Πόσο στοιχίζει ένας γάμος

Πόσο στοιχίζει ένας γάμος

Αποφασίσατε να παντρευτείτε και ξεκινήσατε σιγά σιγά την οργάνωση. Πόσο όμως θα σας στοιχίσει ένας γάμος? Ποιο είναι το τελικό συνολικό ποσό που θα πρέπει να ξοδέψετε? Ποια από τα έξοδα του γάμου πληρώνετε εσείς και ποια οι οικογένειες και οι κουμπάροι?

Το όνειρο κάθε νέου και ερωτευμένου ζευγαριού είναι να περάσει όσο καλύτερα γίνεται τα επόμενα χρόνια της ζωής του. Έτσι, αρχίζει και σκέφτεται ταξίδια, συγκατοίκηση, τις όμορφες και δυσάρεστες στιγμές που θα περάσει ο ένας συντροφιά με τον άλλον και τέλος, το γάμο, το όμορφο αυτό μυστήριο που θα τους ενώσει πια σε μία κοινή πορεία ζωής. Από τα παλαιότερα κιόλας χρόνια, το όνειρο του κάθε ζευγαριού ήταν ένας ξεχωριστός και πλουσιοπάροχος γάμος, που θα πρόσφερε χαρά σε αυτούς και τις οικογένειές τους. Ωστόσο, οι εποχές έχουν αλλάξει. Πλέον, οι άνθρωποι έχουν αρκετά μικρότερη οικονομική ευχέρεια από αυτούς των προηγούμενων χρόνων, τουλάχιστον στην ελληνική κοινωνία. Έτσι το μυστήριο του γάμου καθώς και η δεξίωση που ακολουθεί είναι μία απόφαση που πρέπει να τη σκεφτούν καλά οι μελλόνυμφοι, καθώς θα τους κοστίσει ένα σημαντικό ποσό χρημάτων.
Γαμπριάτικο κοστούμι, νυφικά, μπομπονιέρες, catering, χώρος εκδηλώσεων, εκκλησία και πολλά άλλα τίθενται πλέον ως βασική προτεραιότητα, αυξάνοντας παράλληλα και τα συνολικά έξοδα του γάμου. Ωστόσο, αυτό που ιδανικά πρέπει να κάνουν οι μελλόνυμφοι είναι μία διεξοδική έρευνα της αγοράς, ώστε να βρουν τις επιλογές που τους ταιριάζουν, το κόστος, καθώς και την ποιότητα που προτιμούν και που μπορούν να επενδύσουν. Ποιο είναι άραγε, το συνολικό κόστος που, κατά προσέγγιση, θα χρειαστεί να ξοδέψει ένα ζευγάρι για τις ανάγκες του γάμου του; Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε τα έξοδα που θα προκύψουν στην όμορφη αυτή στιγμή της ζωής σας και που θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν πριν την κάθε σας κίνηση.

 

Για τα γραφειοκρατικά έξοδα γάμου και για το παράβολο της άδειας θα χρειαστείτε περίπου 40-60€. Σειρά έχει η ενδυμασία του γαμπρού και της νύφης. Η ξεχωριστή ένδυση, τη μοναδική στιγμή του μυστηρίου αποτελεί το Α και το Ω για τους ίδιους και τους παρευρισκόμενους. Παραδοσιακά, το κοστούμι του γαμπρού είναι υποχρέωση των γονέων της νύφης, ενώ το νυφικό φόρεμα καλύπτεται από τους γονείς του γαμπρού, έθιμα που πολλές φορές πλέον παρακάμπτονται, σύμφωνα πάντα με τις επιθυμίες του ζευγαριού. Οι τιμές του κοστουμιού και του νυφικού ποικίλουν σύμφωνα με τις επιλογές του ζευγαριού καθώς και την εντύπωση που θέλουν να προκαλέσουν. Ενδεικτικά, η ενοικίαση κοστουμιών ξεκινάει από 300-500 ευρώ, ενώ η αγορά τους είναι σαφώς μεγαλύτερη, δίνοντας παράλληλα και κάποια προκαταβολή ύψους 100-200 ευρώ.

Επιπρόσθετα, η περιποίηση της νύφης είναι μία σημαντική και απαραίτητη διαδικασία. Η νύφη, μιας και η συγκεκριμένη ημέρα είναι μοναδική στη ζωή της, προσπαθεί να είναι όσο το δυνατόν πιο περιποιημένη και αψεγάδιαστη γίνεται. Έτσι, μέσω της περιποίησης του προσώπου της, των μαλλιών και των άκρων της, προσπαθεί να έχει ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα που θα εντυπωσιάσει. Το κόστος των διαδικασιών αυτών ποικίλει ανάλογα με το ινστιτούτο ή τον ειδικό που θα θελήσετε να επισκεφθείτε. Ενδεικτικά, το νυφικό μακιγιάζ κοστίζει 150-250 ευρώ, το χτένισμα 50-100, ενώ όσον αφορά την περιποίηση των άκρων, το κόστος κυμαίνεται από τα 30-70 ευρώ.

Θεωρητικά η τέλεση του μυστηρίου του γάμου δεν αποτελεί κάποιο επιπλέον έξοδο. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι ιερείς κάθε φορά ορίζουν ένα συμβολικό ποσό για τη λειτουργία της εκκλησίας και την μετέπειτα καθαριότητα του ναού μέσω προφορικής συμφωνίας με το γαμπρό. Η τιμή κυμαίνεται στα 80-100€, ποσό που παραδοσιακά καλύπτει ο κουμπάρος. Ακόμη, επιπλέον έξοδο που πρέπει να συνυπολογίσετε είναι τα στέφανα και το σετ δίσκου, όπου τα εξασφαλίζει και αυτά συνήθως ο κουμπάρος. Η τιμή, αναφορικά με τα στέφανα, κυμαίνεται από 40 έως 300 ευρώ, αναλόγως τα υλικά και τη διαδικασία που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή τους, ενώ το σετ δίσκου κυμαίνεται από 100-300 ευρώ.

Ένα έξοδο που ποικίλλει σε αισθητά μεγάλο βαθμό αναλόγως την οικονομική δυνατότητα και ευχέρεια των μελλόνυμφων είναι οι βέρες. Το κόσμημα αυτό θα συνοδεύει τους ανθρώπους αυτούς για το υπόλοιπο της ζωής τους, οπότε τα περισσότερα ζευγάρια κοιτάνε κάτι που θα ταιριάζει όσο περισσότερο γίνεται στα γούστα και των 2 ανθρώπων. Οι βέρες αποτελούν συνήθως έξοδο του γαμπρού, ωστόσο η πεποίθηση αυτή έχει πλέον καταργηθεί. Σχετικά με το εύρος τιμών, θα βρείτε βέρες από 100 ευρώ και πολλές φορές θα βρείτε και σχέδια που θα αγγίζουν τα 3000 και 4000 ευρώ. Ακόμη, τα προσκλητήρια γάμου και οι μπομπονιέρες πρέπει να είναι μοναδικά, καθώς αντικατοπτρίζουν αυτή τη ξεχωριστή και όμορφη στιγμή. Μη ξεχνάτε ότι οι μπομπονιέρες θα απονεμηθούν στους καλεσμένους σας και θα είναι ένα δώρο που θα τους μείνει για αρκετό καιρό μετά την τέλεση του μυστηρίου. Οι τιμές των προσκλητηρίων ποικίλλουν, διότι αλλάζουν τα υλικά, το είδος του χαρτιού, ο φάκελος κ.α. Έτσι, η τιμή μπορεί να κυμανθεί από 0,30 λεπτά έως και 3 ευρώ το τεμάχιο. Σχετικά με τις μπομπονιέρες, η τιμή είναι μεγαλύτερη, ξεκινώντας συνήθως από τα 80 λεπτά και μπορεί να φτάσουν έως και τα 5 ευρώ ανά τεμάχιο, ανάλογα τα διακοσμητικά που θα χρησιμοποιηθούν. Η δουλειά του φωτογράφου είναι εξαιρετικά σημαντική, αφού οι στιγμές που θα αποθανατίσει είναι ιδιαίτερης σημασίας για το ζευγάρι και θα χαραχθούν στη μνήμη και στην καρδιά τους για το υπόλοιπο της ζωής τους. Έτσι, οφείλει να είναι προσεκτικός, έμπειρος και οργανωμένος. Υπάρχει πληθώρα πακέτων που μπορείτε να διαλέξετε σχετικά με τη φωτογράφιση, συνδυάζοντας ψηφιακή φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση, άλμπουμ, κορνίζες, μοντάζ, DVD και διάφορες άλλες παροχές. Η τιμή για μία τέτοιου είδους δουλειά ποικίλλει, με τους φωτογράφους να ζητάνε από 500-1000 ευρώ και ανεβαίνοντας αν προσθέσετε ψηφιακό άλμπουμ, βιντεογράφηση κλπ, να φτάνει στα 3000€. Επιπλέον, η μουσική είναι ένα έξοδο που πρέπει να υπολογίσετε σοβαρά πριν τη δεξίωση. Εάν είστε λάτρης της ζωντανής μουσικής, υπάρχουν αρκετές ορχήστρες που μπορούν να σας εξυπηρετήσουν. Το κόστος κυμαίνεται από 400-2000 ευρώ. Αν ωστόσο επιθυμείτε κάτι πιο οικονομικό, τότε μπορείτε να νοικιάσετε έναν DJ και να δείτε ποια τραγούδια σας αρέσουν ώστε να τα προσαρμόσει στη λίστα του. Το κόστος της συγκεκριμένης υπηρεσίας ποικίλει από 300 έως 700 ευρώ.

Ένα από τα βασικότερα έξοδα της στιγμής του γάμου αποτελεί η διακόσμηση των χώρων και τα λουλούδια που θα τη συνοδεύουν. Ο στολισμός θα πρέπει να είναι εμπνευσμένος από το προσωπικό στυλ του γαμπρού και της νύφης, ώστε να υπάρχει αρμονία την ώρα του γάμου και της δεξίωσης. Συγκεκριμένα, θα στολιστούν η εκκλησία, ο ενδεχόμενος χώρος της δεξίωσης, το αυτοκίνητο που θα μεταφέρει τη νύφη καθώς και η γαμήλια ανθοδέσμη. Αναφορικά με το κόστος, η ανθοδέσμη κοστίζει από 70 έως 200 ευρώ, ενώ η διακόσμηση κυμαίνεται από 500-2000 ευρώ, αναλόγως εάν είναι λιτή, πλούσια σε λουλούδια, στολίδια και διακοσμητικά αντικείμενα ή κάτι το ενδιάμεσο.

Ένα έξοδο που όπως αναφέρθηκε και στην προηγούμενη παράγραφο είναι προαιρετικό, αποτελεί ο χώρος διεξαγωγής της δεξίωσης του ζευγαριού μετά το γάμο. Η επιλογή ποικίλει αναλόγως και την οικονομική σας δυνατότητα. Υπάρχουν διάφορα εστιατόρια όπου θα μπορέσετε να προσφέρετε κάτι εντυπωσιακό και φθηνό, διάφορα catering όπου εκεί θα κοστίσει κάτι παραπάνω, ενώ μπορείτε να επιλέξετε και κάποιο κτήμα γάμου. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή, το κόστος ανεβαίνει αισθητά σε αντίθεση με τις προηγούμενες 2 επιλογές. Το κόστος για το τραπέζι κυμαίνεται από 20€ έως 35€ ανά άτομο.

Τέλος, ένα έξοδο ξεχωριστό από τα άλλα αποτελεί το δώρο του ζευγαριού για τους κουμπάρους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δε μπορεί να αναφερθεί κάποια συγκεκριμένη ενδεικτική τιμή, καθώς το κόστος εξαρτάται αποκλειστικά από την πρόθεση του ζευγαριού και τη σχέση μεταξύ τους.
Καταλαβαίνετε από όλα τα παραπάνω ότι ο γάμος αποτελεί ένα ακριβό έθιμο, όπου βέβαια μπορεί να τροποποιηθεί σε πολλά σημεία του. Μπορεί να ξεκινήσει με ένα συνολικό κόστος περίπου 4 με 5 με χιλιάδες ευρώ και να φτάσει ή και να ξεπεράσει τις 20000 ευρώ συνολικά. Ωστόσο, το μόνο σίγουρο που χρειάζεται ώστε να είναι πετυχημένος είναι: καλή διάθεση, ένα ερωτευμένο ζευγάρι και καλοί άνθρωποι να το περιβάλλουν.

Δείτε επίσης:

Πως να μειώσεις τα έξοδα του γάμου σου

10 έξοδα για το γάμο που δεν υπολογίζουμε συνήθως

Υποχρεώσεις και έξοδα νονού

Αυτή η καταχώρηση δημοσιεύτηκε στο Blog. Σημειώστε σελιδοδείκτη το permalink.