Υποχρεώσεις του κουμπάρου

Υποχρεώσεις του κουμπάρου

Μπορεί να σας τύχει να σας ζητήσουν πολλοί φίλοι σας να τους παντρέψετε και φυσικά είναι θα τιμή σας να δεχτείτε. Πριν προχωρήσετε όμως σε μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να γνωρίζετε τα βασικά έξοδα και τις υποχρεώσεις που θα έχετε. Κάποιες είναι εθιμοτυπικές και κάποιες οικονομικές και άλλες αρμοδιότητες μοιράζονται κατόπιν συνεννόησης με το ζευγάρι, όπου αυτό είναι δυνατό.

Στέφανα

Η βασική αρμοδιότητα του κουμπάρου είναι να αλλάξει τα στέφανα και τις βέρες κατά την διάρκεια της τελετής. Αν είναι ζευγάρι, ο κουμπάρος στέκεται δεξιά του γαμπρού και η κουμπάρα αριστερά της νύφης. Για τα στέφανα καλό είναι να προηγηθεί μία πρόβα. Τα στέφανα τα πιάνουμε με τα χέρια σταυρωμένα και η διαδικασία γίνεται με 3 επαναλαμβανόμενες κινήσεις . Στο τέλος του μυστηρίου θα χαιρετήσει μαζί με το ζευγάρι τους καλεσμένους και θα υπογράψει τη βεβαίωση γάμου

Bachelor Party

Πριν το γάμο αναλαμβάνουν να το διοργανώσουν και για τον γαμπρό αλλά και για τη νύφη. Συνήθως τα έξοδα μοιράζονται με τους φίλους που συμμετέχουν αλλά όχι απαραίτητα. Πολλές φορές τα πάρτυ αυτά είναι έκπληξη και μπορούν να γίνουν οπουδήποτε θα περάσει καλά ο γαμπρός και η νύφη.

Ψυχολογική υποστήριξη

πριν το γάμο στο γαμπρό και τη νύφη όταν αυτό χρειάζεται. Όταν το ζευγάρι έχει άγχος, εσείς είστε αυτοί που θα τους κάνετε να χαλαρώσουν και να νιώσουν πιο άνετα. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να τους ποτίσετε με αλκοόλ, μια και μπορεί να έχει δυσάρεστα αποτελέσματα.

Στολισμός

 Οι κουμπάροι πληρώνουν για τον στολισμό της εκκλησίας, τα στέφανα, τις λαμπάδες, το μπουκάλι με τα ποτήρια, τον δίσκο με τα κουφέτα, και φυσικά το κρασί.  Πληρώνουν τον ιερέα και την χρέωση της εκκλησίας. Μην ξεχνάτε ότι η τιμή είναι ανάλογη με την εποχή που θα κλείσει το ζευγάρι την ημερομηνία και από την ίδια την εκκλησία.

Δεν είναι όλες οι χρεώσεις ίδιες.

Δώρο για το ζευγάρι

Κατόπιν συννενόησης, μπορείτε να συμμετέχετε σε κάποια έξοδα του ζεύγους (για παράδειγμα το ταξίδι του μέλιτος ή τα προσκλητήρια) ή κάτι που χρειάζονται στο νέο τους σπίτι.

Στολισμός αυτοκινήτου

Πολλές φορές τα έξοδα μοιράζονται με το ζευγάρι.

Σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις αναλαμβάνουν τα προσκλητήρια γάμου ή τα προσκλητήρια βάπτισης, ανάλογα την περίσταση.
Φυσικά πολλά από τα παραπάνω διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή ανάλογα τα τοπικά έθιμα που επικρατούν.

Παλιότερα σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας ο κουμπάρος δεν ήταν φίλος ή γνωστός όπως συμβαίνει τώρα αλλά ήταν ο νονός του γαμπρού. Σε άλλα μέρη στενοί συγγενείς του γαμπρού σταλμένοι από τον ίδιο με διάφορα δώρα (γλυκά, κρασιά, κουφέτα και φρούτα) επισκέπτονταν τον κουμπάρο και του ανακοίνωναν την ακριβή ημερομηνία που θα ανταλλάξει τα στέφανα. Την ημέρα του γάμου ο κουμπάρος ήταν υπεύθυνος για να μεταφέρει την προίκα της νύφης από το πατρικό της στο καινούργιο σπίτι του μέλλοντα συζύγου της. Παράλληλα έφερνε και τα γοβάκια στην νύφη.

Ότι και να έχετε αποφασίσει, μην ξεχνάτε ότι η κουμπαριά είναι το έναυσμα για την αρχή μιας φιλίας που μπορεί να κρατήσει μια ζωή. Όλα τα υπόλοιπα, τα διαδικαστικά και τα έξοδα, μπορείτε να τα βρείτε με το ζευγάρι ώστε να είναι όλοι ικανοποιημένοι.

Δείτε επίσης:
Αυτή η καταχώρηση δημοσιεύτηκε στο Blog. Σημειώστε σελιδοδείκτη το permalink.