Πώς να σχεδιάσετε τον τέλειο γάμο

Πώς να σχεδιάσετε τον τέλειο γάμο

Πώς να σχεδιάσετε τον τέλειο γάμο

Ο γάμος είναι μια από τις σημαντικότερες ημέρες της ζωής σας. Είναι μια ημέρα για να γιορτάσετε τον έρωτά σας με τους αγαπημένους σας. Ο σχεδιασμός ενός γάμου μπορεί να είναι μια συναρπαστική εμπειρία, αλλά μπορεί επίσης να είναι και αγχωτική. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη, όπως η ημερομηνία, ο χώρος, οι καλεσμένοι, η διακόσμηση, τα προσκλητήρια, το φαγητό, η μουσική και η οργάνωση της δεξίωσης. Ακολουθούν κάποιες συμβουλές που ίσως σας βοηθήσουν.

1. Ορίστε ένα budget

Πριν ξεκινήσετε να σχεδιάζετε τον γάμο σας, είναι σημαντικό να ορίσετε ένα budget. Αυτό θα σας βοηθήσει να περιορίσετε τις επιλογές σας και να αποφύγετε να ξεπεράσετε τα όρια σας.

Για να ορίσετε το budget σας, σκεφτείτε τα εξής:
Τι είδους γάμο θέλετε να έχετε;
Πόσους καλεσμένους θέλετε να προσκαλέσετε;
Ποιο είναι το κόστος του χώρου, της τροφής, της διακόσμησης, της μουσικής και άλλων υπηρεσιών;
Μόλις έχετε μια καλή ιδέα για το κόστος του γάμου σας, μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε έρευνα και να κάνετε προϋπολογισμούς για τις διάφορες πτυχές του σχεδίου σας.

Ξεκινήστε να σχεδιάζετε τουλάχιστον έξι μήνες πριν από την ημερομηνία του γάμου σας. Αυτό θα σας δώσει αρκετό χρόνο για να κάνετε έρευνα και να βρείτε προσφορές.
Σκεφτείτε να κάνετε έναν γάμο εκτός εποχής. Οι τιμές των χώρων, της τροφής και άλλων υπηρεσιών είναι συχνά χαμηλότερες εκτός εποχής.
Επιλέξτε ένα χώρο που είναι οικονομικός. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές διαθέσιμες, όπως κτήματα, εκκλησίες ή ακόμα και εξωτερικοί χώροι σε κάποιες παραλίες.
Κάντε μόνοι σας τη διακόσμηση. Υπάρχουν πολλά οικονομικά υλικά και ιδέες διαθέσιμα στο διαδίκτυο και στα καταστήματα.
Ζητήστε βοήθεια από τους αγαπημένους σας. Οι φίλοι και η οικογένειά σας μπορούν να σας βοηθήσουν με διάφορες εργασίες, όπως η αποστολή προσκλήσεων, η δημιουργία των μπομπονιέρων και η βοήθεια με τη διακόσμηση.

2. Επιλέξτε την ημερομηνία

Θα πρέπει να λάβετε υπόψη την εποχή του χρόνου και τις διαθεσιμότητες των χώρου και των επαγγελματιών που θα χρειαστείτε. Μπορεί να είναι η ημερομηνία της πρώτης σας γνωριμίας, της πρώτης σας επετείου ή μιας άλλης σημαντικής ημερομηνίας στη σχέση σας.
Επιλέξτε μια ημερομηνία που ταιριάζει στο budget σας. Οι τιμές των χώρων, της τροφής και άλλων υπηρεσιών μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την εποχή του χρόνου.
Λάβετε υπόψη τις διαθεσιμότητες των χώρου και των επαγγελματιών. Οι πιο δημοφιλείς ημερομηνίες για γάμους είναι τα Σαββατοκύριακα την άνοιξη και το καλοκαίρι, επομένως μπορείτε να κοιτάξετε για ενναλακτικές ημερομηνίες το φθινόπωρο
και στο τέλος του καλοκαιριού. Θα βρείτε καλύτερες τιμές και σίγουρα καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση.

3. Επιλέξτε τον χώρο

Ο χώρος του γάμου σας θα καθορίσει την ατμόσφαιρα της ημέρας. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές διαθέσιμες, όπως εκκλησίες, αίθουσες εκδηλώσεων, ξενοδοχεία, παραλίες ή ακόμα και εξωτερικοί χώροι και προαύλια.
Ο χώρος πρέπει να είναι κατάλληλος για το μέγεθος της δεξίωσης σας. Εάν έχετε πολλούς καλεσμένους, θα χρειαστείτε έναν μεγάλο χώρο με διαδρόμους για να μπορεί να κυκλοφορεί ο κόσμος και μια ανοιχτοσιά ή πίστα για να χορεύουν. Ο χώρος πρέπει να έχει το στυλ που σας ταιριάζει. Εάν θέλετε έναν παραδοσιακό γάμο, θα χρειαστείτε έναν χώρο που έχει μια επίσημη όψη και αντίστοιχο στυλ. Για κάτι πιο μοντέρνο ίσως να πρέπει να κοιτάξετε ένα κτήμα ή ακόμα και έναν παραλιακό χώρο ειδικά διαμορφωμένο για την περίσταση. Μην ξεχνάτε πως με τον κατάλληλο συνεργάτη διακοσμητή, μπορείτε να δημιουργήσετε την ατμόσφαιρα που θέλετε σε όποιο μέρος και να επιλέξετε.

4. Κάντε μια λίστα καλεσμένων

Η λίστα καλεσμένων σας θα καθορίσει το μέγεθος του γάμου σας και το κόστος του. Είναι σημαντικό να κάνετε μια λίστα με όλους τους ανθρώπους που θέλετε να προσκαλέσετε και στη συνέχεια να την αναθεωρήσετε για να διασφαλίσετε ότι ταιριάζει στο budget σας.
Ξεκινήστε με μια λίστα που μπορεί να περιλαμβάνει φίλους, οικογένεια, συναδέλφους και άλλους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή σας. Στη συνέχεια, αναθεωρήστε τη λίστα από κοινού για να μείνετε στα όρια του προϋπολογισμού σας.
Σκεφτείτε να δημιουργήσετε μια λίστα προτεραιότητας. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποιοι καλεσμένοι είναι οι πιο σημαντικοί για εσάς. Δεν χρειάζεται να καλέσετε ανθρώπους μόνο και μόνο για να μην θυμώσουν μαζί σας ή μακρινούς συγγενείς που έχετε να τους δείτε χρόνια. Σκεφτείτε αν πραγματικά θα σας κάνουν να χαρείτε με την παρουσία τους ή αν απλά τους έχετε υποχρέωση. Ενημερώστε τους καλεσμένους σας όσο το δυνατόν νωρίτερα. Αυτό θα τους δώσει αρκετό χρόνο να προγραμματίσουν και να κάνουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις.

5. Προσκλητήρια

Αφού έχετε κάνει την λίστα των καλεσμένων σας και έχετε κλείσει ημερομηνία για την εκκλησία και την δεξίωση, ήρθε η ώρα να επιλέξετε προσκλητήρια γάμου. Θα πρέπει να τα έχετε στα χέρια σας τουλάχιστον 2 με 3 μήνες πριν το γάμο σας,
για να προλάβετε να τα ετοιμάσετε και να τα μοιράσετε-ταχυδρομήσετε. Το στυλ του προσκλητηρίου θα ήταν καλό να ταίριαζε με το γενικότερο κλίμα του γάμου και της διακόσμησης (μοντέρνο, κλασικό, μίνιμαλ, Vintage, elegant, κλπ). Μπορείτε να ζητήσετε από το τυπογραφείο
που θα σας τα τυπώσει να χωρίσει κάποια με τραπέζι και κάποια χωρίς κάλεσμα για την δεξίωση ή ακόμα καλύτερα να τυπώσετε χωριστά καρτελάκια για το τραπέζι. Σε αυτή την περίπτωση θα είστε πιο ευέλικτοι αν έχετε αμφιβολίες ή καλεσμένους της τελευταίας στιγμής.
Φροντίστε να επιλέξετε κατάστημα που να έχει καλές κριτικές ή συστάσεις από ανθρώπους που γνωρίζετε, ώστε να αποφύγετε τυχόν καθυστερήσεις ή προβλήματα με την ποιότητα.

6. Επιλέξτε τη διακόσμηση

Η διακόσμηση του γάμου σας θα βοηθήσει να δημιουργήσετε την ατμόσφαιρα που θέλετε. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές διαθέσιμες σε λουλούδια, φωτιστικά, υφάσματα και διακοσμητικά αντικείμενα.
Σκεφτείτε από κοινού το στυλ του γάμου σας και τι ταιριάζει στην προσωπικότητά σας. Εάν θέλετε έναν παραδοσιακό γάμο, θα χρειαστείτε μια διακόσμηση που είναι επίσημη και κομψή. Εάν θέλετε έναν πιο μοντέρνο γάμο, μπορείτε να επιλέξετε μια διακόσμηση που είναι minimal και λιτή ή πιο χρωματιστή ανάλογα με τις τάσεις της μόδας της εποχής.
Τα χρώματα επίσης και ο συνδυασμός αυτών μπορούν να δημιουργήσουν μια συγκεκριμένη ατμόσφαιρα.
Μην ξεχνάτε ότι οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά. Ένας απαλός φωτισμός με απλίκες στους τοίχους, κάποια γύψινα διακοσμητικά, κάποια φαναράκια και λίγα elegant διακοσμητικά μπορούν στην κυριολεξία να απογειώσουν το αισθητικό αποτέλεσμα.
Πάρτε ιδέες από καταστήματα στο ίντερνετ ή ακόμα και από άλλους γάμους και όταν βρείτε κάτι που σας κάνει “κλικ”,
μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως οδηγό για να πατήσετε πάνω σε αυτό και να χτίσετε κάτι δικό σας.

7. Επιλέξτε το φαγητό

Το φαγητό είναι ένα σημαντικό μέρος κάθε γάμου. Μπορείτε να επιλέξετε να σερβίρετε ένα παραδοσιακό γαμήλιο γεύμα ή να επιλέξετε κάτι πιο δημιουργικό.
Επιλέξτε φαγητό που πιθανόν θα αρέσει στους καλεσμένους σας και όχι απαραίτητα σε εσάς. Εάν έχετε καλεσμένους από διαφορετικές κουλτούρες, ίσως χρειαστεί να επιλέξετε φαγητό που είναι κατάλληλο για όλους.
Σκεφτείτε το budget σας. Το φαγητό μπορεί να είναι μια ακριβή δαπάνη, επομένως είναι σημαντικό να θέσετε ένα όριο προϋπολογισμού. Επιλέξτε έναν επαγγελματία σεφ ή catering εταιρεία. Αυτό θα σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε ότι το φαγητό σας θα είναι νόστιμο και όμορφα σερβιρισμένο. Αποφύγετε τις ακρότητες και προσπαθήστε να διατηρήσετε μια ισορροπία ανάμεσα στην τιμή, την ποικιλία και την ποιότητα. Μην ξεχάσετε να διαπραγματευτείτε τις λεπτομέρειες σχετικά με τα πόσα πιάτα και τι θα περιλαμβάνει το μενού για κάθε καλεσμένο. Οι περιορισμοί στις σαλάτες, στα ποτά και στα ορεκτικά ίσως να κάνουν την διαφορά στο τελικό σύνολο που θα κληθείτε να πληρώσετε.

8. Επιλέξτε τη μουσική

Η μουσική θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε τη σωστή ατμόσφαιρα για το γάμο σας. Μπορείτε να επιλέξετε να προσλάβετε έναν DJ ή μια μπάντα και να δημιουργήσετε τη δική σας λίστα αναπαραγωγής.
Αν έχετε έναν γάμο παραδοσιακό, τότε με ευκολία μπορείτε να ικανοποιήσετε και τους μεγαλύτερους σε ηλικία καλεσμένους.
Αν πάλι κινείστε σε πιο μοντέρνες γραμμές, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε με πιο μοντέρνα τραγούδια από νωρίς και να πάτε σε κάποια πιο λαϊκά ή χορευτικά αργότερα. Σε κάθε περίπτωση φτιάξτε με τον μουσικό που επιλέξατε ένα διάγραμμα με το πρόγραμμα και διευκρινείστε επίσης αν θα υπάρχει η δυνατότητα για παραγγελίες ή τυχόν αποκλίσεις από το πρόγραμμα αν αυτό χρειαστεί, ώστε να ικανοποιήσετε τυχόν ιδιαίτερους καλεσμένους.

9. Οργανώστε τη δεξίωση

Η δεξίωση είναι το τελευταίο κομμάτι του παζλ της βραδιάς και το πιο σημαντικό! Είναι αυτό που θα καταγράψετε σε βίντεο και φωτογραφίες και θα σας αφήσει και τις πιο έντονες αναμνήσεις της βραδιάς. Ακόμα και η τελετή στην εκκλησία να μην πάει τόσο καλά όσο περιμένατε, το γλέντι μπορεί να σας αποζημιώσει και να αφήσει τελικά σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις. Σε συνδυασμό με την καλή μουσική, την διακόσμηση του χώρου της δεξίωσης και την σωστή κατανομή των καλεσμένων, το αποτέλεσμα θα είναι να περάσετε μια βραδιά αξέχαστη.
Ξεκινήστε με ένα σχέδιο. Δημιουργήστε ένα σχέδιο για το πώς θέλετε να είναι η δεξίωση σας, συμπεριλαμβανομένων των λεπτομερειών όπως το μενού, η διακόσμηση και η μουσική.

Μην φοβηθείτε να πειραματιστείτε. Ο γάμος σας είναι μια μοναδική εμπειρία, επομένως μην φοβηθείτε να πειραματιστείτε με διαφορετικές ιδέες και να δημιουργήσετε κάτι που είναι πραγματικά ξεχωριστό για εσάς και τον/την σύντροφό σας.
Ζητήστε βοήθεια από τους αγαπημένους σας. Οι φίλοι και η οικογένειά σας μπορούν να σας βοηθήσουν σε πολλά στάδια της οργάνωσης.
Κάποιος να αναλάβει την αποστολή των προσκλητηρίων, κάποιος άλλος τις μπομπονιέρες. Ζητήστε βοήθεια για την διακόσμηση και το φαγητό, ειδικά αν έχετε φίλους και φίλες που παντρεύτηκαν πρόσφατα.
Η εμπειρία τους θα έχει να σας προσφέρει σίγουρα πολλές συμβουλές στο τι να αποφύγετε και τι να επιδιώξετε, ώστε να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Ξεκινήστε να σχεδιάζετε τουλάχιστον έξι μήνες πριν από την ημερομηνία του γάμου σας. Αυτό θα σας δώσει αρκετό χρόνο για να κάνετε έρευνα, να κάνετε κρατήσεις και να λάβετε υπόψη τυχόν απρόβλεπτες καταστάσεις.

Καλή επιτυχία!!

 

Δείτε επίσης:

Οργάνωση γάμου – Λίστα

Τι πρέπει να γράφει ένα προσκλητήριο γάμου

Λίστα γάμου – συμβουλές

Υποχρεώσεις του κουμπάρου

Γάμος – Ποιός πληρώνει τι

Πως να μειώσεις τα έξοδα του γάμου σου

 

Αυτή η καταχώρηση δημοσιεύτηκε στο Blog. Σημειώστε σελιδοδείκτη το permalink.