15 Συμβουλές για την δεξίωση

15 Συμβουλές για την δεξίωση και το μενού

Το πιο δύσκολο πράγμα στην οργάνωση ενός γάμου είναι η σωστή επιλογή αίθουσας δεξίωσης και ταυτόχρονα οι επιλογές των φαγητών που θα έχετε στα τραπέζια των καλεσμένων. Όταν έχεις 200 ή 250 καλεσμένους και παράλληλα έχεις σφιχτό budget, το να βρεις την χρυσή τομή και να
μείνουν όλοι ικανοποιημένοι είναι πραγματικός μπελάς. Από τις επιλογές σας και τις σωστές συμβουλές του επαγγελματία που θα συνεργαστείτε, εξαρτάται το κατά πόσο θα έχουν όλοι καλές αναμνήσεις από το γλέντι αυτό τα επόμενα χρόνια. Έτσι πριν πάρετε τις όποιες αποφάσεις θα πρέπει να συζητήσετε αναλυτικά τις επιλογές σας σχετικά με το μενού όπως και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της μπριζόλας, του ψαριού, του κοτόπουλου, των ορεκτικών κλπ. Ακολουθούν κάποιες συμβουλές που ίσως σας βοηθήσουν να αποφύγετε κάποιες κακοτοπιές.

Δεν αρέσουν σε όλους τα αγαπημένα σας φαγητά

Μπορεί να είστε λάτρης των ψαριών ή να τρελαίνεστε για σούσι ή να τρώτε χοιρινό σε καθημερινή βάση στο σπίτι σας, αλλά δεν θα ήταν πολύ καλή ιδέα το φαγητό αυτό να μονοπωλήσει το μενού της δεξίωσης. Φροντίστε να έχετε ποικιλία πιάτων και αν είναι δυνατόν να ρωτάνε οι σερβιτόροι το είδος των κρεάτων που θα αφήνουν σε κάθε τραπέζι. Δεν το κάνουν σε όλα τα μαγαζιά αυτό, αλλά είναι ευφικτό. Αυτό προϋποθέτει να έχετε κάνει καλή κατανομή των καλεσμένων στα τραπέζια σύμφωνα με την σύσταση της παρέας, δηλαδή αν είναι οικογένεια, φίλοι, ζευγάρια, συγγενείς κλπ.
Έτσι θα είναι πιο πιθανόν να ταιριάζουν τα γούστα τους.

Vegan

Βεβαιωθείτε ότι θα υπάρχει και μία χορτοφαγική επιλογή τουλάχιστον για τους vegan της παρέας. Αν δεν έχετε προνοήσει γι΄αυτό θα την βγάλουν αναγκαστικά με ορεκτικά και σαλάτες.

Φαγητό για τα παιδιά

Σίγουρα μέσα στους καλεσμένους θα υπάρχουν και πολλές οικογένειες με παιδιά. Σιγουρευτείτε ότι θα υπάρχουν τουλάχιστον δύο διατροφικές επιλογές γι΄αυτά. Υπάρχει πληθώρα από παιδικά μενού που θα ικανοποιήσουν και τους γονείς τους αλλά και τα ίδια, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους.

Ωμά τρόφιμα

Μπορεί να είστε μεγάλος fun του σούσι ή των γκουρμέ φαγητών με όστρακα και μύδια ή να προτιμάτε τα κρέατά σας μισοψημένα με το αίμα τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ασπάζονται και οι υπόλοιποι τα γούστα σας. Εξάλλου πολλές φορές αποδείχθηκε ότι η κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους. Επιλέξτε με σύνεση το μενού, βάζοντας μεν την απαραίτητη ποικιλία που θέλετε αλλά αποφεύγοντας ακρότητες και φαγητά που προορίζονται σε πιο ευαίσθητα στομάχια.

Χώρος για χορό

Σίγουρα μετά το φαγητό οι καλεσμένοι θα χορέψουν. Υπάρχει ειδικά διαμορφωμένη πίστα γι΄αυτό? Αν δεν υπάρχει, τότε χωράνε να χορέψουν ανάμεσα από τα τραπέζια? Αν δεν χωράνε πρέπει να προνοήσετε ώστε τα τραπέζια να αφήνουν κενά και για τον χορό αλλά και για τον κόσμο και το προσωπικό που περνάει ανάμεσά τους.

Ταίριασμα καλεσμένων

Σίγουρα δεν θέλετε οι καλεσμένοι σας να περάσουν ένα βαρετό βράδυ και να μην βλέπουν την ώρα να φύγουν. Απαραίτητη προϋπόθεση γι΄αυτό είναι όταν κάνετε το πλάνο των καλεσμένων στα τραπέζια να τους ταιριάξετε σε παρέες που θα έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους ή θα γνωρίζονται από πριν. Το να βάλετε στο ίδιο τραπέζι ζευγάρια από την πλευρά του γαμπρού με ζευγάρια από την πλευρά της νύφης, σίγουρα δεν θα βοηθήσει και πολύ.

Ζωηρά παιδιά

Εκτός από τα παρανυφάκια θα υπάρχουν κι άλλα παιδάκια διαφόρων ηλικιών που σίγουρα θα βαριούνται και θα θέλουν να παίξουν και να τρέξουν και να φωνάξουν και ίσως αργότερα να κοιμηθούν. Ανάλογα με το πλάνο των καλεσμένων σας και τις οικογένειες που γνωρίζετε ότι θα παρευρεθούν στο γλέντι, φροντίστε να τα ικανοποιήσετε κι αυτά με τέτοιο τρόπο που να μην ενοχλούν τους υπόλοιπους. Μπορείτε να διαμορφώσετε έναν ειδικό χώρο κάπου στο κέντρο και να τα βάλετε να κάτσουν μαζί στο φαγητό ή ακόμα καλύτερα να προσλάβετε έναν επαγγελματία να τα απασχολεί δημιουργικά. Έτσι θα συνδυάσετε το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Οι καλεσμένοι χάθηκαν

Η δεξίωση ξεκίνησε αλλά οι καλεσμένοι ακόμα έρχονται με αποτέλεσμα να δημιουργείται αναστάτωση στο κέντρο
και στο σερβίρισμα. Ο λόγος μπορεί να είναι ότι χάθηκαν στην διαδρομή ή ότι δεν έβρισκαν πάρκινκ. Για το πάρκινκ δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά αν ο χώρος δεν διαθέτει κάτι ανάλογο για να τους εξυπηρετήσει. Μπορείτε όμως να φροντίσετε ώστε να μην χαθούν στην διαδρομή από την εκκλησία στο κέντρο, αν αυτή είναι δύσκολη. Τυπώστε καρτελάκια μαζί με τα προσκλητήρια στο τυπογραφείο με ένα σχεδιάγραμμα της διαδρομής.

Ποτά και αλκοόλ

Επιλέξτε κι εδώ με σύνεση τα ποτά που θα συμπεριληφθούν σε κάθε τραπέζι και αν χρειαστεί βάλτε και κάποια όρια. Εντάξει είναι καλό να υπάρχει ποσότητα και ποικιλία για να μην σας πούνε τσιγκούνηδες, αλλά μην ξεχνάτε ότι όλοι οι καλεσμένοι σας θα μπούνε μετά στα αμάξια τους για να οδηγήσουν, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά τους. Δεν λέμε να τους έχετε ένα μπουκάλι κρασί ανά 20 άτομα, αλλά μην γεμίζετε και τα τραπέζια με αλκοόλ. Φυσικά και θα πιούνε και μετά θα χορέψουν και θα διασκεδάσουν. Αυτός είναι ο σκόπος εξάλλου αυτής της τόσο ξεχωριστής βραδιάς. Αλλά παν μέτρον άριστον. Το να έχετε σε κάθε τραπέζι δύο και τρία μπουκάλια κρασί με το που καθίσουν ή να υπάρχει και πρόβλεψη για ουίσκυ και άλλα πιο βαριά ποτά, ίσως να μην είναι και η καλύτερη ιδέα. Θα πρέπει να βρείτε την χρυσή τομή και ακόμα καλύτερα να συμβουλευτείτε κάποιον επαγγελματία να σας βοηθήσει. Ειδικά αν γνωρίζετε κάποιους συγκεκριμένους καλεσμένους σας ή συγγενείς σας ότι είναι λίγο πιο επιρρεπείς στο αλκοόλ, τότε θα πρέπει να μεριμνήσετε γι΄αυτό στρατολογώντας βοήθεια από τυχόν κοντινά τους άτομα. Εξάλλου κάποια τέτοια άτομα θα μπορούσαν να σας δημιουργήσουν και προβλήματα στην έκβαση του γλεντιού και να σας φέρουν σε δύσκολη θέση με τα καμώματά τους.

Όχι άλλες προπόσεις και ευχές

Το καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ ρομαντικό να πει δυο λόγια ο κουμπάρος, να μιλήσουν λίγο οι γονείς για να εκφράσουν την συγκίνησή τους, άντε να κάνει και το ζευγάρι μία πρόποση, αλλά μέχρι εκεί. Κανένας δεν θα θέλει να ακούσει τον τρίτο ξάδερφο που ήπιε λίγο παραπάνω και θέλει να συγχαρεί κι αυτός με την σειρά του και να πει δυο λόγια!

Ένας πολύ ομιλητικός DJ

Αν ο DJ έχει την συνήθεια να μιλάει ανάμεσα από τα τραγούδια ή να έχει ρόλο παρουσιαστή της βραδιάς, μάλλον πρέπει να επιληφθείτε του θέματος. Η βραδιά ανήκει σε σας.

Στάση σε κάθε τραπέζι

Σίγουρα πολλοί καλεσμένοι σας έχουν έρθει από μακριά και θα το εκτιμούσαν ιδιαίτερα αν κάνατε έστω και μία μικρή στάση να τους χαιρετήσετε. Δεν χρειάζεται να κάτσετε με τις ώρες, γιατί δεν θα προλάβετε να πάτε σε όλους.

Σαλάτες και ορεκτικά

Φροντίστε να υπάρχει ποικιλία ανά τραπέζι αλλά μην το παρακάνετε. Εντάξει, το να βγάλετε ένα τζατζίκι και μια ντοματοσαλάτα ανά τέσσερα άτομα δείχνει μια τσιγκουνιά, αλλά από την άλλη αν αρχίσουν και βγαίνουν σαλάτες και ορεκτικά και μεζεδάκια και κρέατα το ένα πίσω απ΄το άλλο, θα σας στοιχίσει πολύ ακριβά. Ότι και να επιλέξετε, στο τέλος μπορεί να βρεθεί κάποιος κακοπροαίρετος και να σχολιάσει αρνητικά τις επιλογές σας, αλλά μην ξεχνάτε ότι δεν το κάνετε αυτό για να κριθείτε. Το κάνετε για να περάσουν όλοι καλά και να φύγουν με τις καλύτερες αναμνήσεις. Και το κάνετε με όποιον τρόπο μπορείτε καλύτερα και με όποια μέσα διαθέτετε. Μια σαλάτα, 1-2 μεζεδάκια και 1-2 ορεκτικά μαζί με το κύριο πιάτο στα τέσσερα άτομα είναι υπεραρκετά.

Ποσότητα μερίδων

Εξηγηθείτε από την αρχή με τον καταστηματάρχη για τις ποσότητες των κρεάτων ανά άτομο και τι θα περιλαμβάνουν. Μπορεί να συμφωνήσετε να σερβιριστούν κάποιες συγκεκριμένες ποικιλίες κρεατικών ανά παρέα σε πιατέλα, αλλά τελικά αυτό να μην είναι αρκετό ή και το αντίθετο. Αφού θα έχετε συνολική εικόνα από τον αριθμό των καλεσμένων, γράψτε αναλυτικά το είδος των κρεάτων και τις ποσότητες και φροντίστε να έχετε κάποιον υπεύθυνο την ώρα του τραπεζιού που να ελέγξει τουλάχιστον μια φορά για την καλή έκβαση όλων όσων έχουν συμφωνηθεί. Σε αυτήν την περίπτωση θα βοηθούσε πολύ αν έχετε κλείσει την οργάνωση με κάποιον διοργανωτή, γιατί θα είχατε να κάνετε μόνο μαζί του και αυτός θα έπρεπε να φροντίζει για όλες τις λεπτομέρειες.

Φορτωμένα τραπέζια και στολισμός

Διακοσμήσατε την αίθουσα και τα τραπέζια και το αποτέλεσμα είναι υπέροχο. Βάλατε λουλούδια, βάζα, διακοσμητικά, κεριά, χαρτοπετσέτες και στολίδια. Υπάρχει όμως στα τραπέζια αρκετός χώρος για τα προσωπικά αντικείμενα των καλεσμένων και τα φαγητά? Φαίνεται απλό αλλά δεν είναι. Ανάλογα με το μέγεθος των τραπεζιών και τα άτομα που θα κάτσουν σ΄αυτό, μπορεί να μην υπάρχει διαθέσιμος χώρος και να δημιουργηθεί πρόβλημα. Προνοήστε γι΄αυτό και μην φορτώνετε πολύ τα τραπέζια.

Και μην ξεχνάτε ότι για την οργάνωση του γάμου σας και τα προσκλητήρια, μπορείτε να επισκεφτείτε το κατάστημά μας.