Συμβουλές για τα προσκλητήρια γάμου

Συμβουλές για τα προσκλητήρια γάμου

Η πρώτη εντύπωση που θα έχουν οι καλεσμένοι από το γάμο σας, είναι τα Προσκλητήρια. Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα στυλ για να κάνετε την αρχική επιλογή σας, ανάλογα και με το ύφος που θα έχει ο γάμος σας. Κάποια απ΄αυτά είναι τα εξής: Κλασσικά, μοντέρνα, χιουμοριστικά, Laser cut, Retro, Vintage, πάπυρος, ανάγλυφα, χρυσοτυπία, δίπτυχα κλπ. Αφού επιλέξετε το αρχικό στυλ του προσκλητηρίου, στο δεύτερο βήμα μπορείτε να επιλέξετε το θέμα του γραφικού. Αν για παράδειγμα θα απεικονίζει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο όπως είναι οι καρδιές ή οι βέρες ή τα μονογράμματα ή αν θα έχετε καλοκαιρινό θέμα μια παραλία με αστερίες. Αυτό φυσικά είναι προαιρετικό αφού μπορείτε κάλλιστα να κάνετε προσκλητήριο μόνο με κείμενο και ίσως και κάποια καλλιγραφία στα γράμματα.

Εξάλλου πολλές φορές ισχύει ο κανόνας ότι όσο πιο απλό τόσο πιο κομψό.

Μπορείτε να φτιάξετε ένα πολύ κομψό και σικ μοντέρνο ή κλασικό προσκλητήριο παίζοντας μόνο με το είδος του χαρτιού, τις αποχρώσεις και τον συνδυασμό των χρωμάτων, την διάσταση, τον φάκελο, το κείμενο και την καλλιγραφία και να έχετε ένα αποτέλεσμα εξαιρετικό. Ακολουθούν κάποιες συμβουλές που θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία. Προσέχουμε για να έχουμε…

Θεματολογία

Μην προσπαθήσετε απαραίτητα να αποτυπώσετε στο προσκλητήριό σας το όλο στυλ και την θεματολογία που θα έχετε στο γάμο σας. Έτσι κι αλλιώς ο παραλήπτης του προσκλητηρίου θα το δει τουλάχιστον 2 μήνες πριν το γάμο. Αν συνυπολογίσετε το γεγονός ότι δεν θα το έχει μαζί του στο γάμο, τότε καταλαβαίνετε ότι δεν θα ασχοληθεί με το αν ταίριαζε το προσκλητήριο με τον στολισμό. Μην ξεχνάτε ότι μερικές φορές, ανάλογα με το ύφος και το μέγεθος του προσκλητηρίου, δεν είναι εύκολο να ακολουθήσουμε την θεματολογία του γάμου μας.

Κείμενο

Το κείμενο του προσκλητηρίου να είναι ευανάγνωστο. Αποφύγετε τα έντονα καλλιγραφικά γράμματα ή περίεργες γραμματοσειρές. Σκεφτείτε ότι θα το διαβάσουν και αρκετοί ηλικιωμένοι.

Δεξίωση

Αν κάνετε και δεξίωση και δεν είναι όλοι καλεσμένοι, τότε θα ήταν καλύτερο να τυπώσετε ένα εξτρά καρτελάκι για το κέντρο. Αν συμπεριλάβετε το κείμενο της δεξίωσης μέσα στο προσκλητήριο, θα έχετε την δέσμευση ότι θα πρέπει να ξέρετε εξ αρχής τον ακριβή αριθμό των καλεσμένων, πράγμα αρκετά δύσκολο. Αν πέσετε έξω είτε από κακό υπολογισμό είτε από καλεσμένους που προέκυψαν στην πορεία, θα πρέπει να ξανατυπώνετε επιπλέον προσκλητήρια.

Καλεσμένοι

Αν έχετε καλεσμένους που δεν γνωρίζουν την περιοχή της εκκλησίας ή της αίθουσας δεξίωσης, τυπώστε ένα καρτελάκι με χάρτη και κάποιες βασικές οδηγίες της διαδρομής, ή ζητήστε κάτι αντίστοιχο από το κέντρο αν έχουν να σας δώσουν. Χάρτη μπορείτε να βρείτε και στο Google Maps. Βάζοντας τον αρχικό προορισμό και την εκκλησία θα σας βγάλει ακριβώς την διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσετε.

Λίστα Γάμου

Αποφασίστε από την αρχή με τον σύντροφό σου αν θα έχετε λίστα γάμου ή τραπεζικό λογαριασμό και σε πόσα προσκλητήρια θα συμπεριληφθεί.

Πληροφορίες

Το κείμενο του προσκλητηρίου θα πρέπει να περιλαμβάνει τις εξής πληροφορίες: Τα ονόματα του ζευγαριού, την ημερομηνία και την ώρα του μυστηρίου, τον Ιερό Ναό, τα ονόματα των οικογενειών και των κουμπάρων και την αίθουσα της δεξίωσης. Όσον αφορά τη δεξίωση, γράψτε την ακριβή διεύθυνση του κέντρου και την περιοχή που βρίσκεται, καθώς και τηλέφωνα επικοινωνίας για να σας ενημερώσουν έγκαιρα μέχρι κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για την προσέλευσή τους.

Ποσότητα

Υπολογίστε τουλάχιστον 20-30 προσκλητήρια παραπάνω από ότι υπολογίσατε αρχικά, αφού σας δώσουν αριθμούς οι γονείς σας και οι κουμπάροι σας. Πολλές φορές συμβαίνει να σας ζητήσουν οι παραπάνω τελευταία στιγμή κάποια εξτρά και να πρέπει να ξανατυπώνετε. Επίσης ζητήστε και λίγους φακέλους παραπάνω για τυχόν λάθη στο γράψιμο των οικογενειών.

Οικογένειες

Όταν παραλάβετε τα προσκλητήρια, γράψτε μία μία τις οικογένειες (για παράδειγμα οικ. Παπαδόπουλου) είτε στον φάκελο είτε στο αντίστοιχο καρτελάκι. Τα βάζετε στον φάκελο, τα σφραγίζετε και διαγράφετε ταυτόχρονα και την οικογένεια αυτήν από την λίστα σας. Έτσι δεν θα στείλετε διπλά προσκλητήρια αλλά και ούτε θα ξεχάσετε κανέναν. Αφού τελειώσετε όλη την διαδικασία, κάντε ένα τσεκάρισμα στην χειρόγραφη λίστα σας ότι ταιριάζουν και σας βγαίνουν τα νούμερα σωστά.

Μοίρασμα

Αν μοιράσετε εσείς οι ίδιοι τα προσκλητήρια, φροντίστε να δώσετε πρώτα στους πολύ κοντινούς συγγενείς σας και προγραμματίστε έγκαιρα και σωστά τις επισκέψεις σας. Παράλληλα μπορείτε να ξεκινήσετε να ταχυδρομείτε τα υπόλοιπα ή να ζητήσετε και σε άλλους φίλους και συγγενείς να μοιράσουν κάποια για λογαριασμό σας.

Ταχυδρομείο

Τοποθετείστε το προσκλητήριο σας με τον φάκελο του όπως είναι σε έναν μεγαλύτερο φάκελο ταχυδρομείου, όπου και θα γράψετε όλα τα στοιχεία του παραλήπτη (ονομ/μο, διεύθυνση, πόλη, Τ.Κ. κλπ) και θα κολλήσετε και το γραμματόσημο. Πάνω στον φάκελο του προσκλητηρίου γράφετε μόνο την οικογένεια που θα το παραλάβει.

Έγκαιρη αποστολή

Υπολογίστε ότι οι καλεσμένοι σας θα πρέπει να παραλάβουν το προσκλητήριό τους τουλάχιστον 40 με 50 μέρες πριν το γάμο, για να προλάβουν να προγραμματίσουν έγκαιρα τυχόν υποχρεώσεις τους, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που ξεκινάνε οι άδειες, οι διακοπές κλπ. Εκτός από τον χρόνο που χρειάζεται το τυπογραφείο για να σας τα τυπώσει, μην ξεχάσετε να υπολογίσετε και τον χρόνο που χρειάζεστε εσείς για να τα συναρμολογήσετε και να τα ετοιμάσετε, ειδικά αν έχετε επιλέξει κάποιο χειροποίητο προσκλητήριο που χρειάζεται κάποια ειδική επεξεργασία (κόλλημα, φιόγκο, δίπλωμα, δέσιμο κλπ). Αν για παράδειγμα έχετε να ετοιμάσετε 400 προσκλητήρια που χρειάζονται επεξεργασία, μπορεί να χρειαστείτε δύο βδομάδες ή και παραπάνω. Αν μπορείτε επιστρατεύστε συγγενείς και φίλους που έχουν τον χρόνο και την διάθεση να σας βοηθήσουν με την συναρμολόγηση.

Ορθογραφικά λάθη

Δείξτε το προσκλητήριο πριν τυπωθεί (την ηλεκτρονική μακέτα που θα σας στείλουν από το τυπογραφείο) στους κουμπάρους και στις οικογένειές σας. Όχι για να πάρετε την έγκρισή τους αλλά για να τσεκάρουν τα ονόματά τους και τυχόν ορθογραφικά λάθη ή αστοχίες. Μπορεί να σας φανεί παράξενο αλλά είναι πολύ
συχνό φαινόμενο να ξανατυπώνονται προσκλητήρια επειδή έχει τυπωθεί λάθος το όνομα ή το επίθετο του κουμπάρου, ή επειδή η μία οικογένεια θέλει άλλη διατύπωση στα επίθετά της ή στην σειρά που έχουν γραφτεί.

 

Αυτή η καταχώρηση δημοσιεύτηκε στο Blog. Σημειώστε σελιδοδείκτη το permalink.