COVID 19 – Γάμος την εποχή του Κορονοϊού

COVID 19 Γάμος την εποχή του Κορονοϊού
Πως να παντρευτείτε την εποχή του κορονοϊού. Ο γάμος σας αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας και τώρα προσπαθείτε να το οργανώσετε και πάλι για δεύτερη φορά.
Είχατε προγραμματίσει χιλιάδες πράγματα μικρά και μεγάλα και τα αναβάλλατε. Έχετε άλλες τόσες υποχρεώσεις που έχουν μείνει σε προσωρινή παύση. Έχετε μείνει κλεισμένοι στο σπίτι για σχεδόν ένα χρόνο και έχετε παραμελήσει τελείως την προσωπική σας ζωή, τους φίλους σας και τους συγγενείς σας. Έχετε απομονωθεί και περνάτε δύσκολα, μη μπορώντας να λειτουργήσετε φυσιολογικά και ελεύθερα όπως κάνατε τόσα χρόνια. Ακόμα και η δουλειά σας περνάει μεγάλη κρίση. Η ψυχολογική σας κατάσταση είναι ήδη πολύ άσχημη και η υπομονή σας εξαντλείται. Δεν είστε οι μόνοι. Τις ίδιες δυσκολίες και πολλές φορές χειρότερες περνάνε εκατομμύρια συνάνθρωποί μας σε όλο τον κόσμο και μάλιστα κάποιοι από αυτούς σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Αυτό το γεγονός θα πρέπει να σας παρηγορεί και να σας εμψυχώνει. Υπομονή και σε λίγο όλο αυτό θα τελειώσει.
Τα πράγματα θα ξαναγίνουν σταδιακά όπως ήταν και σε λίγο καιρό όλα αυτά θα είναι απλά μια οδυνηρή ανάμνηση.

Τι συμβαίνει

Είναι γεγονός ότι το 2020 η ανθρωπότητα βίωσε κάτι πρωτόγνωρο. Η πανδημία κυριάρχησε σε όλο τον κόσμο και έφερε τα πάνω κάτω σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας των πολιτών παγκοσμίως. Το εμβόλιο που ανακαλύφθηκε και άρχισε να κυκλοφορεί στην αρχή του νέου έτους, έφερε πολλές ελπίδες για αναστροφή του αρνητικού κλίματος. Πολλά ζευγάρια προγραμμάτισαν το γάμο τους μέσα στη χρονιά και τελικά αναβλήθηκε. Ακύρωσαν τις αίθουσες που είχαν κλείσει, τα προσκλητήρια γάμου, την εκκλησία, τα νυφικά και πάει λέγοντας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν πολλά χρήματα και τα ζευγάρια αλλά και οι επιχειρήσεις που είχαν αναλάβει διάφορες υποχρεώσεις. Τι γίνεται όμως το 2021? Θα γίνουν γάμοι και βαφτίσεις? Θα ανοίξει η αγορά? Πως μπορεί να κάνει ένα ζευγάρι τον προγραμματισμό του ύστερα από όλες αυτές τις αναβολές?

Τι περιμένουμε

Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, ήδη από τις αρχές του έτους έχουν κλείσει όλες οι εκκλησίες πανελλαδικά για μυστήρια γάμων και βαπτίσεων, μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι εκκλησίες άρχισαν πλέον να κλείνουν μυστήρια μεσοβδόμαδα καθημερινές ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν την αυξημένη ζήτηση. Μην ξεχνάμε ότι πολλές από τις περσινές εκδηλώσεις μετατέθηκαν για φέτος και προστέθηκαν στις νέες. Και είναι λογικό αυτό αφού δεν μπορεί να αφήσει κάποιος το παιδί του αβάφτιστο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ούτε να αναβάλει ξανά τον γάμο του. Χρειάζεται λοιπόν ψυχραιμία και σωστός προγραμματισμός. Πρέπει να γίνει ένα πλάνο από το ζευγάρι για τους καλεσμένους που ίσως να είναι λιγότεροι λόγω των περιορισμών. Έπειτα θα πρέπει να δοθεί έμφαση ώστε να τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα που έχουν να κάνουν με τις αποστάσεις των καλεσμένων, τις μάσκες και τα αντισηπτικά. Επίσης μπορούν να βρεθούν εκκλησίες που διαθέτουν μεγάλους υπαίθριους χώρους για την αποφυγή συνωστισμών σε εσωτερικούς χώρους. Μπορούν ακόμα και να τυπωθούν προσκλητήρια χωρίς την ημερομηνία πάνω τους, ώστε να συμπληρωθούν αργότερα όταν θα έρθει ή ώρα. Πάνω απ΄όλα θα πρέπει το ζευγάρι να συζητήσει με ποιό τρόπο θα προχωρήσει και να λάβει υπ΄όψην του όλους τους αστάθμητους παράγοντες που μπορεί να προκύψουν. Τα εμβόλια που ήδη κυκλοφόρησαν σε συνδυασμό με μια σειρά νέων φαρμάκων που υπόσχονται θεραπεία, δείχνουν πολλά ενθαρρυντικά σημάδια. Η κατάσταση θα αρχίσει να ομαλοποιείται μετά την άνοιξη αρχές καλοκαιριού και σε συνδυασμό με το άνοιγμα του τουρισμού. Έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι τομείς της οικονομίας θα πρέπει εκ των πραγμάτων να ανοίξουν ως το καλοκαίρι, αλλιώς τα αποτελέσματα για την οικονομία θα είναι καταστροφικά και μη αναστρέψιμα.

Τι να κάνω

Ψάξτε από νωρίς για εκκλησία διαθέσιμη και κλείστε ακόμα και μεσοβδόμαδα αν χρειαστεί, αν έχετε αποφασίσει να προχωρήσετε. Προγραμματίστε λίγο πιο αργά από το συνηθισμένο όλη την οργάνωση του μυστηρίου και της τελετής, ώστε να αποφύγετε τυχόν αλλαγές στις ημερομηνίες. Αν για παράδειγμα έχετε κλείσει ημερομηνία για τον Ιούλιο, ενώ κανονικά θα ξεκινούσατε τις ετοιμασίες από τον Απρίλιο, μπορείτε να το μεταφέρετε για Μάιο ή ακόμα και Ιούνιο. Απλά σιγουρευτείτε ότι θα σας προλάβουν οι επαγγελματίες του χώρου.
Στο κάτω κάτω η ζωή συνεχίζεται. Πρέπει ο καθένας να βρει τρόπο να πραγματοποιήσει τις επιθυμίες του παρά τις αντιξοότητες που έχουν δημιουργηθεί.