Στη συνέχεια του προηγούμενου άρθρου μας ακολουθούν οι υπόλοιπες συμβουλές.
Φίλοι, φίλοι, φίλοι
Το νούμερο ένα φάρμακο σε όλες τις σχέσεις. Οι φίλοι μας είναι αυτοί που θα ακούσουν τα προβλήματα που έχουμε με τον σύζυγό μας, θα μας συμβουλεύσουν, θα μας διασκεδάσουν και θα μας κάνουν να ξεχαστούμε ή να αναλογιστούμε αν χειριστήκαμε με τον καλύτερο τρόπο μια διαφωνία ή έναν καυγά. Πολλές φορές σώζουν ζευγάρια από το διαζύγιο, μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν εκεί για να μας ακούσουν. Επίσης είναι αυτοί που θα μας κάνουν να βγούμε από το σπίτι για να ξεδώσουμε και να γυρίσουμε πίσω κεφάτοι και ανανεωμένοι. Μπορεί οι φίλοι μας να είναι κοινοί αλλά και ξεχωριστοί για τον καθένα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός και στους δύο συντρόφους για τον χρόνο που χρειάζεται να περάσει κάποιος εκτός σπιτιού με τους φίλους του.
Δουλειά
Μπορεί να φαίνεται παράξενο αλλή η δουλειά μας ενεργεί πολύ ευεργετικά στον οργανισμό μας και τον ψυχισμό μας από πολλές απόψεις. Συναντάμε ανθρώπους, κουραζόμαστε, αλλάζουμε παραστάσεις, αλληλεπιδρούμε και γνωρίζουμε νέους συναδέλφους και πιθανούς φίλους. Μία γυναίκα που έχει διακόψει την εργασία της προσωρινά λόγω εγκυμοσύνης ή ακόμα και μόνιμα για να μεγαλώσει τα παιδιά και να ασχοληθεί με τα οικιακά, έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να αντιμετωπίσει κατάθλιψη και μελαγχολία σε μεγάλο βαθμό. Η εργασία λειτουργεί καταλυτικά στο νευρικό μας σύστημα. Στο τέλος μια πολύωρης εργασίας, θέλουμε να γυρίσουμε στο σπίτι και να συζητήσουμε με τον σύζυγό μας για όλα όσα μας συνέβησαν, αποζητώντας επιβράβευση, κατανόηση και μια καλή κουβέντα. Αυτές είναι οι βασικές αρχές της συντροφικότητας και της καλής παρέας που σε συνδυασμό με το χιούμορ κρατάνε την σχέση μας ζωντανή ακόμα και μετά από πολλά χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι καταγράφηκαν χιλιάδες περιπτώσεις ζευγαριών σε όλο τον κόσμο που όταν ήρθε η ώρα να συνταξιοδοτηθούν και έμειναν αμφότεροι στο σπίτι, άρχισαν να χάνουν το ενδιαφέρον τους για την ζωή και να έχουν προβλήματα διαβίωσης μεταξύ τους που δεν είχαν πριν. Ο χρόνος που έλειπαν από το σπίτι και οι εξωτερικές δραστηριότητες που είχαν, κρατούσαν μια ισσοροπία στη σχέση τους που ήταν καταλυτική. Η ξαφνική πολύωρη συνύπαρξη σε συνδυασμό με την απομάκρυνση από τις παραγωγικές τους ασχολίες, γενάνε ένα πλήθος νέων προβλημάτων που δεν είχαν μέχρι στιγμής. Οι λύσεις που προτείνουν φυσικά οι ειδικοί σε αυτά τα ηλικιωμένα ζευγάρια είναι τα ταξίδια και οι ριζικές αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής. Το ίδιο πρόβλημα συναντάμε αρκετές φορές και στους ανέργους, που η αποχή για ένα διάστημα από την εργασία, τους φέρνει αντιμέτωπους με παρόμοια συμπτώματα.
Προκαταλήψεις – Στερεότυπα
Όλοι μας κουβαλάμε προκαταλήψεις και στερεότυπα από την παιδική μας ηλικία. Είναι το πρώτο πράγμα που ερευνά ένας ψυχίατρος ή ένας ψυχολόγος όταν απευθυνόμαστε σ΄αυτόν και ευθύνεται για τα προβλήματα που έχουμε σε ποσοστό που φτάνει το 85%. Είναι λογικό λοιπόν οι προκαταλήψεις αυτές να ευθύνονται για πολλά από τα προβλήματα που υπάρχουν σε έναν γάμο. Ο κάθε άνθρωπος σύμφωνα με τον τρόπο που μεγάλωσε, έχει κάποιες απαιτήσεις από τον σύντροφό του τόσο αυτονόητες μέσα στο μυαλό του και τόσο ριζωμένες που συνήθως δεν τις σκέφτεται καν. Αν ένα παιδί μεγάλωσε σε μια οικογένεια που η μητέρα ήταν στο σπίτι και φρόντιζε για τα πάντα, ασυναίσθητα θα το θεωρεί απόλυτα φυσιολογικό και θα έχει τα ίδια όνειρα και απαιτήσεις από την δική του σύζυγο. Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και σε αντίθετη περίπτωση. Ένα αγόρι ή ένα κορίτσι που μεγάλωσε σε ένα άσχημο οικογενειακό περιβάλλον και είδε τους γονείς του να λειτουργούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, κατά πάσα πιθανότητα θα μεταφέρει αυτά τα βιώματα στην δική του οικογένεια. Προσπαθήστε να λειτουργείτε πάντα σύμφωνα με τις δικές σας αντιλήψεις. Να σκέφτεστε τα δικά σας θέλω και του συζύγου σας και όχι τι θα έκαναν οι γονείς σας. Οι εποχές έχουν αλλάξει και οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. Οι γυναίκες κάνουν τις ίδιες καριέρες πλέον με τους άντρες, λείπουν από το σπίτι πολλές φορές για περισσότερες ώρες και η λειτουργία του σπιτιού και το μοίρασμα των οικιακών εργασιών θα πρέπει να γίνεται ομότιμα και δίκαια. Το ίδιο συμβαίνει και με τις εξόδους, την ανατροφή των παιδιών, την εργασία κλπ. Κανένας τρίτος δεν θα πρέπει να σας επηρεάζει και μόνο εσείς ως ζευγάρι γνωρίζετε πως να λειτουργείτε καλύτερα.
Παιδιά – Ανατροφή
Το μεγαλύτερο κεφάλαιο στο γάμο και το πιο σημαντικό από όλα. Όλοι οι παντρεμένοι αναφέρουν ότι με τα παιδιά έρχονται και τα προβλήματα και όχι άδικα. Μεγαλύτερες και περισσότερες ευθύνες, έλλειψη χρόνου, κούραση, αυπνία, περισσότερη δουλειά και άγχος είναι κάποια από τα νέα φαινόμενα που εισβάλουν στη ζωή του ζευγαριού. Φυσικά ταυτόχρονα τα παιδιά είναι και η μεγαλύτερη ευτυχία που βιώνουν οι γονείς και οι στιγμές που τους χαρίζουν είναι μοναδικές. Τα προβλήματα όμως υπάρχουν και ο χειρισμός τους είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Όλα τα παραπάνω φαινόμενα που αναφέραμε δημιουργούν νεύρα και εντάσεις, διαφωνίες και καυγάδες. Πως να τα μεγαλώσεις, με τι τρόπο να τα ταΐσεις, πως να διαβάσουν τα μαθήματά τους, με ποιόν θα βγουν έξω, που θα πάνε, με τι τρόπο να τα μαλώσεις και πότε, πως να παίξεις μαζί τους, πως να τα συμβουλέψεις και τόσα άλλα. Καθημερινά θα πρέπει οι γονείς από κοινού να παίρνουν πολλές μικρές και μεγάλες αποφάσεις οι οποίες πολλές φορές δημιουργούν τριβές. Και είναι λογικό αφού ο κάθε γονιός έχει διαφορετικά βιώματα και διαφορετικό χαρακτήρα και ίσως να θέλει άλλα πράγματα για τα παιδιά του από αυτά που θέλει ο σύντροφός του. Κάποια συμπεριφορά του ενός γονιού μπορεί να φαίνεται στον άλλον πολύ αυστηρή ή πολύ ελαστική και πάει λέγοντας. Σε όλο αυτό έρχεται να προστεθεί και ο παράγοντας των τρίτων ανθρώπων που είναι οι παππούδες και οι γιαγιάδες για να διογκώσουν πολλές φορές το πρόβλημα ακόμα περισσότερο. Το ιδανικό θα ήταν να μεγαλώνουν τα παιδιά μακριά από προκαταλήψεις και να προσπαθούν οι γονείς να τους συμπεριφέρονται όπως αυτοί κρίνουν καλύτερα. Δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος και αυτά που βίωσαν οι ίδιοι σε μικρότερη ηλικία ή αυτά που διάβασαν σε κάποιο βιβλίο δεν σημαίνει ότι είναι και το καλύτερο για τα δικά τους παιδιά. Μην ξεχνάτε εξάλλου ότι και το κάθε παιδί είναι μοναδικό και έχει τον δικό του χαρακτήρα. Μπορεί να είναι ζωηρό, ανυπάκουο, ευαίσθητο, να έχει μαθησιακές δυσκολίες ή να είναι ταλαντούχο και τόσα άλλα. Απλά θα πρέπει να το αγαπάτε, να αφιερώνετε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε για να του κάνετε παρέα και να το φροντίζετε και να έχετε μια καλή σχέση ανάμεσά σας, ώστε και το παιδί με την σειρά του να έχει υγιή πρότυπα και να μεγαλώσει σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερευούσης σημασίας και τακτοποιούνται ευκολότερα. Εξάλλου μέσα στις τόσες ευθύνες και δυσκολίες που έχει η ανατροφή τους, μην ξεχνάτε ότι τα επόμενα χρόνια που θα μεγαλώνουν θα τα απολαύσετε εξίσου και θα νιώσετε μαζί τους στιγμές απόλυτης ευτυχίας. Χαλαρώστε λοιπόν και απολαύστε το.
Χρόνος για τον εαυτό σας
Μπορεί να είναι για ξεκούραση, για διάβασμα, για αθλητικές δραστηριότητες ή απλά για μια βόλτα. Όπως και να΄χει είναι μια φυσική ανάγκη που δεν πρέπει να αμελείται και να καταπιέζεται από τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που έχουμε. Είναι δύσκολο πολλές φορές να φτάσουν οι ώρες για κάτι τέτοιο όταν υπάρχει πολύωρη εργασία και δραστηριότητες με την οικογένειά μας και τα παιδιά μας. Είναι όμως πολύ σημαντικό γιατί μας δίνει κέφι και ενέργεια για όλα τα υπόλοιπα.
Να νοιάζεστε
Μετά τα πρώτα χρόνια που περνάει ο αρχικός ενθουσιασμός και ο έρωτας ξεφτίζει, το σεξ έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Αυτό που κρατάει στον χρόνο και απολαμβάνει κάποιος περισσότερο από τον σύντροφό του είναι η φροντίδα. Το να ξέρεις ότι κάποιος νοιάζεται για τις ανάγκες σου και προσπαθεί να κάνει την καθημερινότητά σου καλύτερη, κάνει την διαφορά. Σε όλους αρέσει η περιποίηση και η φροντίδα και η αίσθηση ότι είσαι ξεχωριστός. Ο καθένας μπορεί να το κάνει αυτό με τον δικό του τρόπο. Ακόμα και μετά από δεκαετίες γάμου είναι το πιο ουσιαστικό συστατικό που υπάρχει στην συμβίωση. Αρκεί να μάθει κάποιος από νωρίς να μην λειτουργεί εγωιστικά και να βάζει πολλές φορές τις ανάγκες της οικογένειας πάνω από τις δικές του. Αυτό σιγά σιγά γίνεται τρόπος ζωής και οι απολαβές που εισπράτουμε τελικά είναι πολύ μεγάλες.
Καυγάς
Ένας χρυσός κανόνας που θα μπορούσε να καλυτερεύσει κατά πολύ την σχέση μας, είναι όταν μαλώνουμε να μένουμε σε αυτό για το οποίο ξεκίνησε ο καυγάς και να μην ανατρέχουμε στο πάρελθον. Πολλοί από μας κουβαλάμε προκαταλήψεις και απωθημένα, τα οποία μας επηρεάζουν και τα αναφέρουμε με την πρώτη ευκαιρία ακόμα και με την παραμικρή διαφωνία που προκύπτει.
Χιούμορ
Είναι το πρώτο που ψάχνει κάποιος στον σύντροφό του στην αρχή. Σε όλες τις εφαρμογές γνωριμιών σε όλο τον κόσμο το πρώτο πράγμα που ζητάει κάποιος ή κάποια είναι να έχει ο πιθανός σύντροφος χιούμορ. Πολλές φορές με το πέρασμα του χρόνου, η διάθεση αλλάζει και το χιούμορ ελαττώνεται ή χάνεται. Προσπαθήστε να διατηρήσετε το κέφι σας και την θετική σας διάθεση και οπλιστείτε με χιούμορ απέναντι σε όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που συναντάτε. Μόνο ωφελημένοι μπορείτε να βγείτε μέσα από αυτή την στάση.
Συντροφικότητα – παρέα
Περάστε ποιοτικό χρόνο με τον σύντροφό σας και συζητήστε. Μην απομονώνεστε στον εαυτό σας. Μοιραστείτε όλα τα μικρά και μεγάλα που σας συμβαίνουν καθημερινά και ακούστε με προσοχή και τον σύζυγό σας. Καθίστε στο μπαλκόνι να πιείτε έναν καφέ, κάντε μια βόλτα, πηγαίνετε μια κοντινή εκδρομή όταν έχετε χρόνο. Καλή η τηλεόραση και τα social media, αλλά πολλές φορές μας απομονώνουν από τους γύρω μας με ότι αυτό συνεπάγεται. Αφιερώστε τον χρόνο σας στον σύντροφό σας και προσπαθήστε να κάνετε μαζί όσο περισσότερα πράγματα μπορείτε. Έτσι αποκτάτε αληθινό δέσιμο και διατηρείτε την σχέση σας σε ένα πολύ καλό επίπεδο.
Μπείτε στην θέση του
Αυτός ο κανόνας ισχύει για όλους τους ανθρώπους με τους οποίους αλληλεπιδρούμε, πόσο μάλλον με τον σύντροφό μας. Βάλτε τον εαυτό σας στην θέση του ανθρώπου που έχετε απέναντί σας και προσπαθείστε να σκεφτείτε πως θα λειτουργούσατε εσείς. Πως θα αντιδρούσατε κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες κι αν διαπιστώσετε ότι εσείς θα το χειριζόσασταν τελείως διαφορετικά, τότε συζητήστε το. Εκθέστε τις απόψεις σας αλλά να είστε ανοικτόμυαλοι. Μην βλέπετε τα πράγματα μόνο από την δική σας πλευρά και μην φοράτε παρωπίδες. Δικαιολογήστε τους άλλους όπως ακριβώς θα θέλατε να σας δικαιολογήσουν κι αυτοί εσάς όταν κάνετε λάθη. Εξάλλου μέσα από τα λάθη μας και την αυτοκριτική μας, πολλές φορές γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι και καλύτεροι σύζυγοι.
Σύμβουλος γάμου
Αν όλα τα παραπάνω δεν σας βοηθήσουν, τότε ίσως ήρθε η ώρα να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό. Αυτό μπορείτε να το κάνετε ακόμα και διαδικτυακά αν δεν έχετε διαθέσιμο χρόνο για επισκέψεις. Έχει βοηθήσει ουσιαστικά χιλιάδες ζευγάρια. Γιατί όχι κι εσάς? Πολλές από τις συμβουλές που σας δώσαμε δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν για διάφορους λόγους. Είτε για λόγους χαρακτήρα, είτε περιβάλλοντος, είτε ακόμα επειδή ο ένας από τους δύο συντρόφους δεν έχει καμία διάθεση για συνεργασία και καλυτέρευση της σχέσης. Πριν αποφασίσετε να προχωρήσετε σε ένα διαζύγιο, ίσως θα έπρεπε να δώσετε μια ευκαιρία στον εαυτό σας και την σχέση και να απευθυνθείτε σε κάποιον σύμβουλο ψυχικής υγείας. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν δίνουν λύσεις και επιλογές και εφαρμόζονται σχετικά εύκολα και γρήγορα.