Η πρώτη εντύπωση που θα πάρουν οι καλεσμένοι σας από το γάμο σας είναι το προσκλητήριο γάμου. Και όπως λένε, μια εικόνα… χίλιες λέξεις. Αφού έχετε επιλέξει το στυλ του γάμου σας (Vintage, retro, μοντέρνο, κλασικό, χιουμοριστικό κλπ), συνδυάζετε και το ανάλογο στυλ αν είναι εφικτό και στο προσκλητήριο. Γενικά θα πρέπει να είναι κομψό, καλά δομημένο, με τις απαραίτητες πληροφορίες, χωρίς ορθογραφικά λάθη και με ευανάγνωστα γράμματα. Ας δούμε τι ακριβώς πρέπει να γράψετε για να έχετε ένα σωστό αποτέλεσμα.
Κείμενο Εισαγωγής
Θα πρέπει να επιλέξετε το κείμενο της εισαγωγής και μετά να γράψετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Κείμενα και στιχάκια θα βρείτε στο διαδίκτυο σε μεγάλη ποικιλία. Κυκλοφορούν δεκάδες πρωτότυπα και αστεία κείμενα αλλά και πιο κλασσικά. Μπορείτε να δείτε εδώ για να πάρετε μια ιδέα. Για παράδειγμα μπορείτε να γράψετε “Θα χαρούμε πολύ να σας έχουμε κοντά μας στην ομορφότερη στιγμή της ζωής μας. Σας περιμένουμε την Κυριακή…) ή (Η παρουσία σας και οι ευχές σας θα μας τιμήσουν την ημέρα του γάμου μας. Σας περιμένουμε…)
Ημερομηνία – ώρα – Εκκλησία
Εκεί που τελειώνει το κείμενο που έχετε επιλέξει ως εισαγωγή, ξεκινάνε τα στοιχεία του μυστηρίου. Γράφουμε την ημερομηνία, την ώρα, τον Ιερό Ναό και την περιοχή που βρίσκεται η εκκλησία. Για παράδειγμα “Σας περιμένουμε την Κυριακή 18 Ιουλίου 2021 και ώρα 19:30 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Φιλοθέης”. Κάποιοι γράφουν περισσότερες πληροφορίες για την ακριβή διεύθυνση της εκκλησίας και τον Τ.Κ., αλλά συνήθως δεν είναι απαραίτητο.
Ονόματα ζευγαριού
Είναι βασικό αμέσως μετά να γράψουμε με μεγάλα γράμματα (κατά προτίμηση καλλιγραφικά ή έστω διαφορετικά από το υπόλοιπο κείμενο) τα ονόματα του ζευγαριού, ώστε να ξεχωρίζουν και να ξέρει ο παραλήπτης ποιος παντρεύεται.
Οικογένειες
Μετά τα ονόματα του ζευγαριού αναφέρουμε τις οικογένειες, του γονείς του ζευγαριού. Συνήθως μπαίνει πρώτα η οικογένεια του γαμπρού και μετά της νύφης. Αναφέρουμε τα ονόματα και τα επίθετα του καθενός ξεχωριστά ή δύο ονόματα με ένα κοινό επίθετο. Για παράδειγμα γράφουμε: Οικογένειες και από κάτω Δημήτρης και Βασιλική Μαλιάτσου ή Δημήτρης Μαλιάτσος και Βασιλική Κουρή.
Κουμπάροι
Το ίδιο ισχύει και για τους κουμπάρους. Αν είναι ζευγάρι ισχύει το παραπάνω, αλλιώς γράφουμε αυτόν που παντρεύει πάντα σε συνεννόηση με τους ίδιους. Πάντα πρέπει να δείχνουμε το προσχέδιο στους κουμπάρους αλλά και στους γονείς γιατί μπορεί να έχουν αντιρρήσεις σε σχέση με τα ονόματά τους, την σειρά των ονομάτων, την διάταξη, ακόμα και για το αν θα γραφεί ολογράφως με τα βαπτιστικά τους ή με τον τρόπο που τους γνωρίζει ο κόσμος. Αυτό είναι σίγουρα κάτι που το αποφασίζουν οι ίδιοι.
Δεξίωση
Μετά τις οικογένειες και τους κουμπάρους γράφουμε την αίθουσα δεξιώσεων αναλυτικά. Δηλαδή την ονομασία του κέντρου, την ακριβή διεύθυνση και την περιοχή. Αν ο γάμος γίνεται σε κτήμα, τότε αναφέρουμε την διεύθυνση εδώ χαμηλά και όχι πάνω που γράφουμε την εισαγωγή. Παράδειγμα 1: Μετά το μυστήριο σας περιμένουμε στο κέντρο Palladium (Καραολή και Δημητρίου 126 – Εύοσμος Θεσσαλονίκης). Παράδειγμα 2: Ακολουθεί γεύμα στο κέντρο Palladium εντός του κτήματος Νόστος (περιοχή κλπ). Έχετε την δυνατότητα να ζητήσετε από τον τυπογράφο να γραφτεί δεξίωση σε έναν ορισμένο αριθμό προσκλητηρίων και να έχετε κάποια προσκλητήρια με τραπέζι και κάποια χωρίς. Αρκεί να ξέρετε εκ των προτέρων ακριβώς τον αριθμό των καλεσμένων. Συνήθως δεν υπάρχει χρέωση γι΄ αυτό. Αλλιώς μπορείτε να κάνετε ένα ξεχωριστό καρτελάκι για το τραπέζι ώστε να έχετε την ευελιξία να καλείτε όποιον θέλετε μέχρι και τελευταία στιγμή.
Ενημέρωση
Σχεδόν πάντα πρέπει να γράφετε να σας ενημερώσουν για την παρουσία τους ή για τυχόν απουσία τους τουλάχιστον 10 με 15 μέρες νωρίτερα για να μπορείτε κι εσείς με την σειρά σας να ενημερώσετε το κέντρο. Είναι απαραίτητο για τον καταστηματάρχη να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των καλεσμένων για ευνόητους λόγους. Μπορείτε να γράψετε το εξής: Παρακαλούμε ενημερώστε μας για την παρουσία σας μέχρι 15/8 στα τηλέφωνα … και ακολουθούν τα κινητά του ζευγαριού. Κάποια ζευγάρια δεν το αναφέρουν καθόλου αυτό το κομμάτι, επειδή μπορεί να έχουν πολύ μεγάλο αριθμό καλεσμένων και γνωρίζουν ότι δεν θα τους πάρουν τηλέφωνο όλοι ή επειδή έχουν κάνει άλλη προετοιμασία για το τραπέζι σε μέρος που δεν χρεώνει με το άτομο ή δεν χρειάζεται να γίνει ειδική διαμόρφωση χώρου. Πολλές φορές στο κάτω μέρος του προσκλητηρίου γράφουμε την λέξη άτομα και δίπλα βάζουμε μια γραμμή για να γράψετε πάνω στην γραμμή με μαρκαδόρο τον αριθμό των ατόμων που καλείτε ανά οικογένεια. Ιδιαίτερα χρήσιμο για να μην υπερβείτε τον επιτρεπόμενο αριθμό καλεσμένων.
Λίστα γάμου
Στο τέλος του προσκλητηρίου μπαίνει η λίστα γάμου ή δώρων που θα έχετε. Τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται να μπαίνει λίστα γάμου σε τράπεζα και όχι σε καταστήματα δώρων ή ηλεκτρικών όπως παλιότερα. Σε αυτήν την περίπτωση γράφουμε το εξής: Προαιρετική λίστα γάμου τράπεζα Πειραιώς. IBAN: GR00 0000 0000 0000 0000 0000 000
Χάρτης
Κάποιες φορές, όταν το κέντρο είναι μακριά από την εκκλησία και φοβάστε να μην χαθούν οι καλεσμένοι σας, μπορείτε να κατεβάσετε έναν χάρτη από το Google Maps με ένα σχεδιάγραμμα που δείχνει την διαδρομή από την εκκλησία στο κέντρο με έντονη διαβάθμιση. Αυτό συνήθως τυπώνεται στην πίσω όψη από το καρτελάκι της δεξίωσης.
Φιλοξενία σε προτεινόμενα ξενοδοχεία
Όταν έχετε καλεσμένους που θα έρθουν στο γάμο σας από άλλη πόλη ή νησί, ίσως να χρειαστεί να κανονίσετε κάποιο μεταφορικό μέσο (λεωφορείο) και κάποιο προτεινόμενο ξενοδοχείο που θα τους φιλοξενήσει. Αν έχετε την οικονομική άνεση είναι καλό να τους το έχετε πληρωμένο. Αλλιώς γράφετε σε ένα καρτελάκι κάποια προτεινόμενα ξενοδοχεία για διευκόλυνσή τους στο να μην ψάχνουν ή στο να έχουν μειωμένες τιμές.
Γραμματοσειρά
Τις περισσότερες φορές τα ζευγάρια επιλέγουν κάποια κλασσική καλλιγραφική γραμματοσειρά ή κάποια πιο μοντέρνα για το κυρίως κείμενο και τις οικογένειες. Στο κάτω μέρος όμως που γράφουμε πληροφορίες για το τραπέζι και τηλέφωνα ή αριθμούς τραπεζών, είναι προτιμότερο να μπαίνουν πιο ομαλές και ευανάγνωστες γραμματοσειρές για ευνόητους λόγους.
Tip***
Μην ξεχάσετε να δείξετε τη μακέτα που σας έχουν στείλει από το τυπογραφείο στους γονείς σας και στους κουμπάρους. Τις περισσότερες φορές υπάρχουν αντιρρήσεις ή αλλαγές στα ονόματά τους, την ορθογραφία, την σειρά ή οτιδήποτε άλλο δεν τους αρέσει. Είναι συχνό φαινόμενο να ξανατυπώνονται τα προσκλητήρια γι΄ αυτόν τον λόγο. Καλύτερα να τους το δείξετε νωρίς ώστε να γίνουν οι τυχόν αλλαγές έγκαιρα πριν δώσετε εντολή για εκτύπωση.
Δείτε επίσης:
Γάμος Oργάνωση – τι να προσέξω
Τι πρέπει να προσέξω στο προσκλητήριο του γάμου μου;
10 λάθη που κάνουμε πιο συχνά στα προσκλητήρια
Ο απόλυτος οδηγός για έναν πετυχημένο γάμο!