής, έναρξης της λειτουργίας, λήξης και αν θα χαιρετιστείτε με τους καλεσμένους και που. Κάποιες εκκλησίες είναι πιο ελαστικές σε τέτοια ζητήματα.

Προσκλητήρια γάμου.

Καλό θα είναι να παραγγείλετε τα προσκλητήρια γάμου τουλάχιστον δύο μήνες πριν την τελετή, ίσως και παραπάνω. Ο λόγος κυρίως ότι χρειάζονται περίπου 1-2 βδομάδες να ετοιμαστούν κι εσείς με την σειρά σας χρειάζεστε τουλάχιστον ακόμη δύο βδομάδες επιπλέον για να τα γράψετε και να τα αποστείλετε στους αποδέκτες.

Οι καλεσμένοι σας θα πρέπει να τα παραλάβουν τουλάχιστον ένα μήνα πριν το γάμο για να μπορούν να προγραμματίσουν σωστά, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που ξεκινάνε οι άδειες και οι διακοπές.

Φτιάξτε την λίστα σας σχολαστικά από κοινού και μιλήστε με όλους τους κοντινούς συγγενείς σας και τους κουμπάρους για να σας δώσουν τα ονόματα των καλεσμένων τους. Θα πρέπει να παραγγείλετε και 15 με 20 προσκλητήρια επιπλέον για αυτούς που τυχόν ξεχάσατε να βάλετε στην λίστα των καλεσμένων, αλλά και για τους γονείς σας και τους κουμπάρους που πολλές φορές σας ζητάνε κάποια έξτρα προσκλητήρια την τελευταία στιγμή.

Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά και έχει ως αποτέλεσμα να πληρώνετε πολύ πιο ακριβά για την επανεκτύπωση των προσκλητηρίων, αφού η ποσότητα είναι πολύ μικρότερη από την αρχική. Και μην ξεχάσετε να βάλετε στα προσκλητήρια το τηλέφωνό σας για ενημέρωση σε περίπτωση απουσίας κάποιου καλεσμένου. Έτσι, θα μπορέσετε να προγραμματίσετε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια την λίστα των καλεσμένων στο γλέντι και να μην χρεωθείτε επιπλέον χρήματα για το κέντρο.

Σε περίπτωση που έχετε καλεσμένους που θα έρθουν από άλλη πόλη, καλό θα είναι να βάλετε ένα καρτελάκι με χάρτη για την εκκλησία και το κέντρο ή ακόμα και προτεινόμενα ξενοδοχεία με έκπτωση για επιθυμητή διαμονή. Βάλτε λίστα γάμου. Είναι πολύ πιο εύκολο και για τους φίλους και συγγενείς που θέλουν να συνδράμουν το δωράκι τους αλλά κυριότερα για εσάς τους ίδιους που σίγουρα δεν θέλετε να φορτωθείτε με 15 διακοσμητικά βάζα και 10 τοστιέρες.

Διαβάστε επίσης:

Κουμπάροι.

Θα πρέπει να βρείτε έγκαιρα κουμπάρους. Δεν είναι απαραίτητο να είναι κολλητοί φίλοι σας. Αρκεί να τους έχετε εμπιστοσύνη και να έχετε καλή επικοινωνία.  Να τους ενημερώσετε έγκαιρα αρκετούς μήνες πριν το γάμο ώστε να έχουν κι αυτοί τον χρόνο τους να προετοιμαστούν και να συζητήσετε μαζί τους ξεκάθαρα για τις υποχρεώσεις τους. Πολλές φορές δημιουργούνται παρεξηγήσεις και είναι πολύ συχνό φαινόμενο να ξανατυπώνονται προσκλητήρια από την αρχή με νέους κουμπάρους. Και το χειρότερο είναι ότι μπορεί να χαλάσουν και κάποιες πολύ καλές φιλίες.

Βάλτε κάτω μαζί τους τα έξοδα για τον στολισμό, τα στέφανα και τον δίσκο. Σε περίπτωση που θέλετε κάτι διαφορετικό ή πιο ακριβό συζητήστε το μαζί τους και αν χρειαστεί καλύψτε την διαφορά.

Ορχήστρα – DJ

Αφού αποφασίσετε με τον σύντροφό σας το είδος της μουσικής που θα έχετε, θα πρέπει να κλείσετε νωρίς την ορχήστρα ή τον DJ. Συνεννοηθείτε μαζί τους με σαφήνεια αναλυτικά για το είδος της μουσικής, για το αν θα δέχονται παραγγελίες ή όχι, για την συνολική αμοιβή και για τις ώρες έναρξης και λήξης. Μπορείτε να κάνετε και μία λίστα τραγουδιών με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και φυσικά ποιό τραγούδι θα παίζει κατά την είσοδο σας στο χώρο.

Φωτογραφίες – Βίντεο

φωτογραφίες γάμου

Αφού καταλήξετε σε κάποιο κατάστημα ή σε κάποιον ιδιώτη φωτογράφο, δείτε δουλειές τους από άλλους γάμους για να συγκρίνετε την ποιότητα. Διευκρινίστε την συνολική αμοιβή, την ποσότητα των φωτογραφιών και την διάρκεια του βίντεο, αν περιλαμβάνεται ψηφιακό άλμπουμ ή τυπωμένο, αν υποστηρίζονται εξωτερικές λήψεις σε χώρους εκτός εκκλησίας και κέντρου και το κόστος από τις εξτρά εκτυπώσεις για τις φωτογραφίες των συγγενών. Επιπροσθέτως, ορίστε ένα μέλος της οικογένειας ως υπεύθυνο για να λέει στον φωτογράφο ποιός είναι ο κάθε καλεσμένος όπου αυτό χρειάζεται.

Μπομπονιέρες

Ανάλογα με το θέμα του στολισμού μπορείτε να κινηθείτε και στις μπομπονιέρες. Είτε διαλέξετε κάποιες έτοιμες είτε τις φτιάξετε μόνες σας, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι υπέροχο. Υπάρχει τεράστια ποικιλία σε διακοσμητικά και τούλια όπως και σε κουφέτα, γεύσεις, χρωματισμούς κλπ. Αν έχετε άτομα να σας βοηθήσουν και λίγο περίσσιο χρόνο, μπορείτε να τις φτιάξετε εσείς με το μισό κόστος.

Προνοήστε για το μέρος που θα τοποθετηθούν στην εκκλησία και ορίστε κάποιους φίλους ή συγγενείς ως υπεύθυνους για την μοιρασιά. Φτιάξτε αρκετές παραπάνω από τον συνολικό αριθμό των καλεσμένων σας. Υπολογίστε και κάποιες που ίσως μοιράσετε σε αυτούς που δεν ήρθαν στην εκκλησία (συναδέλφους, γείτονες, γνωστούς κλπ).

Δεξίωση

Διευκρινίστε όλα τα θέματα που αφορούν την διακόσμηση του χώρου. Τα περισσότερα κέντρα αναλαμβάνουν να σας το ετοιμάσουν. Μιλήστε για τις ελευθερίες που έχετε σχετικά με τις επεμβάσεις στην διάταξη των τραπεζιών, των χρωμάτων, των διακοσμητικών κλπ. Ζητήστε τους το πλάνο του χώρου και των τραπεζιών για να ταξινομήσετε το που θα κάτσουν οι καλεσμένοι.

Μπορείτε να δείτε τα τραπέζια και τις καρέκλες για να έχετε μια πιο συγκεκριμένη εικόνα. Δείτε τον μπουφέ, τις τουαλέτες, κάποιον χώρο για να αλλάξετε ρούχα και το μέρος που θα στηθούν οι κάμερες και τα φώτα. Ρωτήστε για τον χώρο στάθμευσης και τυχόν επιβάρυνση αν υπάρχουν παρκαδόροι.

Επιλέξτε το μενού και διευκρινίστε την ποσότητα και τα είδη του φαγητού (αρνί, χοιρινό, κοτόπουλο, την σειρά που θα σερβιριστούν, ανά πόσα άτομα και τι θα περιλαμβάνεται, τα ποτά και το επιπλέον κόστος, αν συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ, αν έχει επιπλέον κόστος για τους σερβιτόρους ή κάτι άλλο.

Επίσης ορίστε ημερομηνία κατάθεσης αριθμού ατόμων (συνήθως την ζητάνε 10 μέρες νωρίτερα) και καταλήξτε σε μία τελική τιμή ανά άτομο και αν υπάρχει κάποια επιβάρυνση αν δεν έρθουν όλοι οι καλεσμένοι σας. Ρωτήστε μέχρι τι ώρα θα είναι ανοικτά η κουζίνα και μέχρι τι ώρα το υπόλοιπο κέντρο. Κρατήστε το τηλέφωνο του υπεύθυνου του κέντρου ώστε να καλείτε για οτιδήποτε σας παρουσιάζετε.

Βέρες

Μπορείτε να τις διαλέξετε όταν εσείς κρίνετε ότι είστε έτοιμοι. Χιλιάδες επιλογές και άλλες τόσες τιμές. Καθαρά προσωπικό θέμα. Δεν χρειάζεται να συμβαδίζει με το στυλ του γάμου σας αφού θα τις φοράτε για πάντα. Συνήθως χρειάζονται 2-3 βδομάδες να ετοιμαστούν.

Το κοστούμι του γαμπρού

Συνήθως ετοιμάζεται μέσα σε 2-3 βδομάδες, οπότε μπορείτε να το αφήσετε για ένα μήνα πριν το γάμο. Έτσι θα σιγουρέψετε ότι θα ταιριάζει καλύτερα και στο σώμα του γαμπρού. Συχνά οι άντρες επιλέγουν κάτι απλό και κλασσικό που φοριέται και αργότερα ξανά στο μέλλον.

Νυφικά παπούτσια

Νυφικά παπούτσια

Φροντίστε να είναι σχετικά άνετα για να μη δυσκολευτείτε την ημέρα του γάμου! Μην ξεχνάτε ότι θα τα φοράτε για πολλές ώρες. Σίγουρα δεν θέλετε η πιο έντονη ανάμνηση μετά από χρόνια να είναι ο πόνος στα πόδια σας. Μπορείτε να περπατήσετε δοκιμαστικά κάποιες ώρες μέσα στο σπίτι σας για εξάσκηση. Καλού κακού ας έχετε την ημέρα του γάμου και ένα ακόμα ζευγάρι παπούτσια μαζί σας για παν ενδεχόμενο.

Νυφική ανθοδέσμη

Καλό θα είναι να ταιριάζει με το νυφικό αλλά και με την υπόλοιπη διακόσμηση του γάμου.

Διακόσμηση

Την διακόσμηση μπορούν να αναλάβουν τα ανθοπωλεία ή κάποιος διακοσμητής ή ο διοργανωτής του γάμου σας. Αυτοί θα αναλάβουν την διακόσμηση της εκκλησίας, της αίθουσας δεξιώσεων, τον στολισμό του αυτοκινήτου, ακόμα και τις λαμπάδες και τη νυφική ανθοδέσμη.

Μακιγιάζ και χτένισμα

Μπορείτε να το φιλοτεχνηθείτε μαζί με το νυφικό και να το προβάρετε κι αυτό 1-2 φορές πριν το γάμο. Τουλάχιστον ένα μήνα πριν το γάμο θα πρέπει να έχετε βρει τον κατάλληλο συνεργάτη (κομμωτή και μακιγιέρ) για να επιμεληθούν την εμφάνισή σας. Συνήθως αυτό γίνεται στο χώρο σας. Ψάξτε αρκετά, καθώς οι τιμές και οι υπηρεσίες που προσφέρουν διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Όταν καταλήξετε, να είστε σαφείς για τα τελικά ποσά που θα χρεωθείτε.

Τα στέφανα

Τα αγοράζετε από το μαγαζί που θα πάρετε το νυφικό σας ή από το κατάστημα με τις μπομπονιέρες ή από οποιαδήποτε άλλο κατάστημα διακόσμησης βρείτε. Συνήθως δεν κοστίζουν πολύ ακριβά και είναι έξοδο των κουμπάρων.

Τούρτα

Αφού επιλέξετε γεύση, εμφάνιση και θέμα στολισμού της τούρτας, υπολογίστε και την ποσότητα σύμφωνα με τους καλεσμένους που θα έχετε. Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε κάποιο candybar. Αυτό σίγουρα θα ξετρελάνει τους μικρούς σας φίλους.

Μεταφορά στην εκκλησία και στη δεξίωση

Κλείστε έγκαιρα το μεταφορικό μέσο που θα σας μεταφέρει και επιμεληθείτε τον στολισμό του με τον αντίστοιχο επαγγελματία. Είναι από τα έξοδα που είναι ελαστικά, αφού θα χρησιμοποιηθούν ελάχιστα, όπως είναι και οι λαμπάδες, τα στέφανα, οι ανθοδέσμες κλπ. Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε μια περιουσία. Οι ωραίες στιγμές που θα περάσετε εσείς και οι καλεσμένοι εξαρτώνται αποκλειστικά από το κλίμα του γάμου και την συνολική θετική διάθεσή σας και όχι από τα χρήματα που θα δαπανήσετε σε στολισμούς.

Δώρο κουμπάρου

Αν δεν έχετε πολύ στενή επαφή με τον κουμπάρο, καλύτερα να ρωτήσετε κάποιο δικό του πρόσωπο για τις προτιμήσεις του, ώστε να του πάρετε κάτι που θα του αρέσει. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα τότε καλύτερα να ρωτήσετε τον ίδιο. Μπορείτε να του το προσφέρετε λίγες μέρες πριν το γάμο.

Ταξίδι του μέλιτος

Αυτό είναι κάτι που μπορείτε να το προγραμματίσετε από την αρχή. Μην ξεχνάτε ότι αν αποφασίσετε να πάτε στο εξωτερικό, όσο πιο νωρίς κλείσετε, τόσο πιο καλές προσφορές θα βρείτε σε ξενοδοχεία και μεταφορικά μέσα.

Bachelor party

Bachelor party

Για τις γυναίκες υπάρχουν συνήθως δύο επιλογές. Στην πρώτη επιλογή που θα κάνετε έξω κάποιο πάρτυ με τις φίλες σας, επιμελείται η κουμπάρα τα διαδικαστικά και τα έξοδα. Αυτό έχει να κάνει καθαρά με τα γούστα σας και τα λεφτά που θα ξοδέψετε. Κάντε ότι θα σας κάνει να περάσετε καλύτερα.

Εάν είστε πιο παραδοσιακή, θα διοργανώσετε γιορτή στο πατρικό σας όπου και θα δεχθείτε και τις ευχές του κόσμου. Στην επαρχία και στα νησιά είναι πολύ συχνό φαινόμενο να δέχεται η νύφη όλους τους καλεσμένους στο σπίτι της. Όταν συμβαίνει αυτό, καλό θα είναι να το αναφέρετε ως υποσημείωση και στα προσκλητήρια του γάμου.

Τώρα για τους άντρες είναι πιο απλά τα πράγματα. Μπορεί να μαζευτούν λιγότεροι και να περάσουν εξίσου καλά. Μπορεί να το κανονίσουν από κοινού τελευταία στιγμή αφού δεν τους περιορίζει τίποτα.

Τα τελευταία

Μην ξεχάσετε να ευχαριστήσετε μετά το γάμο όσους σας βοήθησαν με την διοργάνωση και τις ετοιμασίες. Μην τα παίρνετε όλα της μετρητοίς και μην αφήνετε τυχόν ατέλειες ή αναποδιές να σας χαλάσουν την πιο σημαντική μέρα της ζωής σας. Προσπαθήστε να το απολαύσετε όσο μπορείτε και να δημιουργήσετε μόνο ευχάριστες αναμνήσεις.

Ακόμα και στις αναποδιές μην ξεχνάτε την παροιμία ότι δεν γίνεται γάμος δίχως κλάματα και κηδεία δίχως γέλια.

Η μέρα αυτή θα είναι η πρώτη μέρα της καινούργιας σας ζωής!!!

Αυτή η καταχώρηση δημοσιεύτηκε στο Blog. Σημειώστε σελιδοδείκτη το permalink.