Όλα του γάμου δύσκολα

Όλα του γάμου δύσκολα

Οι προετοιμασίες του γάμου ξεκίνησαν. Μια διαδικασία αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα μέχρι την ημέρα της ολοκλήρωσης της. Υπάρχουν αμέτρητα πράγματα να οργανώσετε και θα πρέπει πριν ξεκινήσετε να τα βάλετε σε μία σειρά. Καλό θα ήταν λοιπόν να κάνετε μία λίστα ώστε να την έχετε σαν οδηγό. Μαζί με την λίστα θα κάνετε κι έναν πρόχειρο υπολογισμό για τα έξοδα (κατά προσέγγιση) πριν ξεκινήσετε το οτιδήποτε.

Αν έχετε κάποια βοήθεια από τις οικογένειες σας τότε θα έχετε ένα περιθώριο λάθους στον προϋπολογισμό σας και δεν θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα αν ξεπεράσετε το budget σας. Αν δεν έχετε, τότε θα πρέπει να υπολογίσετε μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Μην ξεχνάτε ότι στην πορεία μπορεί να προκύψουν διάφορα έξοδα που δεν τα είχατε υπολογίσει από την αρχή.

Προετοιμασία γάμου

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να αποφασίσετε είναι αν θα αναλάβει την διοργάνωση του γάμου σας κάποια εταιρία ή θα το κάνετε εσείς. Οι λόγοι για να αναθέσετε την διοργάνωση σε κάποιον τρίτο είναι πολλοί.

 • Μπορεί να δουλεύετε εντατικά και να μην έχετε καθόλου ελεύθερο χρόνο να ασχοληθείτε.
 • Μπορεί να έχετε αρκετά χρήματα να διαθέσετε και δεν σας ενοχλεί το επιπλέον κόστος της διοργάνωσης.
 • Μπορεί να θέλετε να τα οργανώσει κάποιος που έχει περισσότερες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο αφού αυτή είναι η δουλειά του και σίγουρα γνωρίζει καλύτερα από εσάς όλα τα σχετικά με νυφικά, προσκλητήρια γάμου, στολισμούς, φωτογραφήσεις κλπ.
 • Μπορεί απλά να θέλετε να έχετε μόνον έναν άνθρωπο να συνεννοείστε για όλα αυτά.

Εταιρεία διοργάνωσης γάμων

Το πλεονέκτημα στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ότι σε όλα τα μικρά και μεγάλα ζητήματα της οργάνωσης, θα έχετε μόνο έναν άνθρωπο που είναι υπόλογος σε εσάς για τυχόν λάθη και παρασπονδίες. Αν και η συγκεκριμένη εταιρεία θα βρει πολύ χαμηλότερες τιμές για όλα τα είδη του γάμου, εσείς σίγουρα θα πληρώσετε παραπάνω χρήματα από ότι θα πληρώνατε αν το διοργανώνατε μόνοι σας.

Ουσιαστικά θα πληρώσετε για τον χρόνο και τις γνώσεις τους πάνω σε αυτόν τον τομέα και φυσικά για το τελικό αποτέλεσμα, αφού ο γάμος σας θα είναι πολύ καλύτερος σε όλα τα επίπεδα (φαγητό, κέντρο διασκέδασης, διακόσμηση, μουσική, στολισμός κλπ).

Εύρεση εταιρείας διοργάνωσης γάμου

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, υπάρχουν πάρα πολλά καταστήματα και εταιρίες που αναλαμβάνουν την διοργάνωση του γάμου σας και θα φέρουν εις πέρας την αποστολή τους με τον καλύτερο τρόπο. Για να βρείτε όμως ποιά ταιριάζει στις ανάγκες θα πρέπει να ψάξετε πολύ καλά. Μπορείτε να βρείτε μια εταιρία στο διαδίκτυο αφού οι περισσότερες πλέον έχουν διαδικτυακή παρουσία ή να ρωτήσετε φίλους και γνωστούς που τυχόν συνεργάστηκαν μαζί τους.

Αφού επιλέξετε κάποιες εταιρίες και αφού διαβάσετε και σχετικές κριτικές για την δουλειά τους και τον επαγγελματισμό τους, τότε μπορείτε να μιλήσετε μαζί τους για το συνολικό κόστος του γάμου σας. Είναι πολύ σημαντικό πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε συνεργασία, να τους αναφέρετε αναλυτικά τι χρειάζεστε ώστε να σχηματίσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το συνολικό κόστος. Να τους αναφέρετε ένα ένα ότι έχετε γράψει στη λίστα σας και να περιγράψετε ακριβώς ότι έχετε στο μυαλό σας. Με τον τρόπο αυτό, δεν θα έρθετε στη δύσκολη θέση και να υπερχρεωθείτε για πράγματα που ανήκουν σε γκρίζες ζώνες.

Για παράδειγμα μπορεί να ζητήσετε αρχικά μια απλή φωτογράφηση και βιντεοκάλυψη του γάμου σας, αλλά στην πορεία να ζητήσετε και έξτρα ψηφιακό άλμπουμ, φωτογραφίες και λήψεις σε εξωτερικούς χώρους εκτός studio, δημιουργία ιστοσελίδας που θα φιλοξενεί τις φωτογραφίες σας κλπ.

Σε αυτήν την περίπτωση θα χρεωθείτε φυσικά το επιπλέον κόστος. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τον στολισμό της εκκλησίας, τον στολισμό του αμαξιού, το φαγητό και πάει λέγοντας…

Επίσης θα πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή και να διατηρείτε την ψυχραιμία σας σε κάθε επικοινωνία με τους επαγγελματίες του χώρου και σε κάθε πρόβλημα που προκύπτει κατά την διάρκεια των ετοιμασιών, επειδή μπορεί να προκύψουν διάφορα μικρά και μεγάλα προβλήματα. Η νευρικότητα και οι διαφωνίες όμως δεν βοηθάνε στην επίλυσή τους.

Διοργάνωση του γάμου χωρίς την βοήθεια ενός ειδικού

Σε περίπτωση που επιλέξετε να οργανώσετε μόνοι σας το γάμο σας, τότε θα πρέπει να έχετε υπ’ όψιν σας κάποια βασικά πράγματα που μπορεί να σας βοηθήσουν.

Πρώτον: Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας ότι όσο περισσότερο ψάξεις για κάτι που σε ενδιαφέρει, τόσο καλύτερο θα είναι και το αποτέλεσμα. Πολλές φορές ψάχνουμε για κάτι στο διαδίκτυο και τελικά μπερδευόμαστε, κουραζόμαστε ή ακόμα ξεφεύγουμε κατά πολύ από την αρχική μας επιθυμία και αναζήτηση.

Βάλτε συγκεκριμένους στόχους και περιορίστε το ψάξιμο βάζοντας δικούς σας κανόνες. Για παράδειγμα: Αν ψάχνετε για προσκλητήρια γάμου, ορίστε εξ αρχής το ύφος του προσκλητηρίου (μοντέρνο, κλασικό, ρετρό, vintage κλπ), και το εύρος των τιμών που μπορείτε να κυμανθείτε. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε το να ψάχνετε άδικα για προσκλητήρια που στο τέλος δεν πρόκειται να τα παραγγείλετε.

Δεύτερον: Ξεκινήστε άμεσα να βρείτε εκκλησία και να ορίσετε ημερομηνία γάμου, γιατί ανάλογα την περιοχή και την εποχή μπορεί να μην υπάρχει διαθεσιμότητα. Δεν πειράζει να είναι και αρκετούς μήνες αργότερα, αφού αυτό θα σας δώσει περισσότερο χρόνο για προετοιμασία. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και με την αίθουσα εκδηλώσεων ή το κτήμα που θα επιλέξετε για να διασκεδάσετε με τους καλεσμένους σας.

Τρίτον: Μην λυπηθείτε να δώσετε κάποια χρήματα παραπάνω (αν η διαφορά είναι μικρή) και να κλείσετε κάποιο κτήμα που θα συνδυάσετε το μυστήριο μαζί με το τραπέζι. Σε πολλά περιφερειακά ζητήματα είναι προτιμότερο. Όπως στο ότι θα έχουν όλοι οι καλεσμένοι παρκινγκ, θα γλιτώσει ο κόσμος την ταλαιπωρία μετά την τελετή να ξαναμπαίνουν στα αμάξια τους για να πάνε στο κέντρο, θα έχετε περισσότερο χρόνο διαθέσιμο να διασκεδάσετε, θα έχετε περισσότερο χώρο (σε κάποιες περιπτώσεις) κλπ.

Τέταρτον: Μάθετε τι χαρτιά χρειάζονται ακριβώς για τις άδειες του γάμου (Ληξιαρχεία, Δήμοι κλπ) και συγκεντρώστε έγκαιρα τα απαραίτητα έγγραφα. Μην αφήνετε εκκρεμότητες για αργότερα. Ένα πιστοποιητικό ή μια ληξιαρχική πράξη μπορεί να σας στοιχίσει μετέπειτα πολύ σε χρόνο και κόπο.

Πέμπτον: Μην προσπαθήσετε απαραίτητα να συνδυάσετε όλους τους χρωματισμούς του γάμου μεταξύ τους. Δεν είναι αναγκαίο να έχουν το ίδιο χρώμα τα προσκλητήρια γάμου με τον στολισμό της εκκλησίας, τις ανθοδέσμες, τα στέφανα, το αμάξι, τα σουπλά, τις μπομπονιέρες. Μπορείτε να κινηθείτε σε ένα συγκεκριμένο ύφος και να έχετε μία γκάμα χρωμάτων που να σας καλύπτει.

Αν για παράδειγμα κάνετε ένα λιτό και απέριττο γάμο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ιβουάρ και σαμπανιζέ και κρεμ και μπεζ ή καφέ σε συνδυασμούς σε όλα τα παραπάνω. Αν από την άλλη πλευρά έχετε στο γάμο σας συνδυασμό χρωμάτων σε χρυσό με ροζ που είναι και στη μόδα, είναι αδύνατον να βρείτε τις ίδιες αποχρώσεις των δύο σε όλων των ειδών τα διαφορετικά υλικά.

Διαφορετικό θα είναι το ροζ στις λεπτομέρειες του νυφικού, διαφορετικό στα προσκλητήρια αφού είναι χαρτί, διαφορετικό στα λουλούδια, διαφορετικό στο αμάξι, στα τραπεζομάντηλα και ούτω καθ’ εξής.

Έκτον: Συνεννοηθείτε με το έτερον ήμισυ για την σωστή κατανομή και διαμερισμό των ευθυνών ή και των εξόδων (όπου χρειάζεται). Είναι γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν και την διάθεση και την γνώση και συνήθως είναι αυτές που αναλαμβάνουν τις περισσότερες ετοιμασίες.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι και οι άντρες υστερούν σε οτιδήποτε χρειαστεί να αναλάβουν υπό την ευθύνη τους. Αν μία γυναίκα θέλει οπωσδήποτε να αναλάβει όλο το κομμάτι της διακόσμησης, των προσκλητηρίων, του στολισμού, των χρωμάτων και όλα τα σχετικά με αυτά, ο άντρας μπορεί κάλλιστα να αναλάβει διάφορες άλλες υποχρεώσεις.

Υπάρχει πληθώρα εκκρεμοτήτων που μπορούν να συνεισφέρουν και οι δύο εξίσου. Μπομπονιέρες, χαρτιά για τον γάμο, φωτογράφος, αίθουσα δεξιώσεων, τράπεζα, αυτοκίνητο, κοστούμι, παπούτσια, ταξίδι του μέλιτος, διανομή προσκλητηρίων και τόσα άλλα.

Έβδομον: Αν δεν έχετε κοινό λογαριασμό ήδη, μιλήστε με την τράπεζά σας για τυχόν κρατήσεις που γίνονται αν ανοιχτεί καινούργιος λογαριασμός για να σας βάλουν χρηματικά ποσά μέσω κατάθεσης ως δώρο. Οι νομοθεσίες κατά καιρούς αλλάζουν και σίγουρα δεν θα σας αρέσει να έχετε κρατήσεις ενώ μπορείτε να το αποφύγετε.

Όγδοον: Μην ντραπείτε να βάλετε τραπεζικό λογαριασμό για λίστα γάμου στο προσκλητήριο του γάμου σας. Πριν από πολλά χρόνια πολλοί το θεωρούσαν ντροπή και προτιμούσαν να σας δώσουν ένα δώρο στην εκκλησία ή στο σπίτι σε μια επίσκεψη ή να σας δώσουν κάποια χρήματα στο χέρι. Οι εποχές όμως έχουν αλλάξει. Οι τραπεζικές συναλλαγές πλέον έχουν γίνει στην πλειοψηφία τους ψηφιακές και οι τραπεζικές καταθέσεις στο ζευγάρι γλιτώνουν πολύ κόσμο από κόπο και εσάς από άστοχα δώρα, που μπορεί να μην σας φανούν χρήσιμα ποτέ.

Ένατον: Μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από όποιον φίλο ή συγγενή εμπιστεύεστε και μπορεί να σας την προσφέρει. Είναι πολύ σημαντικό να έχετε κάποιον ή κάποιους που θα σας στηρίξουν σε όλα τα παραπάνω βήματα, από την πρόβα νυφικού μέχρι την διανομή των προσκλητηρίων ή ακόμα και την κατασκευή των μπομπονιέρων. Εξ άλλου η γνώμη των τρίτων κάποιες φορές θα είναι πιο αντικειμενική και καθαρή από την δική σας που θα τα βλέπετε όλα με άλλο μάτι…

Δέκατον: (Συμπληρώσαμε και επίσημα τις δέκα εντολές).

Μην λυπηθείτε τα χρήματα για το ταξίδι του μέλιτος. Είναι προτιμότερο να κόψετε κάποια άλλα έξοδα που στην αρχή τα θεωρούσατε σημαντικά και να πάτε ένα ταξίδι που θα το θυμάστε για πάντα. Μπορείτε για παράδειγμα να επιλέξετε προσκλητήρια γάμου σε προσφορά, ώστε να εξοικονομήσετε κάποια χρήματα από εκεί. Είτε επιλέξετε ως προορισμό το εξωτερικό, είτε την πανέμορφη Ελλάδα μας, το χρονικό διάστημα, η ποιότητα του ξενοδοχείου, η μεταφορά, και όλα τα άλλα που ακολουθούν θα σας συντροφεύουν για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Λίστα για την καλύτερη διοργάνωση του γάμου σας

Ακολουθεί μία λίστα που μπορεί να σας βοηθήσει αρκετά ώστε να τα βάλετε τα πράγματα σε μία σωστή σειρά.

 1. Να ορίσετε ημερομηνία και να κλείσετε εκκλησία.
 2. Να βρείτε κουμπάρους.
 3. Να κλείσετε κέντρο.
 4. Να κλείσετε ορχήστρα ή DJ.
 5. Να κλείσετε νυφικό.
 6. Να οργανώσετε τα απαραίτητα έγγραφα (αναγγελία γάμου, παράβολο, πιστοποιητικά γέννησης, πιστοποιητικά αγαμίας και επικύρωση τους από την Αρχιεπισκοπή).
 7. Να κλείσετε και να παραγγείλετε τούρτα, μπομπονιέρες, προσκλητήρια, στέφανα, βέρες, ανθοδέσμη, μακιγιάζ και χτένισμα, κοστούμι, παπούτσια, αυτοκίνητο, στολισμό αυτοκινήτου και εκκλησίας,
 8. bachelor party, αναγγελία γάμου, δώρο κουμπάρου, ταξίδι του μέλιτος, φωτογράφος και βίντεο.

Η ώρα η καλή!!!

Αυτή η καταχώρηση δημοσιεύτηκε στο Blog. Σημειώστε σελιδοδείκτη το permalink.