Πως να φτιάξω προσκλητήρια γάμου μόνη μου

Πως να φτιάξω προσκλητήρια γάμου μόνη μου

Ήρθε η ώρα για τις ετοιμασίες του γάμου σας και αποφασίσατε να τυπώσετε τα προσκλητήρια μόνη σας. Υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε, σχετικά με τα είδη των χαρτιών, τους εκτυπωτές και τα συνοδευτικά υλικά που θα χρησιμοποιήσετε. Με λίγο διάβασμα, φαντασία και υπομονή, μπορείτε να φτιάξετε ένα προσκλητήριο οικονομικό, όμορφο και προπάντων ιδιαίτερο και μοναδικό.

 

Καταρχάς να ξεκινήσουμε με τα είδη χαρτιών τα οποία χωρίζονται σε κάποιες βασικές κατηγορίες. Σε μια κατηγορία σύμφωνα με το είδος υπάρχουν τα γυαλιστερά χαρτιά όπως είναι τα περλέ με λεία επιφάνεια επιχρισμένα και τα ματ χαρτιά όπως είναι τα γκοφρέ, τα ανάγλυφα, οι ακουαρέλες κλπ. Έπειτα χωρίζονται σύμφωνα με το πάχος τους και το πόσο σκληρά είναι. Χαρτόνια θεωρούνται αυτά που έχουν πάχος άνω των 300 γραμμαρίων, ενώ αυτά που τυλίγονται και είναι πιο μαλακά έχουν πάχος από 100-250 γραμμάρια το πολύ. Η μονάδα μέτρησης σε γραμμάρια έχει να κάνει με το βάρος ενός φύλλου διάστασης 70Χ100 cm πριν κοπεί σε μικρότερες διαστάσεις όπως αυτή που θα χρησιμοποιήσετε εσείς. Αυτά που διαβάζετε θα σας χρειαστούν αν χρησιμοποιήσετε δικό σας εκτυπωτή για να ξέρετε εκ των προτέρων τι να προσέξετε. Όλα τα χαρτιά δεν περνάνε από όλα τα είδη των εκτυπωτών.

 

Ας μιλήσουμε τώρα για τους εκτυπωτές. Τα δύο βασικά είδη που κυκλοφορούν στο εμπόριο και κατά συνέπεια θα χρησιμοποιήσετε κι εσείς είναι οι εκτυπωτές Laser και οι Inkjet. Το πιο πιθανό είναι να έχετε πρόσβαση σε κάποιον Inkjet. Οι inkjet εκτυπωτές χρησιμοποιούνται περισσότερο από γραφεία, εταιρίες και σπίτια. Αν βρείτε κάποιον φίλο που έχει στο σπίτι του ή στην εργασία του, μπορείτε να τυπώσετε τα προσκλητήριά σας εκεί. Το βασικό χαρακτηριστικό τους σε σχέση με τους Laser είναι ότι τυπώνουν με πολύ καλύτερη ανάλυση τις φωτογραφίες και είναι πολύ πιο φθηνοί στην αγορά τους. Επίσης είναι ιδανικοί για φωτογραφικά χαρτιά.
Από την άλλη, οι εκτυπωτές Laser είναι πιο ευέλικτοι στα είδη των χαρτιών που θα περάσετε, όπως είναι το πάχος του χαρτιού, η επιφάνεια κλπ και πολύ πιο γρήγοροι αν έχετε πολλά προσκλητήρια. Σε κάθε περίπτωση, αν τα τυπώσετε μόνη σας θα πρέπει πρώτα αφού βρείτε το μηχάνημα που θα σας εξυπηρετήσει, να διαβάσετε τις προδιαγραφές και τα είδη χαρτιών που περνάει (πάχος χαρτιού, διάσταση κλπ) για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων.

 

Έπειτα θα πρέπει να αποφασίσετε αν θα τυλίξετε το προσκλητήριο που θα φτιάξετε σε πάπυρο ή αν θα το βάλετε σε φάκελο. Λίγα λόγια για τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα και των δύο περιπτώσεων.

– Με φάκελο

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να τυπωθεί σε ένα πιο χοντρό χαρτόνι τουλάχιστον 300 γραμμαρίων. Το πλεονέκτημα είναι ότι το βάζετε μέσα στο φάκελο, γράφετε την οικογένεια του παραλήπτη και το στέλνετε. Ούτε ετοιμασία, ούτε χειρονακτική εργασία, ούτε τίποτα. Πολύ βολικό ειδικά αν έχετε πολλά προσκλητήρια και δεν έχετε βοήθεια ή χρόνο για την ετοιμασία τους. Ένα πιθανό μειονέκτημα είναι ότι ίσως ο εκτυπωτής που έχετε να μην υποστηρίζει την εκτύπωση σε τόσο χοντρό χαρτόνι και μπορεί να χρειαστεί να απευθυνθείτε σε κάποιο ειδικό κατάστημα για την εκτύπωσή τους. Αν έχετε πρόσβαση σε εκτυπωτή Laser, τότε το χαμηλό κόστος εκτύπωσης ανά φύλλο θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω.

– Πάπυρος

Αν το τυλίξετε σε ρολό (πάπυρος) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαρτιά πάχους από 120 έως 220 γραμμάρια. Μπορείτε να τα τυπώσετε σε οποιοδήποτε Inkjet οικιακό εκτυπωτή. Οι διαστάσεις είναι συνήθως 16Χ23 ή 14,5Χ21 (Α5) ή ακόμα και 21Χ29,7 (Α4). Το πλεονέκτημα στον πάπυρο είναι το κόστος αφενός και αφετέρου το γεγονός ότι μπορείτε να το συνοδεύσετε με την μπομπονιέρα σας κι έτσι να στείλετε μία μπομπονιέρα ανά οικογένεια και να μην έχετε καλάθι και μοίρασμα στην εκκλησία, κάτι που θα σας γλιτώσει από πολύ κόπο, χρόνο και χρήματα. Ένα δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι μπορείτε να το στολίσετε και να το προσαρμόσετε όπως εσείς το θέλετε. Ψάξτε για διακοσμητικά στην αγορά και πάρτε ιδέες για να το στολίσετε και να κάνετε όμορφους συνδυασμούς. Μπορείτε να βάλετε μικρά λουλουδάκια, κορδέλες, φακέλους, σπάγγους, λινάτσες, καμβά, επίχρυσα κρεμαστά, δαντέλες και πάει λέγοντας. Οι συνδυασμοί είναι άπειροι και το όριο είναι μόνο η φαντασία σας. Ένα πιθανό μειονέκτημα στον πάπυρο είναι ο χρόνος που θα χρειαστείτε για να βρείτε όλα τα διακοσμητικά που θα χρειαστείτε. Επίσης και ο χρόνος που απαιτείται για την συναρμολόγησή τους είναι κάτι που θα πρέπει να λάβετε υπ΄όψην. Αν έχετε χρόνο διαθέσιμο και ίσως και κάποια χέρια που θα σας βοηθήσουν, τότε προχωρήστε άφοβα.

Τελευταίο στάδιο πριν την εκτύπωση και την ετοιμασία είναι το γραφιστικό κομμάτι. Αν γνωρίζετε κάποια βασικά πράγματα στη λειτουργία κάποιου σχεδιαστικού προγράμματος όπως είναι το Power Point, Excel, Word, Corel, Photoshop, Illustrator κλπ, τότε όλα καλά. Σχεδιάζετε το γραφικό που επιθυμείτε, ετοιμάζετε προσεκτικά το κείμενό σας με τα στοιχεία του μυστηρίου και είστε έτοιμη για την εκτύπωση.
Αν δεν γνωρίζετε καθόλου από γραφιστικά ή δεν έχετε πρόσβαση σε εκτυπωτή, τότε αναγκαστικά θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο τυπογραφείο για να του αναθέσετε ένα από αυτά τα στάδια.

Συνοψίζοντας, πρώτα αποφασίζετε για το είδος του προσκλητηρίου (πάπυρος, φάκελος, δίπτυχο, κλπ). Έπειτα ετοιμάζετε το κείμενο του προσκλητηρίου. Βρίσκετε τον κατάλληλο εκτυπωτή και μετά αφού μαζέψετε τα συνοδευτικά (φάκελο, κορδέλες κλπ) κάνετε την συναρμολόγηση. Τέλος, γράφετε πάνω στον φάκελο ή στα καρτελάκια τις οικογένειες που θα το δώσετε και τα ετοιμάζετε για να τα στείλετε. Κάποια θα τα μοιράσετε χέρι με χέρι και κάποια θα τα ταχυδρομήσετε. Αν έχετε ετοιμάσει προσκλητήριο χωρίς φάκελο ή κάποιο ιδιαίτερο σχέδιο που δεν μπορεί να ταχυδρομηθεί, μην ανησυχείτε. Στο ταχυδρομείο θα σας εξυπηρετήσουν, βάζοντας την πρόσκλησή σας σε ειδικό φάκελο με φυσαλίδες χωρίς κανένα πρόβλημα με την αποστολή του.

Καλή επιτυχία!

Και μην ξεχνάτε, για οτιδήποτε χρειαστείτε να επισκεφτείτε το κατάστημά μας

Polygrafos.gr

Δείτε επίσης:

Πρωτότυπες ιδέες για προσκλητήρια γάμου

 

Συμβουλές για τα προσκλητήρια γάμου

 

 

 

 

 

 

 

 

Αυτή η καταχώρηση δημοσιεύτηκε στο Blog. Σημειώστε σελιδοδείκτη το permalink.