10 έξοδα για το γάμο που δεν υπολογίζουμε συνήθως

10 εξοδα για το γάμο που δεν υπολογίζουμε συνήθως

Όταν ξεκινάτε την οργάνωση του γάμου σας υπολογίζετε πρώτα τα μεγάλα και σημαντικά έξοδα όπως είναι το νυφικό, η δεξίωση, τα λουλούδια και ο στολισμός κλπ. Υπάρχουν όμως πολλά μικρά έξοδα που μπορεί να σας βγάλουν εκτός προϋπολογισμού. Έτσι αν δεν θέλετε να δείτε στο τελικό budget  ένα ποσό αρκετών εκατοντάδων ευρώ που δεν το έχετε υπολογίσει, διαβάστε παρακάτω για κάποια κρυφά έξοδα που ίσως να σας έχουν διαφύγει και προσθέστε τα στο τελικό σύνολο.

Φιλοδωρήματα

Μπορεί να μην είναι υποχρεωτικά αλλά πολλές φορές είναι αναγκαία και συνηθίζεται να τα δίνουμε σε διάφορους εργαζόμενους, όπως είναι οι σερβιτόροι, ο οδηγός της λιμουζίνας, οι βοηθοί ή ακόμα και στην εκκλησία και τα άτομα που βοήθησαν με τον στολισμό.

Προσκλητήρια

Μπορεί να έχετε κάνει εξαρχής την λίστα των καλεσμένων σας και να στύψατε το μυαλό σας για να μην ξεχάσετε κάποιον. Υπάρχουν όμως εξωτερικοί παράγοντες που ίσως δεν τους υπολογίσατε. Αυτοί είναι οι γονείς σας και οι κουμπάροι σας. Είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο να σας ζητάνε λίγες μέρες πριν το γάμο λίγα προσκλητήρια ακόμα, με αποτέλεσμα να πρέπει να ξανατυπώσετε κι άλλα. Αυτό σημαίνει ότι θα τα πληρώσετε πολύ πιο ακριβά από την αρχική τιμή που είχαν όταν τα παραγγείλατε. Αυτό συμβαίνει γιατί τα πάγια εκτυπωτικά έξοδα μοιράζονται σε πολύ λιγότερα

τεμάχια. Έτσι καλό θα ήταν να μιλήσετε μαζί τους από την αρχή και να επιμείνετε να σας πουν τελικό αριθμό καλεσμένων και ονόματα, ώστε να ξέρετε τι σας γίνεται. Υπολογίστε και 20-30 προσκλητήρια επιπλέον στην αρχική εκτύπωση και είστε καλυμμένοι.

Δεξίωση και φαγητό καλεσμένων

Όταν βρείτε το κέντρο για το τραπέζι, μιλήστε με τον υπεύθυνο αναλυτικά για την τιμή ανά άτομο και τι ακριβώς περιλαμβάνει. Αν για παράδειγμα σας δώσει μια τιμή 35€ για κάθε καλεσμένο, βεβαιωθείτε για τα είδη και την ποσότητα (σαλάτες, ορεκτικά, μερίδες, κρέατα κλπ). Και φυσικά το πρόβλημα δημιουργείται με τα αλκοολούχα που συνήθως είναι εξτρά και τα πληρώνετε επιπλέον. Επίσης εξτρά μπορεί να είναι το κόστος για τον παρκαδόρο, τον DJ ή την διακόσμηση.

Μετακίνηση και διαμονή των καλεσμένων

Αν ο γάμος δεν γίνει στην πόλη που μένετε ή αν έχετε καλεσμένους από μακρινά μέρη, καλό θα είναι να προβλέψετε από νωρίς για την διαμονή και το αντίστοιχο κόστος που θα πρέπει να καλύψετε.

Τα πούλμαν και το ξενοδοχείο πρέπει να τα κλείσετε από νωρίς για να έχετε και καλύτερη τιμή.

Κλόουν

Αν χρειαστεί να προσλάβετε έναν κλόουν για να κάνετε κάποιο event στο χώρο της δεξίωσης για τους μικρούς σας φίλους ή ακόμα και κάποιο άτομο για να τα προσέχει και να τα απασχολεί ώστε να επικεντρωθείτε εσείς καλύτερα στο γλέντι, τότε είναι ένα επιπλέον έξοδο που θα πρέπει να λάβετε υπ΄ όψην.

Φόροι

Διαβάστε προσεκτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις πληρωμής και κοστολόγησης που έχετε συμφωνήσει με τους επαγγελματίες της διοργάνωσης. Βεβαιωθείτε για τις τιμές που σας έδωσαν αν είναι με ΦΠΑ ή χωρίς.

Επιπλέον εξοπλισμός

Σίγουρα περιλαμβάνεται ο βασικός εξοπλισμός στις τιμές που σας έχουν δώσει, όπως είναι τα τραπέζια, ο στολισμός και άλλα. Απλά σιγουρευτείτε τι γίνεται και πόσο θα κοστίσει αν χρειαστείτε κάποια πράγματα της τελευταίας στιγμής όπως είναι οι ομπρέλες και η τέντα σε περίπτωση βροχής,

τυχόν εξτρά ηλεκτρολογικός εξοπλισμός για τον φωτογράφο ή την ορχήστρα κλπ.

Ταχυδρομικά έξοδα

Δεν γεμίζει το μάτι σαν έξοδο, αλλά αν στείλετε πολλά δέματα και φακέλους με προσκλήσεις τότε μαζεύονται. Επίσης να υπολογίσετε και κάποια πληρωμένα τέλη για τα προσκλητήρια που περιμένετε επιβεβαίωση για RSVP.

Δωράκια σε τρίτους

Εξετάστε από την αρχή το ενδεχόμενο των δώρων και ποια θα είναι αυτά και σε ποιους. Συζητήστε με τον σύντροφό σας να θα κάνετε δώρο στον κουμπάρο και την σύζυγό τους, στους καλεσμένους που δίνουν κάποιες φορές μικρά δωράκια κλπ.

Μετατροπή νυφικού

Τα περισσότερα καταστήματα νυφικών αναλαμβάνουν τυχόν μετατροπές χωρίς να χρεώσουν κάτι επιπλέον, μέχρι να έρθει το νυφικό στα μέτρα σας. Απλά βεβαιωθείτε για του λόγου το αληθές. Επίσης να προσέξετε τι προβλέπεται σε περίπτωση online παραγγελίας. Αν ισχύουν οι μετατροπές και πόσες είναι αυτές. Η πολιτική στα ηλεκτρονικά καταστήματα και στις παραγγελίες από απόσταση διαφέρει από τα φυσικά καταστήματα.

Φωτογράφος

Αποφασίστε από την αρχή αν θα κάνετε βιντεοκάλυψη και ψηφιακό άλμπουμ εκτός από τις συμβατικές φωτογραφίες. Επίσης αν θα κάνετε Next Day Photo shoot και τέλος αν θα υπάρχουν εξτρά χρεώσεις στο κέντρο με τους καλεσμένους ή κάτι άλλο που σας έχει διαφύγει.

Χρόνος και κόπος

Σκεφτείτε τον χρόνο που θα χρειαστείτε για να οργανώσετε όλα τα παραπάνω καθώς και τον κόπο σας και αναλογιστείτε
μήπως θα ήταν καλύτερα και πιο οικονομικά να αναθέσετε την διοργάνωση σε κάποιον επαγγελματία.
Οι μετακινήσεις σας, οι βενζίνες και τα εισιτήρια, ο χρόνος και ο κόπος που θα σπαταλήσετε ίσως να μην είναι αντάξιος με το αποτέλεσμα που θα πάρετε από κάποιον διοργανωτή. Αυτός γνωρίζει ποια είναι τα καλύτερα και φθηνότερα υλικά

και μαγαζιά για να συνεργαστείτε και πως θα διαπραγματευτεί για να πάρει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Όπως και να΄χει, οπλιστείτε με θετική διάθεση, ενέργεια και ξεκινήστε. Και μην ξεχνάτε να είστε ευγενικοί στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεστε.
Αυτή η καταχώρηση δημοσιεύτηκε στο Blog. Σημειώστε σελιδοδείκτη το permalink.