Πόσο κοστίζει μια βάπτιση

Πόσο κοστίζει μια βάπτιση
Πόσο κοστίζει μια βάπτιση
Ήρθε η στιγμή να βαπτίσετε το αγγελούδι σας, μία ξεχωριστή εμπειρία που θα τη θυμάστε για πολλά χρόνια. Ωστόσο πριν ξεκινήσετε και κάνετε οτιδήποτε αφορά την οργάνωση της βάπτισης, αναρωτηθείτε αρχικά πόσα χρήματα μπορείτε να διαθέσετε για το συγκεκριμένο μυστήριο και κάντε ένα συγκεκριμένο budget plan. Και αυτό σας το αναφέρουμε, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που ξεφεύγουν από τον προϋπολογισμό των εξόδων. Έτσι, καλό είναι να ξεκινήσετε να κάνετε μια καταγραφή σχετικά με τα αντικείμενα και τις υποχρεώσεις που θα πρέπει να οργανώσετε και μετά να χωρίσετε τα έξοδα ανάμεσα στις υποχρεώσεις των γονέων αλλά και των νονών του παιδιού, ώστε να έχετε μία καθαρή εικόνα των χρημάτων σας.

Για το διαχωρισμό αυτόν έχουμε μιλήσει σε ένα άλλο μας άρθρο, οπότε στο συγκεκριμένο θα κάνουμε μία σύντομη αναφορά στα έξοδα της βάπτισης, ώστε να μπορείτε να τα αναγνωρίσετε, να τα οργανώσετε και να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι. Έτσι θα έχετε  ένα εντυπωσιακό και οικονομικό αποτέλεσμα.

Εκκλησία

Το συγκεκριμένο έξοδο έρχεται πολύ συχνά στο επίκεντρο των συζητήσεων, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που γίνεται το μήλο της έριδος μεταξύ της οικογενείας του μωρού και των νονών. Ωστόσο, το έξοδο αυτό έχει να κάνει καθαρά με την προσωπική αντίληψη των δύο οικογενειών και των σχέσεων μεταξύ τους και συνήθως έχει επικρατήσει να μοιράζεται εξίσου και στους δύο. Βέβαια, συνηθίζεται η νονά να δίνει ένα μικρό οικονομικό ποσό στην εκκλησία ανεξαρτήτως του ποσού της βάπτισης, ώστε να καλυφθούν τα λειτουργικά της έξοδα.

Δώρο μαμάς

Ορισμένες φορές οι νονοί κάνουν δώρο στη μαμά του παιδιού για τη ξεχωριστή αυτή μέρα, ενώ άλλες φορές οι ρόλοι αυτοί αντιστρέφονται και οι γονείς του παιδιού καταλήγουν να κάνουν εκείνοι δώρο στους νονούς του παιδιού, δείχνοντας την ευγνωμοσύνη τους προς αυτούς.

Δώρο νονού

Το δώρο του νονού είναι κάτι που πρέπει να συμπεριληφθεί στα έξοδα της βάπτισης. Μπορείτε να διαλέξετε ότι επιθυμείτε, ή ακόμα και να ρωτήσετε τον ίδιο για το τι θα επιθυμούσε σαν δώρο. Έτσι, θα γλυτώσετε από ψάξιμο και περιττά έξοδα.

Προσκλητήρια

Ένα από τα σημαντικότερα έξοδα σε μία τέτοιου είδους τελετή αποτελούν τα προσκλητήρια βάπτισης του παιδιού που θα μοιραστούν στους καλεσμένους. Όσο περνάνε τα χρόνια, τα προσκλητήρια αυτά γίνονται όλο και πιο ιδιαίτερα και παράλληλα αλλάζουν, καθώς η μορφή τους εξελίσσεται όλο και περισσότερο με αποτέλεσμα τη σημερινή εποχή να μοιάζουν με υπερπαραγωγή, περιέχοντας έντονα χρώματα, σχέδια, γραμματοσειρές και διαφορετικά υλικά κατασκευής. Το έξοδο αυτό το επιβαρύνεται συνήθως η οικογένεια του παιδιού.

Διακόσμηση της δεξίωσης

Για τη μοναδική αυτή στιγμή της δεξίωσης, οφείλετε να βρείτε ένα χώρο που θα σας προσφέρει την ποιότητα που επιθυμείτε. Έτσι, αφού βρείτε το χώρο, πρέπει να μεριμνήσετε για τη διακόσμησή του. Στο σημείο αυτό έχετε τη δυνατότητα να αφήσετε να την αναλάβει ένας επαγγελματίας, είτε να βασιστείτε στις δυνάμεις και τη φαντασία σας. Στα έξοδα της δεξίωσης συμπεριλαμβάνονται το τραπέζι δεξίωσης, η διακόσμηση του χώρου της δεξίωσης, καθώς και το τραπέζι ευχών.

Φωτογράφιση

Η φωτογράφιση ανήκει και αυτή στα έξοδα της βάπτισης. Ένας σωστός και οικονομικός φωτογράφος με εξειδίκευση στις βαπτίσεις δεν είναι δύσκολο να βρεθεί, καθώς τη σημερινή εποχή η τεχνολογία έχει διεισδύσει στην κουλτούρα μας και έτσι οι περισσότεροι φωτογράφοι είναι εξοικειωμένοι με αυτήν. Ωστόσο, οφείλετε να κάνετε την έρευνά σας πριν προβείτε στην οποιαδήποτε συνεργασία, καθώς οι φωτογραφίες αυτές θα αποτελούν οικογενειακό κειμήλιο για το υπόλοιπο της ζωής σας και θα σας θυμίζουν τις όμορφες αυτές στιγμές.

Μπομπονιέρες βάπτισης και κεράσματα

Μερικά από τα ενδιαφέροντα της μαμάς στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η ανάληψη της ευθύνης της ετοιμασίας των κερασμάτων και των μπομπονιερών που θα δοθούν στη δεξίωση. Η λύση αυτή προτείνεται, καθώς είναι πιο οικονομική και μπορεί να εφαρμοστεί από μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Αν από την άλλη λόγο του φόρτου εργασίας δεν προλαβαίνετε, μπορείτε να αναθέσετε τις μπομπονιέρες και τα κεράσματα σε κάποιον ειδικό. Υπάρχουν αρκετοί που εξειδικεύονται στο συγκεκριμένο κομμάτι, προσφέροντας ποικιλία εδεσμάτων και συνοδευτικών, τόσο σε γλυκά, όσο και σε αλμυρά. Τέλος, οι χειροποίητες μπομπονιέρες είναι μεν χρονοβόρες, αλλά συνήθως προσδίδουν καλύτερο αποτέλεσμα. Τα υλικά μπορείτε να τα προμηθευτείτε σχετικά εύκολα και σε προσιτές τιμές.

Κουτί με βαπτιστικά

Οι νονοί του παιδιού είναι αυτοί που μεριμνούν για το οικονομικό κόστος του κουτιού για τα βαπτιστικά, καθώς και για τα ρούχα του μικρού μας φίλου.

Βαπτιστικός σταυρός

Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αντικείμενα που δεν πρέπει να λείπει από καμία βάπτιση. Το έξοδο αυτό το επωμίζεται ο νονός και πρέπει να διαλέξει προσεκτικά τι ακριβώς θα πάρει για τον βαφτισιμιό του, καθώς μπορεί να το φοράει για πάντα.

Σετ Λαδιού και Λαμπάδα βάπτισης

Τα δύο αυτά έξοδα τα επωμίζεται συνήθως η νονά/νονός του παιδιού και είναι απαραίτητα για την τέλεση του μυστηρίου. Η λαμπάδα είναι αρκετά εύκολη στη δημιουργία και γι΄ αυτό πολλές οικογένειες επιλέγουν να την κατασκευάσουν οι ίδιοι. Σχετικά με το σετ λαδιού, αυτό μπορείτε να το προμηθευτείτε εύκολα από διάφορα καταστήματα με είδη βάπτισης και περιλαμβάνει σαπούνι, μπουκάλι για το λάδι, πετσέτες, κεράκια κολυμπήθρας και λαδόπανα.

Μαρτυρικά

Τελευταίο έξοδο που θα αναφερθεί στο συγκεκριμένο άρθρο αποτελούν τα μαρτυρικά, ένα απαραίτητο στοιχείο για τη διεξαγωγή της βάπτισης, που συγκαταλέγεται στις υποχρεώσεις της νονάς/νονού. Τα διακοσμητικά αυτά μοιράζονται στου καλεσμένους του μυστηρίου, ώστε να δηλώσουν ΄΄μάρτυρες΄΄ του μυστηρίου. Στις μέρες μας πολλά νοικοκυριά προτιμούν να προμηθεύονται τα υλικά και να τα φτιάχνουν οι ίδιοι, καθώς η διαδικασία είναι εύκολη και πολλές φορές και διασκεδαστική, αρκεί να περισσεύει λίγη φαντασία και όρεξη!

 

Συνοψίζοντας, ανάλογα με τους καλεσμένους και με το αν θα κάνετε τραπέζι με λίγα ή πολλά άτομα, καθώς και με τον στολισμό, τον φωτογράφο και τις μπομπονιέρες, μπορείτε να υπολογίζετε ότι για μια βάφτιση με 100 καλεσμένους θα χρειαστείτε περίπου 2000€ με 3000€. Αυτό εξαρτάται βέβαια από την ταβέρνα που θα κλείσετε, από τα προσκλητήρια που θα βρείτε, τις μπομπονιέρες αν είναι χειροποίητες ή έχουν ακριβά διακοσμητικά, την συμφωνία που θα κάνετε με τον φωτογράφο, τον στολισμό και την περιοχή της εκκλησίας. Οι αποκλίσεις μπορεί να είναι μεγάλες αν κάποιος διαλέξει ακριβά υλικά, ακριβό εστιατόριο κλπ. Μπορεί για βάπτιση με 100 προσκεκλημένους να δαπανήσετε πάνω από 4000€ και στον αντίποδα κάτω από 2000€. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν κατά διαστήματα και πολλές προσφορές σε προσκλητήρια, ρουχισμό,  διακοσμητικά κλπ.

Δείτε επίσης:
Αυτή η καταχώρηση δημοσιεύτηκε στο Blog. Σημειώστε σελιδοδείκτη το permalink.