Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν γίνετε νονός
Έφτασε η στιγμή που τόσο καιρό περιμένατε με ανυπομονησία, αυτή της βάπτισης του μωρού σας. Ωστόσο, ας μη ξεχνάμε ότι στιγμές σαν και αυτήν χρειάζονται οργάνωση, σωστή διαχείριση και σίγουρα αρκετό χρόνο πιο πριν για τη σωστή προετοιμασία. Βέβαια, σημαντικό ρόλο στο μυστήριο καθορίζει το πρόσωπο του νονού και η συνολική συνεισφορά του. Σχετικά με την οικονομική του συνεισφορά, κάναμε λόγο σε προηγούμενο άρθρο μας. Έτσι, στο συγκεκριμένο αναφερόμαστε σε ορισμένα σημεία, τα οποία οφείλει να γνωρίζει κάποιος πριν αποφασίσει να γίνει νονός και κυρίως σε ορισμένα χαρακτηριστικά και αξίες τις οποίες καλό είναι να έχει και σχετίζονται με τη Χριστιανική Πίστη.
Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει η πεποίθηση ότι ο νονός είναι ένας άνθρωπος ο οποίος είναι κοντά στην οικογένεια και τα οικογενειακά πρόσωπα αντίστοιχα, αναλαμβάνει ένα μέρος του οικονομικού κομματιού κατά τη διάρκεια της βάπτισης και κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα και το Πάσχα είναι αυτός που φέρνει δώρα στο βαφτισιμιό του, δείχνοντας έτσι την αγάπη και την καλοσύνη του. Ωστόσο, καλό είναι να αναρωτηθούμε, είναι αυτές οι συνολικές υποχρεώσεις του νονού; Είναι αυτές αρκετές για τη μετέπειτα συνέχιση της σχέσης του με το παιδί; Σύμφωνα με την Εκκλησία και τα ελληνικά έθιμα ο νονός είναι το πρόσωπο αυτό που παραλαμβάνει (αναδέχεται) το παιδί από την κολυμπήθρα ως βαπτισμένο πλέον Χριστιανό (για αυτό και πολλές φορές θα ακούσετε αντί για τη λέξη Νονός αυτή του Ανάδοχου). Για τη θρησκεία μας, ο άνθρωπος αυτός δημιουργεί μία ισόβια σχέση, έναν ισόβιο δεσμό με το βαπτιζόμενο παιδί, καθώς πλέον με την τέλεση του μυστηρίου αναλαμβάνει το ρόλο του πνευματικού του πατέρα, καθώς και όλα τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις που περιλαμβάνει η ιδιότητα αυτή. Έτσι, δημιουργεί μία μοναδική σχέση με το παιδί, μία σχέση αγάπης, κατανόησης, συμπαράστασης και αλληλοσεβασμού και του επιτρέπει να γίνει μέλος και της δικής του οικογένειας. Έτσι, το παιδί πλέον κατέχει καίριο ρόλο στη ζωή του νονού, δημιουργώντας ένα δεσμό που θα υπάρχει για πάντα μεταξύ τους.
Σχετικά με τις υποχρεώσεις του νονού, αυτές δεν περιορίζονται μόνο στη συνοδεία του παιδιού τρεις συνεχόμενες Κυριακές μετά τη βάπτιση στην Εκκλησία που έλαβε χώρα το μυστήριο, ώστε να κοινωνήσει στο πρόσωπο του Χριστού. Όταν κάποιος γίνεται πνευματικός γονιός, έχει την υποχρέωση να καθοδηγεί το παιδί αυτό τόσο πνευματικά όσο και ηθικά, καθώς και να βρίσκεται δίπλα του καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής του και να το στηρίζει σε κάθε του στιγμή, εύκολη και δύσκολη. Έτσι, καταλαβαίνει κανείς ότι κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο, αν ο νονός δεν περάσει ποιοτικό χρόνο μαζί με το παιδί και κυρίως αμέσως μετά τη βάπτιση, καθώς η παρουσία του είναι απαραίτητη και πολύ σημαντική για αυτό. Δημιουργώντας μία φιλική ατμόσφαιρα, μία ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης, σεβασμού και αλληλοκατανόησης στις πρώτες επικοινωνίες τους, διασφαλίζει μία υγιή σχέση που θα κρατήσει για τα επόμενα χρόνια της ζωής τους. Τέλος, η λαμπάδα που φέρνει κάθε Πάσχα είναι σύμβολο της πνευματικής τους ένωσης και τους βοηθάει στη διατήρηση αυτής της όμορφης και παραγωγικής σχέσης που έχουν χτίσει.
Θα πρέπει να ”ασημώσετε” το μωρό με μία μικρή καρφίτσα όταν γεννηθεί, με ένα ματάκι και ένα γούρι και μπορείτε προαιρετικά να του πάρετε και ρούχο ή παιχνίδι ή είδη καθημερινής χρήσης όπως πετσέτες ή σεντόνια για μωρά. Καλό θα ήταν να περάσετε λίγο χρόνο μαζί του πριν την βάπτιση ώστε να νιώθει το μωρό οικεία και άνετα στην αγκαλιά σας, κατά την διάρκεια του μυστηρίου. Βασικό έξοδο και δική σας υποχρέωση είναι να του αγοράσετε τα ρουχαλάκια και τα παπουτσάκια που θα φορέσει το μωρό στη βάπτιση, καθώς και λευκά εσώρουχα. Επίσης θα πρέπει να προμηθευτείτε με το σαπούνι για να ξεπλύνετε μετά τη λειτουργία τα χέρια σας, τα μαρτυρικά, το μπουκαλάκι για το λάδι, τις πετσέτες, τα λαδόπανα, τις λαμπάδες που θα μπουν στην εκκλησία μαζί με τον στολισμό τους και φυσικά το σταυρουδάκι του, ένα δώρο που θα το συνοδεύει για μια ζωή.