Τι να προσέξω στο προσκλητήριο του γάμου

Τι να προσέξω στο προσκλητήριο του γάμου

Το προσκλητήριο του γάμου σας είναι η πρώτη εντύπωση που θα έχει ο καλεσμένος σας όταν το διαβάσει. Εκτός από το αισθητικό κομμάτι είναι πολύ σημαντικό να είναι σωστά δομημένο και να παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Ακολουθούν κάποιες βασικές συμβουλές για ένα σωστό αποτέλεσμα.

Τι να προσέξω στο προσκλητήριο του γάμου*

Την σειρά των ονομάτων

Το μεγαλύτερο ποσοστό επανεκτύπωσης των προσκλητηρίων γίνεται εξαιτίας της λάθος σειράς των ονομάτων των οικογενειών του ζευγαριού. Για να το αποφύγετε αυτό θα πρέπει να δείξετε την τελική μακέτα πριν τυπωθεί, στους γονείς σας και τους κουμπάρους.
Μπορεί να θέλουν να αλλάξουν την σειρά που εμφανίζονται ή να βάλουν τα βαπτιστικά τους ονόματα ή να χρησιμοποιήσουν χωριστά επίθετα. Αν δεν το ελέγξουν κι αυτοί για τυχόν αλλαγές καλύτερα μην εγκρίνετε την εκτύπωση.

Ορθογραφικά λάθη

Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο αλλά είναι η πιο συχνή αιτία επανεκτύπωσης. Θα πρέπει να ελέγχετε πολύ σχολαστικά το προσχέδιο που σας στέλνουν στο email σας από το τυπογραφείο για τυχόν λάθη. Ακόμα και ορθογραφικά λάθη να μην υπάρχουν, μπορεί να υπάρχουν λάθη στα ονόματα ή στον IBAN ή στο κέντρο δεξιώσεων. Κοιτάξτε προσεκτικά μαζί με τον σύζυγό σας και δείξτε το και στους γονείς σας. Όσο περισσότεροι το δουν τόσο το καλύτερο. Μην ξεχνάτε ότι από την στιγμή που θα το εγκρίνετε για εκτύπωση, είναι πλέον δική σας ευθύνη αν υπάρχει κάποιο λάθος.

Εκλιπόντες γονείς

Αν κάποιος από τους γονείς σας δεν βρίσκεται εν ζωή, είτε γράφετε κανονικά το ονοματεπώνυμό του βάζοντας ένα σταυρουδάκι μπροστά από το όνομα, είτε παραλείπετε τελείως το όνομα του εκλιπόντος και βάζετε μόνο τον σύζυγο. Εναλλακτικά μια καλή λύση που τους καλύπτει όλους, είναι να βάλετε μόνο τα πατρικά των δύο οικογενειών για να είστε όλοι καλυμμένοι. Οπότε γράφετε για παράδειγμα (Οικογένειες: Παπαδόπουλου – Χρηστίδη).

Πόσα θα είναι με τραπέζι και πόσα χωρίς

Όταν θα έχετε ολοκληρώσει την λίστα των καλεσμένων για το τραπέζι, μπορείτε να παραγγείλετε κάποια προσκλητήρια με τραπέζι και κάποια χωρίς τραπέζι, χωρίς να χρεωθείτε κάτι επιπλέον. Αρκεί να γνωρίζετε τον ακριβή αριθμό για να μην πέσετε έξω στους υπολογισμούς σας και δημιουργήσετε και πρόβλημα στις κρατήσεις των θέσεων του κέντρου. Μια καλή λύση για να το αποφύγετε αυτό, θα ήταν να τυπώσετε ένα εξτρά καρτελάκι που θα αναγράφεται το τραπέζι και η ενημέρωση που θα σας κάνουν για την παρουσία τους. Έτσι θα έχετε την ευελιξία να καλέσετε και κάποιους τελευταία στιγμή πριν τα μοιράσετε.

Λιγότερα προσκλητήρια

Πολλές φορές μας ζητάτε συμπληρωματική ποσότητα προσκλητηρίων 20 ή 30 τεμαχίων. Σε αυτήν την περίπτωση η τιμή ανά τεμάχιο είναι πολύ πιο ανεβασμένη από την αρχική παραγγελία για ευνόητους λόγους. Παρά το γεγονός ότι τα ζευγάρια καταγράφουν και υπολογίζουν σωστά τους καλεσμένους, πολλές φορές μπορεί να ζητηθούν επιπλέον προσκλητήρια την τελευταία στιγμή από τους γονείς του ζευγαριού ή από τους κουμπάρους. Καλό θα είναι να υπολογίζετε πάντα τουλάχιστον 20 προσκλητήρια επιπλέον όταν κάνετε την αρχική σας παραγγελία. Μπορείτε να συμβουλευτείτε τις συχνές ερωτήσεις της σελίδας μας για περισσότερες πληροφορίες.

Τι να αποφύγω*

 

Καλλιγραφικές Γραμματοσειρές

Μην χρησιμοποιήσετε καλλιγραφικές γραμματοσειρές που διαβάζονται δύσκολα. Πολλές φορές πέφτουμε στην παγίδα των όμορφων και περίτεχνων γραμμάτων που είναι δυσανάγνωστα ή μικρά. Οι καλλιγραφικές γραμματοσειρές είναι πολύ όμορφες αλλά χρειάζονται μεγάλα διαστήματα μεταξύ των γραμμάτων
και διαβάζονται δύσκολα τα σημεία που περιέχουν αριθμούς και ονομασίες κέντρων, διευθύνσεις κλπ. Αν θέλετε οπωσδήποτε να βάλετε καλλιγραφικά γράμματα, μπορείτε να τα βάλετε μόνο στο πάνω μέρος του κειμένου και να χρησιμοποιήσετε μια πιο απλή και μίνιμαλ γραμματοσειρά για το κάτω μέρος που περιέχει
τα ονόματα των οικογενειών και τα στοιχεία για το γλέντι.

Μεγάλο κείμενο για εισαγωγή

Πολλές φορές τα ζευγάρια επιλέγουν μεγάλα κείμενα γάμου ως εισαγωγή, με αποτέλεσμα να καλύπτεται τουλάχιστον το μισό προσκλητήριο από αυτά. Στο υπόλοιπο μισό του προσκλητηρίου θα πρέπει να μπουν τα απαραίτητα στοιχεία (ημερομηνία, εκκλησία κλπ), τα ονόματα του ζευγαριού με μεγάλα γράμματα που ξεχωρίζουν, τα ονόματα των οικογενειών και των κουμπάρων, το τραπέζι, η ενημέρωση για το τραπέζι και τυχόν λίστα γάμου με τον IBAN. Το αποτέλεσμα είναι τα γράμματα να είναι αρκετά μικρά και συμπτυγμένα για να χωρέσουν και το συνολικό αισθητικό αποτέλεσμα να είναι άσχημο.

Συνδυασμός με τον υπόλοιπο στολισμό

Μην προσπαθήσετε να συνδυάσετε οπωσδήποτε τα γραφικά και τα χρώματα του προσκλητηρίου με τον στολισμό της εκκλησίας. Πολλές φορές είναι αδύνατο πρακτικά να γίνει για ευνόητους λόγους (χρώματα στολισμού, υλικά, κλπ) και ουσιαστικά είναι αχρείαστο. Κανένας καλεσμένος δεν θα πάρει
το προσκλητήριο μαζί του στην εκκλησία για να δει αν ταιριάζουν τα χρώματα και τα σχέδια με τον υπόλοιπο στολισμό.

* Τι πρέπει να γράφει ένα ολοκληρωμένο προσκλητήριο.

Ξεκινάμε με το κείμενο της εισαγωγής (θα χαρούμε πολύ να σας έχουμε κοντά μας στην ομορφότερη στιγμή της ζωής μας…..) Ακολουθούν οι πληροφορίες της εκκλησίας και η ημερομηνία (την Κυριακή 28 Αυγούστου 2022 και ώρα 18:00 στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης).
Εδώ όπως βλέπετε βάζουμε και την περιοχή της εκκλησίας και την πόλη. Στη συνέχεια γράφουμε με μεγάλα γράμματα που ξεχωρίζουν τα μικρά ονόματα του ζευγαριού (Γιώργος – Μαρία) Ακολουθούν οι οικογένειες του ζευγαριού και οι κουμπάροι.
Έπειτα γράφουμε το τραπέζι που θα γίνει στο κέντρο “τάδε” και την περιοχή ή ακόμα καλύτερα την διεύθυνση του κέντρου. Μετά γράφουμε (παρακαλούμε ενημερώστε μας για την παρουσία σας έως 15/8/2022 στα τηλ. … κινητά ζευγαριού).
Συνήθως βάζουμε να μας ενημερώσουν τουλάχιστον 15 μέρες πριν το γάμο για να ενημερώσουμε το κέντρο για τα άτομα. Άλλες φορές γράφουμε να μας ενημερώσουν για την παρουσία τους κι άλλες για τυχόν απουσία τους.
Αυτό εξαρτάται από εσάς. Τέλος, κάτω κάτω γράφουμε προαιρετική λίστα γάμου αν θέλετε να μπει. Στην προαιρετική λίστα γάμου αναφέρουμε την τράπεζα και τον IBAN (GR……), όχι τον αριθμό λογαριασμού.
Προαιρετικά γράφουμε και το όνομα του δικαιούχου αλλά όχι απαραίτητα.

Αν έχετε ως πρότυπο αυτήν την διάταξη με αυτά τα στοιχεία θα έχετε ένα σωστά δομημένο και άρτιο προσκλητήριο με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

 

Δείτε επίσης:

 

Πως να οργανώσω το γάμο μου

Λίστα καλεσμένων – Τι να προσέξω

Λίστα τραγουδιών γάμου

 

 

 

 

 

 

Αυτή η καταχώρηση δημοσιεύτηκε στο Blog. Σημειώστε σελιδοδείκτη το permalink.