Έξοδα και υποχρεώσεις του νονού
Η στιγμή του γάμου είναι μία από τις πιο όμορφες και ξεχωριστές στιγμές στη ζωή ενός ζευγαριού. Ωστόσο, η στιγμή της βάπτισης είναι εξίσου μία μοναδική και όμορφη μέρα, καθώς το όμορφo παιδάκι σας θα πάρει το όνομά του σύμφωνα με τους νόμους και τους θεσμούς της Ελληνικής κοινότητας. Έτσι, αν πρόκειται σύντομα να βαπτίσετε ένα παιδάκι, σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις σας όσον αφορά το μυστήριο της βάπτισης, αλλά και ποιες είναι οι αρμοδιότητές σας ως νονός/νονά. O συγκεκριμένος ρόλος είναι μεγάλης σημασίας, τόσο κατά τη διάρκεια του μυστηρίου, όσο και για τη μετέπειτα ζωή του παιδιού. Είναι μία ουσιαστική σχέση, μία σχέση αγάπης, ευθύνης και υπευθυνότητας από τη στιγμή της κολυμπήθρας μέχρι και την βαθιά ενηλικίωσή του. Για το λόγο αυτόν, τις περισσότερες φορές το ρόλο του νονού ή της νονάς αναλαμβάνουν παιδικοί φίλοι του ζευγαριού ή έμπιστοι άνθρωποι του κοινωνικού τους περιβάλλοντος, που έχουν σταθεί στους γονείς του παιδιού και υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης και αγάπης μεταξύ τους. Έτσι, παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικά από τα βήματα που πρέπει να γνωρίζετε για το μυστήριο της βάπτισης, καθώς και ορισμένες από τις ΄΄υποχρεώσεις΄΄ της νονάς/νονού στο μυστήριο αυτό.
Πριν την τέλεση του μυστηρίου, υπάρχουν κάποιες διαδικασίες οι οποίες πρέπει να πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τους γονείς του παιδιού, για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας. Αναλυτικότερα, ορισμένες από τις πιο σημαντικές είναι:
Επιλογή της εκκλησίας
Οι γονείς μαζί με τη βοήθεια του νονού ή της νονάς πρέπει να βρουν τον ναό όπου θα τους εξυπηρετεί περισσότερο για τη βάπτιση τους παιδιού τους. Πολλοί νονοί επιλέγουν την εκκλησία με βάση το όνομα του ναού να συμφωνεί με το όνομα του παιδιού, ωστόσο αυτό μερικές φορές καθίστανται δύσκολο, καθώς ο συγκεκριμένος ναός μπορεί να μην είναι διαθέσιμος την ημερομηνία της βάπτισης ή να βρίσκεται σε μία διαφορετική γεωγραφική περιοχή από την επιθυμητή.
Συγκέντρωση όλων των απαραίτητων εγγράφων
και δικαιολογητικών για την πράξη γέννησης του παιδιού. Θα πρέπει δηλαδή οι νονοί να έχουν ενημερωθεί για τη σχετική γραφειοκρατία, τα παράβολα καθώς και για το τι πρέπει να κάνουν μετά την τέλεση του μυστηρίου. (Μετά τη βάπτιση, σε χρονικό διάστημα 90 ημερών πρέπει να κατατεθεί βεβαίωση του ιερέα στο ληξιαρχείο του τόπου γέννησης του παιδιού.)
Διαδικαστικά
όσον αφορά τη διακόσμηση της εκκλησίας και την πρόσκληση των καλεσμένων. Ο νονός, σε συνεργασία με την οικογένεια, θα πρέπει να φροντίσουν για την διακόσμηση της εκκλησίας, της κολυμπήθρας καθώς και του χώρου της δεξίωσης, αν πραγματοποιηθεί. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να ενημερώσουν τους καλεσμένους με τις κατάλληλες προσκλήσεις, ώστε να αποφευχθούν τυχόν παρεξηγήσεις τελευταίας στιγμής ή ακόμη και μερικοί να μην παρευρεθούν στη βάπτιση του παιδιού.
Η επιλογή του φωτογράφου
Ο φωτογράφος κατέχει πολύ σημαντικό ρόλο στη συγκεκριμένη εκδήλωση, καθώς θα αποθανατίσει μερικές από τις καλύτερες στιγμές, τόσο δικές σας, όσο και του ίδιου του παιδιού, που θα τις απολαμβάνετε για τα επόμενα χρόνια της ζωή σας. Έτσι, χρειάζεται ένας που να έχει εμπειρία από φωτογραφίες και βίντεο στο χώρο του γάμου, καθώς πλέον η τεχνολογία εισέρχεται όλο και πιο δυναμικά στην καθημερινότητα και τη ζωή μας.
Η επιλογή των γλυκών
καθώς και οι μπομπονιέρες που θα μοιραστούν. Ο νονός, σε συνεννόηση πάντα με την οικογένεια, οφείλει να δει ποια γλυκά και ποιες μπομπονιέρες επιθυμούν να έχουν στην εκδήλωση και να τα οργανώσουν εγκαίρως. Επιπλέον, θα πρέπει να έχουν μία καθαρή εικόνα των προσκεκλημένων, ώστε να μη δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα με τις μπομπονιέρες ή τα εδέσματα τελευταία στιγμή.
Ο νονός/νονά
θα πρέπει να έχει αγοράσει τα βαπτιστικά ρούχα και τον βαπτιστικό σταυρό του παιδιού πριν από την τελετή, καθώς και τα απαραίτητα υλικά που θα χρειαστούν για την τέλεση του μυστηρίου. Συγκεκριμένα, αυτά είναι: Η Λαμπάδα καθώς και τρία μικρότερα κεράκια, πετσέτες ώστε να σκουπίσετε τα χέρια σας και να τυλίξετε το μωρό, ένα λευκό σεντόνι για την ώρα που θα βγει το μωρό από την κολυμπήθρα, ένα μπουκαλάκι με λάδι, τα εσώρουχα του μωρού, τα οποία πρέπει να είναι λευκά ώστε να συμβολίζουν την αγνότητα της ψυχής του μικρού παιδιού, το σαπούνι και τα μαρτυρικά.
Σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, ο νονός καλείται να πάει στο ναό 3 μέρες πριν από τη βάπτιση το παιδιού και να δώσει το λάδι στον ιερέα, όπου θα το ευλογήσει. Ακόμη. σχετικά με το κόστος των παραπάνω διαδικασιών, ο νονός καλύπτει ορισμένα από τα έξοδα αυτά, όπως το σταυρό, τα βαπτιστικά και αρκετά από τα έξοδα της εκκλησίας, ενώ οι γονείς αναλαμβάνουν τα υπόλοιπα, καθώς και το μισό κόστος για τις μπομπονιέρες και τα γλυκά που θα υπάρχουν τη μέρα της δεξίωσης. Ωστόσο, τα έξοδα δεν είναι απολύτως καθορισμένα και πολλές οικογένειες ρυθμίζουν τα θέματα αυτά με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα την οικονομική τους δυνατότητα. Βέβαια, ως δείγμα ευγνωμοσύνης ως προς το νονό, οι γονείς αναλαμβάνουν συνήθως να του/της κάνουν ένα δώρο για να δείξουν τη χαρά και την ευγνωμοσύνη τους.
Μετά την βάπτιση και συγκεκριμένα 3 ημέρες μετά το μυστήριο, ο νονός/νονά οφείλει να έρθει στο σπίτι και να κάνει μπάνιο το μωρό. Το νερό από το μπάνιο, καθώς και από το πλύσιμο των βαπτιστικών ρούχων πρέπει, σύμφωνα με τη Χριστιανική θρησκεία, να χυθεί σε απάτητο χώμα. Επιπλέον, ο νονός συνοδεύει το παιδί στην εκκλησία ώστε να το μεταλάβει 3 συνεχόμενες Κυριακές. Τις 2 πρώτες παίρνουν την λαμπάδα που αγόρασε ο νονός στολισμένη, ενώ την 3η φορά την ξεστολίζουν και την αφήνουν στην εκκλησία να καεί.
Μετά την ολοκλήρωση των παρακάτω διαδικασιών, οι υποχρεώσεις των νονών δε σταματούν εκεί. Συγκεκριμένα, ο νονός οφείλει να πάρει δώρο στη γιορτή και τα γενέθλια του παιδιού, δώρο Χριστουγέννων, καθώς και λαμπάδα και δώρο Πάσχα στο βαφτιστήρι του. Τα δώρα δε χρειάζεται να είναι κάτι συγκεκριμένο ούτε απαραίτητα μεγάλης χρηματικής αξίας, οφείλουν όμως να είναι από καρδιάς και να περικλείουν όλη την αγάπη του νονού και της νονάς. Ωστόσο, το πιο σημαντικό δώρο που μπορεί να κάνει ο νονός είναι η καθοδήγηση και η καλλιέργεια της προσωπικότητας του παιδιού, βρισκόμενος πάντα δίπλα του διαπλάθοντας το χαρακτήρα του.