10 λάθη που κάνουμε πιο συχνά στα προσκλητήρια

10 λάθη που κάνουμε πιο συχνά στα προσκλητήρια
Πολλές φορές, όταν ξεκινάμε να οργανώσουμε σωστά το γάμο μας, κάνουμε κάποια συνηθισμένα λάθη που μπορεί να μας στοιχίσουν και σε κόπο αλλά και σε χρήμα. Παρακάτω ακολουθούν κάποιες συμβουλές για να τα αποφύγουμε.

Πολλά παραπάνω

Ένα συχνό λάθος είναι να παραγγείλουμε πολλά περισσότερα προσκλητήρια γάμου από αυτά που χρειαζόμαστε. Όταν τελειώσετε με την λίστα των καλεσμένων, υπολογίστε τα προσκλητήρια που θα παραγγείλετε βάσει των οικογενειών που σημειώσατε και όχι βάσει ονομάτων. Είναι συχνό φαινόμενο να μπερδεύεται κάποιος και να υπολογίζει στην αρχική καταμέτρηση διπλάσιο αριθμό προσκλητηρίων εξαιτίας των ονομάτων, αφού υπολογίζει τον καθένα ξεχωριστά.

Πολύ λιγότερα

Το πιο συχνό λάθος είναι να μην παραγγείλουμε αρκετά και να πρέπει να τυπώσουμε κι άλλα για συμπλήρωμα. Υπολογίστε τουλάχιστον 20 προσκλητήρια επιπλέον όταν τελειώσετε την αρχική σας καταμέτρηση, για προσκλήσεις της τελευταίας στιγμής, για τυχόν εξτρά που θα σας ζητήσουν οι κουμπάροι, οι γονείς σας κλπ. Και μην ξεχάσετε να παραγγείλετε και κάποιους επιπλέον φακέλους, μήπως χαλάσετε μερικούς στο γράψιμο. Να έχετε υπόψην ότι η επανεκτύπωση στοιχίζει αρκετά. Μπορεί τα προσκλητήρια να είναι λιγότερα αλλά η τιμή του τεμαχίου είναι πολύ πιο ανεβασμένη απ΄ότι στην αρχική παραγγελία.

Πολύ φορτωμένο

Μην προσπαθείτε να συμπεριλάβετε κάθε λεπτομέρεια του γάμου στο σχεδιασμό της πρόσκλησης. Less is More! Ο κανόνας που ισχύει κι εδώ. Μην θέλετε ένα προσκλητήριο να περιλαμβάνει τον στολισμό σας ή το νυφικό σας ή τα χρώματα και τα λουλούδια που έχετε συνδυάσει και ταυτόχρονα και το θέμα που έχετε επιλέξει. Είναι ανώφελο και κακόγουστο. Αν έχετε θέμα Vintage ή ρετρό, κάντε ένα απλό vintage προσκλητήριο που θα φανερώνει το γενικό στυλ και ύφος του γάμου σας. Αν πάλι έχετε φλοράλ ή κλασικό ή μοντέρνο, κάντε πάλι το ίδιο.

Ορθογραφικά λάθη

Όταν σας στείλουν από το τυπογραφείο την τελική μακέτα στο email σας για να την ελέγξετε, κοιτάξτε πολύ προσεκτικά για ορθογραφικά λάθη αλλά και λάθη στα στοιχεία (ονόματα, εκκλησία, ημερομηνία, τηλέφωνα κλπ). Όταν δώσετε την έγκριση για εκτύπωση έχετε πλέον την ευθύνη και την χρέωση της επανεκτύπωσης αν υπάρχει κάποιο σημαντικό λάθος και θέλετε να ξανατυπωθούν. Από προσωπική πείρα μιλώντας, έχει συμβεί πάρα πολλές φορές να γίνουν λάθη σε τηλέφωνα, σε ημερομηνίες ή ακόμα και σε ονόματα των οικογενειών και των κουμπάρων. Μην ντραπείτε να πάρετε τηλέφωνο στους κουμπάρους ή στους νονούς για να εξακριβώσετε πως γράφουν ακριβώς το όνομά τους. Επίσης βάλτε και κάποιον τρίτο να κάνει έναν έλεγχο. Μπορεί να ανακαλύψει παραλείψεις και λάθη που εσάς σας διέφυγαν.

Θα τα κάνω όλα μόνη μου

Ετοιμασία και αποστολή των προσκλητηρίων από εσάς. Το να ετοιμάσετε τα προσκλητήρια, να γράψετε τα ονόματα των οικογενειών και να στείλετε τα προσκλητήρια μόνη σας, θα χρειαστεί πολύ κόπο και περισσότερο χρόνο. Ειδικά αν έχετε επιλέξει χειροποίητα προσκλητήρια που χρειάζονται και συναρμολόγηση. Επιστρατεύστε όποιον συγγενή και φίλο μπορείτε. Κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη.

Μη έγκαιρη παραγγελία

Καλό θα είναι να προνοήσετε να παραγγείλετε τα προσκλητήρια σας έγκαιρα, τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες πριν το γάμο, γιατί εκτός από την διαδικασία της συναρμολόγησης χρειάζεται και χρόνος αποστολής και παραλαβής. Σε όλο αυτό υπολογίστε και τους καλοκαιρινούς μήνες που κάποιοι ίσως να λείπουν διακοπές ή να θέλουν να προγραμματίσουν τις διακοπές τους σύμφωνα με την ημερομηνία του γάμου σας.

Άργησα να τα στείλω

Το να μην σας απαντήσουν έγκαιρα οι καλεσμένοι σας για την προσέλευσή τους θα σας δημιουργήσει πρόβλημα με την αίθουσα δεξιώσεων. Αν στείλετε τα προσκλητήρια νωρίς, γράψτε μέσα στο κάτω μέρος υποσημείωση να σας ενημερώσουν μέχρι τάδε του μηνός για την προσέλευσή τους στα τηλέφωνά σας. Βάλτε ημερομηνία απάντησης τουλάχιστον δύο με τρεις βδομάδες πριν το γάμο για να ενημερώσετε κι εσείς με την σειρά σας την αίθουσα δεξίωσης.

Τυπωμένα αυτοκόλλητα με τα ονόματα

Πολλοί τυπώνουν σε εκτυπωτή τα ονόματα των οικογενειών πάνω σε αυτοκόλλητες ετικέτες. Αυτό κάνει το προσκλητήριο αρκετά απρόσωπο, ειδικά αν είναι ένα προσκλητήριο με vintage ύφος ή χειροποίητο. Καλό θα ήταν να επιστρατεύσετε κάποιον που κάνει καλά καλλιγραφικά γράμματα για να σας γράψει το επίθετο του παραλήπτη πάνω στο καρτελάκι που συνοδεύει το προσκλητήριο και συνήθως κρέμεται από ένα κορδονάκι. Αυτό δείχνει μια ιδιαίτερη φροντίδα που επιμελήθηκε προσωπικά για κάθε καλεσμένο.

Λίστα γάμου

Ίσως το κυριότερο λάθος που κάνει πολύς κόσμος είναι να μην βάλει τραπεζικό λογαριασμό επειδή ντρέπεται. Ζούμε πλέον σε μια σύγχρονη εποχή και κανείς δεν θα σας παρεξηγήσει. Απεναντίας που θα διευκολύνει πολύ κόσμο που δεν θέλει να τρέχει στα μαγαζιά για να ψάχνει με τις ώρες να σας αγοράσει κάτι που είναι πολύ πιθανό να το έχετε ή να μην το χρειάζεστε και να το βάλετε σε κάποια αποθήκη ή να ψάχνετε κι εσείς μετά με την σειρά σας τρόπο να το αλλάξετε. Αν πάλι ντρέπεστε κάποιους πολύ κοντινούς σας ανθρώπους και δεν θέλετε να τους ζητήσετε χρήματα, τότε ζητήστε από το τυπογραφείο να σας τυπώσει κάποιες προσκλήσεις με αριθμό λογαριασμού και κάποιες χωρίς. Αυτό είναι εύκολο και γίνεται χωρίς πρόβλημα.

Να μην δείξω το προσκλητήριο σε άλλους πριν τυπωθεί

Το να μην δείξετε το προσχέδιο που σας στέλνει το τυπογραφείο ηλεκτρονικά στους γονείς σας για τυχόν αλλαγές είναι μια παράλειψη που μπορεί να σας δημιουργήσει πρόβλημα. Πολλές φορές συμβαίνει να δει το ζευγάρι τη μακέτα με το τελικό κείμενο και τα ονόματα και να το εγκρίνει για εκτύπωση χωρίς να το δείξει στου γονείς ή στους κουμπάρους και τους νονούς. Οι γονείς όμως μπορεί να έχουν αντιρρήσεις σχετικά με την σειρά των ονομάτων τους ή την διατύπωσή τους όπως μπορεί να έχουν και οι κουμπάροι. Για παράδειγμα, μπορεί να γράψετε τον πατέρας σας Μιχαήλ και αυτός να σας πει ότι ήθελε να τον γράψετε Μιχάλη ή να βάλετε δεύτερη σε σειρά την οικογένεια του γαμπρού και μετά να ακούτε γκρίνιες και παράπονα. Επίσης μπορεί να γράψετε τους κουμπάρους με κοινό επίθετο ή με χωριστά επίθετα και να σας ζητήσουν το αντίθετο. Σε μεγάλο ποσοστό αυτοί είναι οι κύριοι λόγοι για επανεκτύπωση των προσκλητηρίων και για περιττά έξοδα.
Αυτή η καταχώρηση δημοσιεύτηκε στο Blog. Σημειώστε σελιδοδείκτη το permalink.