Συμβουλές για να αντέξει ο γάμος σου στο χρόνο – Μέρος πρώτο

Συμβουλές για να αντέξει ο γάμος σου στο χρόνο - Μέρος πρώτο

Συμβουλές για να αντέξει ο γάμος σου στο χρόνο – Μέρος πρώτο

Όταν οι άνθρωποι ερωτεύονται και κάνουν μία σχέση, περνάνε τα πιο ευτυχισμένα χρόνια της ζωής τους. Ο έρωτας είναι από τα πιο δυνατά συναισθήματα που μπορεί να βιώσει κάποιος. Οι ενδορφίνες που παράγει ο οργανισμός δρουν ως φυσικά διεγερτικά και μας κάνουν να ξεχνάμε όλα τα προβλήματά μας και να νιώθουμε καταστάσεις απόλυτης ευτυχίας και ψυχικής γαλήνης. Αυτό συνήθως διαρκεί περίπου 2 χρόνια. Όταν ένα ζευγάρι παντρεύεται και τα χρόνια περνάνε, αναπόφευκτα δημιουργούνται τριγμοί στην σχέση τους που έχουν να κάνουν με την ρουτίνα, τους καυγάδες, τις απιστίες και πολλά άλλα. Πως μπορούμε να έχουμε έναν πετυχημένο γάμο και να αποφύγουμε τα προβλήματα;

Έχουν γραφτεί χιλιάδες άρθρα κι έχουν γίνει άλλες τόσες επιστημονικές μελέτες για τους τρόπους που μπορεί να πετύχει ένας γάμος. Τα περισσότερα από αυτά ισχύουν σε έναν βαθμό για τον καθένα μας, ανάλογα τον χαρακτήρα μας και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις. Κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί με ευκολία από έναν άνθρωπο και να έχει και απτά αποτελέσματα, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για κάποιον άλλον. Είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας, περιβάλλοντος, χρονικής συγκυρίας, διαφορετικών βιωμάτων και χαρακτήρα. Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι παράγοντες, τότε όλοι θα εφάρμοζαν κατά γράμμα αυτά που γράφουν τα βιβλία και θα σταματούσαν τα διαζύγια. Η πεζή πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική και αυτό αποτυπώνεται στους αριθμούς των διαζυγίων. Στις περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο τα ποσοστά των διαζυγίων κυμαίνονται περίπου στο 50% των γάμων.
Σ΄αυτό το άρθρο θα εστιάσουμε σε ορισμένες συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν κάποιους ανθρώπους να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και κατ΄ επέκταση το γάμο τους.

Αυθορμητισμός

Ο καθένας θα πρέπει να αισθάνεται άνετα με τον σύντροφό του και να είναι ο εαυτός του. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που μας αγάπησε ο σύντροφός μας, για τον χαρακτήρα μας. Δεν θα πρέπει να καταπιέζεται κανείς και να προσπαθεί να λειτουργεί με τρόπο που δεν τον εκφράζει για να μην δυσαρεστήσει τον σύντροφό του. Πρέπει να είμαστε αυθόρμητοι και να αισθανόμαστε περήφανοι για την μοναδικότητά μας. Αν δεν αγκαλιάσουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας, τότε δύσκολα θα το κάνει κάποιος τρίτος. Αν δεν αρέσει στον άλλον πλέον ο χαρακτήρας μας και μας βρίσκει ελαττώματα που δεν τα έβρισκε παλιότερα, το πιο πιθανόν είναι να φταίει αυτός και όχι εμείς.

Εκπλήξεις

Οι εκπλήξεις έχουν πολλές μορφές. Μπορεί να είναι ένα ταξίδι δώρο που θα κάνουμε στον άνθρωπό μας χωρίς να το περιμένει. Ένα δείπνο, μια βόλτα ή μια απρογραμμάτιστη εκδρομή. Όλα δρουν προς όφελός μας και παίζουν τον ρόλο τους στο να καλυτερεύσει η σχέση μας. Δεν υπάρχει κανείς που να μην απολαμβάνει μια ωραία έκπληξη.

Αλλαγές στην ρουτίνα

Η καθημερινότητα και η ρουτίνα μας καταβάλλουν όλους αργά ή γρήγορα. Οι ίδιες διαδρομές, η ίδια δουλειά, οι ίδιες συνήθειες που επαναλαμβάνονται κάθε μέρα, οδηγούν σιγά σιγά την σχέση μας σε ένα τέλμα. Αλλάξτε συνήθειες, βγείτε από τα προκαθορισμένα και κάντε κάτι διαφορετικό. Όχι μια φορά στο τόσο αλλά όσο πιο συχνά μπορείτε. Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο και βαρετό αλλά πολλές φορές δρα θετικά και έχει αποτέλεσμα. Εξάλλου μην ξεχνάτε ότι τις περισσότερες αναμνήσεις που έχουμε πιο έντονα αποτυπωμένες στο μυαλό μας, είναι από πράγματα απρογραμμάτιστα και αυθόρμητα, που έγιναν ξαφνικά και έξω από τον μικρόκοσμό μας. Κανείς δεν θα θυμάται τα προγράμματα και τις εκπομπές της τηλεόρασης που παρακολουθούσαμε λίγο πριν μας πάρει ο ύπνος. Αντιθέτως θα θυμόμαστε μια ξαφνική βροχή που μας έπιασε όταν βγήκαμε βόλτα στην παραλία, ή το γέλιο που κάναμε όταν καθόμασταν απλά παρέα σε ένα πάρκο και γελούσαμε. Πάρτε τον σύζυγό σας από το χέρι και κάντε κάτι διαφορετικό, ακόμα και μετά από μια κουραστική μέρα μπορεί να κερδίσετε πολλά.

Κανείς δεν είναι δεδομένος

Μην θεωρείτε τον σύζυγό σας δεδομένο. Αυτή η συνήθεια που αναπτύσσεται με τα χρόνια θα σας κάνει να ξεχάσετε τι αγαπήσατε αρχικά σε αυτόν. Να προσπαθήσετε να θυμάστε συχνά ποια είναι τα χαρακτηριστικά του που σας αρέσουν κατά πρώτον και κατά δεύτερον μην πέσετε στην παγίδα ότι μπορείτε να συμπεριφέρεστε διαφορετικά μόνο και μόνο επειδή έχετε “δέσει τον γάϊδαρό σας”. Είναι συχνό φαινόμενο να παραπονούνται ζευγάρια όταν απευθύνονται σε ειδικούς, ότι δεν προσέχει πλέον ο ένας τον άλλον όπως παλιά, ή ότι συμπεριφέρεται χειρότερα ή επίσης ότι χάνεται κι ο σεβασμός μεταξύ τους. Όλα αυτά απορρέουν από το γεγονός ότι θεωρούμε αυτονόητο ότι ο σύντροφός μας θα είναι πάντα δίπλα μας και θα ανέχεται τα πάντα. Είναι ένας από τους πρώτους λόγους που οδηγούν σε αλλαγές συμπεριφορών με αρνητική διάθεση και κατά συνέπεια δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στις σχέσεις.

Θαυμασμός

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς νάρκισσος για να απολαμβάνει τον θαυμασμό των ανθρώπων που έχει γύρω του. Γι΄αυτό εξάλλου ντύνεται κάποιος με όμορφα ρούχα για να πάει στην δουλειά ή γυμνάζεται ή δουλεύει με παραπάνω ζήλο από το κανονικό ώστε να εντυπωσιάσει το αφεντικό του ή κάνει τόσα άλλα καθημερινά μικρά και μεγάλα. Για να επιβραβευτεί με τον θαυμασμό των άλλων. Το ίδιο ισχύει και για τον σύντροφό μας. Αποζητούμε τα κομπλιμέντα του ή τις καλές κουβέντες που θα μας πει για τον κόπο που καταβάλλαμε στην δουλειά μας ή για τον τρόπο που χειριστήκαμε τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Μπορεί να φαίνεται αυτονόητο αλλά δεν είναι. Ένα χάδι, μια καλή κουβέντα ή ένα φιλί μπορεί να έχουν θεαματική επίδραση στον ψυχισμό μας. Έχει γραφτεί σε πολλές μελέτες ότι ένα από τα βασικά συστατικά που πρέπει να έχει μια υγιής σχέση για να αντέξει στον χρόνο είναι και ο θαυμασμός. Κάποια άλλα είναι ο σεβασμός, η τρυφερότητα, το χιούμορ κ.ο.κ.

Θετική ενέργεια

Το πρώτο πράγμα που μας κερδίζει όταν γνωρίζουμε κάποιον είναι η θετική του διάθεση. Ένα πλατύ χαμόγελο, ένα αστείο και η καλή του διάθεση είναι τα κυρίαρχα συστατικά για να συμπαθήσουμε κάποιον αμέσως. Το ίδιο ισχύει και για τον σύντροφό μας. Το δικό μας το χαμόγελο είναι υπεύθυνο για την συμπεριφορά που θα λάβουμε ως αντάλλαγμα. Αν είμαστε κατσούφηδες και γκρινιάρηδες, το πιο πιθανό είναι να λάβουμε ανάλογη συμπεριφορά από αυτόν που έχουμε απέναντί μας. Όσο κουρασμένοι και καταβεβλημένοι και να είστε, προσπαθήστε όταν γυρίσετε στο σπίτι σας να αποβάλλετε όλα τα αρνητικά συναισθήματα και να είστε τουλάχιστον ουδέτεροι αν δεν μπορείτε να είστε θετικοί. Μπορεί να έχετε νεύρα λόγω μποτιλιαρίσματος ή λόγω κούρασης ή ακόμα κι ενός καυγά. Αυτά δεν αφορούν τον σύντροφό σας και φυσικά δεν αποτελούν επ’ ουδενί λόγο για να βγάλετε αρνητικότητα στον άλλον. Κάντε ένα μπάνιο, πιείτε ένα ποτήρι κρασί να χαλαρώσετε και πάρτε το αλλιώς. Ένα χαμόγελο κάνει στην κυριολεξία θαύματα.

Διαχυτικότητα και επαφή

Πολλές φορές όσο περνάνε τα χρόνια, η σωματική επαφή και κατ΄επέκταση και η ψυχική αρχίζουν να χάνονται. Προσπαθήστε να είστε όσο πιο ζεστοί και διαχυτικοί μπορείτε μέσα στην ημέρα σας. Ένα φιλί κι ένα χάδι δημιουργούν τις πιο κατάλληλες προϋποθέσεις για μια καλύτερη σχέση. Μην απομακρύνεστε από τον σύντροφό σας. Δείξτε του την αγάπη σας με κάθε τρόπο. Να είστε σίγουροι ότι θα το απολαύσει. Αυτό είναι κάτι που δεν το βαριέται ποτέ κανείς. Δείξτε του ότι τον θεωρείτε μοναδικό και ξεχωριστό και να είστε σίγουροι ότι θα σας το ανταποδώσει.

Μην κρατάτε μέσα σας

Οτιδήποτε σας απασχολεί μέσα στην συμβίωσή σας προσπαθήστε να το εξωτερικεύσετε. Μην κρατάτε μέσα σας πράγματα που σας ενοχλούν από τον άλλον. Δεν εννοούμε να γκρινιάζετε για το παραμικρό. Εννοούμε να δίνετε σημασία στα ουσιώδη και να επιδιώκετε τον διάλογο. Τον εποικοδομητικό διάλογο. Αυτόν που θα σας κάνει να λύσετε τις διαφορές σας και να βρείτε μια κοινή συνισταμένη για να ξεπεράσετε ένα πρόβλημα. Όχι αυτόν που θα σας δημιουργήσει καινούργια προβλήματα. Ψάξτε μέσα σας να βρείτε τι πραγματικά σας ενοχλεί και συζητήστε το. Μην αφήσετε πράγματα να σας “τρώνε” εσωτερικά. Μην καταπιέζεστε. Προσπαθήστε με όμορφο τρόπο να μιλήσετε για το καθετί που σας απασχολεί αλλά ταυτόχρονα να είστε έτοιμοι να ακούσετε και τα παράπονα του συντρόφου σας. Να είστε έτοιμοι να πάρετε αποφάσεις και να κάνετε αλλαγές, μικρές και μεγάλες στις πράξεις σας και στην συμπεριφορά σας ώστε να καλυτερεύσει η σχέση σας και η ζωή σας.

Χόμπυ και δραστηριότητες

Από τις πρώτες λύσεις που προτείνουν όλοι οι σύμβουλοι γάμου είναι να βρει το ζευγάρι καινούρια χόμπυ και νέες ασχολίες. Δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα κάτι που θα κάνουν μαζί. Πολλές φορές είναι πιο δύσκολο να βρουν δύο άνθρωποι κάτι που να τους αρέσει από κοινού. Το να βρει ο καθένας ξεχωριστά κάποια ασχολία που του αρέσει και τον εξιτάρει, είναι κάτι που σίγουρα θα τονώσει την ψυχολογία τους και φυσικά την σχέση τους, αφού θα έχουν και οι δύο καλύτερη διάθεση. Θα δώσει περισσότερο χώρο και χρόνο στον καθένα και ταυτόχρονα την ευκαιρία να λείψει ο ένας από τον άλλον. Υπάρχουν αμέτρητες δραστηριότητες για τον καθένα. Ψάρεμα, κυνήγι, αθλητισμός, μοντελισμός, παιχνίδια, διοργανώσεις, ομάδες, ακόμα και ψώνια. Όλα τα παραπάνω δρουν αγχολυτικά και μας κάνουν να χαλαρώνουμε, να ξεδίνουμε και να γυρνάμε στο σπίτι μας με άλλη διάθεση. Με πολύ καλύτερη διάθεση για συντροφικότητα και παρέα.

Ψυχραιμία – Νεύρα

Υπάρχουν στιγμές που έχουμε άσχημη διάθεση είτε λόγω κούρασης και αυπνίας είτε λόγω εξωτερικών ερεθισμάτων που έχουν να κάνουν με τα οικονομικά μας ή με την δουλειά μας ή ακόμα και με την οδήγηση. Θα πρέπει να προσπαθούμε να κρατάμε μακριά από το σπίτι μας την αρνητική μας ενέργεια και να μην βγάζουμε τα νεύρα μας στον σύντροφό μας. Αυτό θα πρέπει να το έχουμε σαν κανόνα στην επικοινωνία μας με όλους τους ανθρώπους. Να μην ανεβάζουμε εύκολα τις εντάσεις όταν κάνουμε διάλογο ή έχουμε μια διαφωνία και να προσπαθούμε να κρατάμε την ψυχραιμία μας. Ακούγεται εύκολο και απλό αλλά στην πράξη είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εφαρμοστεί από την πλειοψηφία όλων μας, ειδικά μέσα στο ζευγάρι. Κάποιοι λόγω χαρακτήρα είναι πιο οξύθυμοι και θερμόαιμοι και κάποιοι άλλοι πιο ήρεμοι και χαμηλών τόνων. Όπως και να΄χει θα πρέπει να αφήνουμε να περνάνε λίγα δευτερόλεπτα πριν αντιδράσουμε άσχημα, να κάνουμε μια δεύτερη σκέψη πιο λογική και ψύχραιμη και να δίνουμε “τόπο στην οργή”. Αυτό μας ωφελεί όλους ανεξαιρέτως από όλες τις απόψεις.

Συνεχίζεται…

 

Δείτε επίσης:

Οργάνωση γάμου – Λίστα

Τι πρέπει να γράφει ένα προσκλητήριο γάμου

Γάμος Oργάνωση – τι να προσέξω

Υποχρεώσεις του κουμπάρου

Πως να μειώσω τα έξοδα του γάμου

Πως καταστρέφεται η μέρα του γάμου σας – Τι να προσέξετε

Γάμος – Ποιός πληρώνει τι

Γάμος και Διαζύγιο

 

 

 

 

 

 

Αυτή η καταχώρηση δημοσιεύτηκε στο Blog. Σημειώστε σελιδοδείκτη το permalink.