Πως να μειώσω τα έξοδα του γάμου

Πως να μειώσω τα έξοδα του γάμου

Αρχίσατε τις ετοιμασίες για το γάμο σας και κάνατε την λίστα με όλα τα απαραίτητα έξοδα και τις αγορές που πρέπει να κάνετε το προσεχές διάστημα. Μπορεί να έχετε κάνει έναν πρόχειρο προϋπολογισμό του τελικού συνόλου και να συνειδητοποιήσατε ότι ξεπερνάτε κατά πολύ το budget σας. Ακολουθούν κάποιες συμβουλές που ίσως σας βοηθήσουν να περιορίσετε λίγο τα έξοδά σας.

Ορίστε προϋπολογισμό

Το πρώτο βασικό που πρέπει να κάνετε είναι να ορίσετε τον προϋπολογισμό σας και να μην τον ξεπεράσετε. Αυτό γίνεται επιλέγοντας εξαρχής αναλυτικά τις αγορές με τις αντίστοιχες δαπάνες. Αν σε κάποιες δαπάνες βλέπετε ότι ξοδεύετε περισσότερα από τον αρχικό υπολογισμό, θα πρέπει να κάνετε τις αντίστοιχες περικοπές σε κάποιες άλλες για να εξισορροπείτε. Προσπαθήστε να μην παρασυρθείτε όταν κάνετε έρευνα αγοράς από περιττά έξοδα. Κάντε μία λίστα με όλα όσα χρειάζονται για το γάμο σας, μπορείτε να συμβουλευτείτε και το αντίστοιχο άρθρο της σελίδας μας,και κοστολογείστε το κάθε έξοδο και αγορά ανάλογα με τις ανάγκες σας σε υλικά και αριθμό καλεσμένων. Αφού το κάνετε αυτό και βγάλετε το τελικό σύνολο, σιγουρευτείτε ότι έχετε χρήματα να το καλύψετε για να μην έχετε απρόοπτα. Η βοήθεια από τους γονείς φυσικά είναι πάντα ευπρόσδεκτη αλλά μόνο συζητώντας από την αρχή για το είδος και το ύψος της συνεισφοράς. Ο μόνος τρόπος που μπορείτε να κινηθείτε στα όρια του προϋπολογισμού σας είναι να έχετε ορίσει έναν πριν ξεκινήσετε να ξοδεύετε. Αν αρχίσετε να δίνετε προκαταβολές και να κάνετε έξοδα πριν κοστολογήσετε το τελικό budget, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπερβείτε κατά πολύ τα ποσά που ορίσατε. Γράψτε σε ένα χαρτί όλα τα χρήματα που μπορούν να δαπανηθούν για αυτόν τον σκοπό. Υπολογίστε αν θέλετε και τυχόν αποταμιεύσεις που θα κάνετε το επόμενο διάστημα από τα μηνιαία σας εισοδήματα μέχρι το γάμο. Μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε από την αρχή και τα ποσά που τυχόν θα σας δώσουν οι γονείς σας για να τα κατανείμετε αναλόγως.

Κάντε περικοπές

Είναι απαραίτητο να εντοπίσετε από την λίστα σας πράγματα που θα μπορούσατε να ελαττώσετε τα έξοδά τους ώστε να δώσετε ένα περιθώριο σε κάποια άλλα να υπερτιμολογηθούν ή να προστεθούν στη λίστα σας αν δεν τα έχετε υπολογίσει εξ΄αρχής. Μπορείτε για παράδειγμα να μειώσετε τον αριθμό των καλεσμένων ή το κόστος της τούρτας ή τον στολισμό του κέντρου και της εκκλησίας, το κόστος από τα παπούτσια και τις βέρες, το στολισμό του αμαξιού, το κόστος του φωτογράφου ή των προσκλητηρίων όπως και το κόστος από τις μπομπονιέρες και τα υπόλοιπα υλικά.

Ψάξτε στο διαδίκτυο για πιο φθηνές λύσεις, μιλήστε με τους καταστηματάρχες και κάντε παζάρια για όλα. Διαπραγματευτείτε σύμφωνα με τις ποσότητες που έχετε για καλύτερες τιμές. Φτιάξτε τις μπομπονιέρες μόνες σας ή παρέα με τις φίλες σας. Κάντε το ίδιο και σε όλες τις μικρές και μεγάλες αγορές σας. Το να πληρώσετε μια μικρή περιουσία για ανθοδέσμες ή για τούρτες ή για στολισμό που θα χρησιμοποιηθεί μόνο μια φορά δεν είναι και η καλύτερη ιδέα.

Περιορίστε την λίστα των καλεσμένων

Χωρίστε την λίστα σε δύο ή τρία μέρη ξεκινώντας από τους απαραίτητους καλεσμένους στο πρώτο μέρος και κατεβαίνοντας τοποθετείστε αυτούς που θέλετε λιγότερο. Ναι δεν ακούγεται και πολύ ωραίο αλλά είναι απαραίτητο! Σκεφτείτε και καταγράψτε όλο τον κύκλο σας, από κοντινούς και μακρινούς συγγενείς μέχρι παλιούς συμφοιτητές και εργασιακούς συναδέλφους. Όλοι είναι υποψήφιοι καλεσμένοι. Μετά αναλογιστείτε καλά ποιόν θέλετε κοντά σας και ποιόν πρέπει ή δεν πρέπει να καλέσετε και πάρτε χαρτί και μολύβι. Φίλοι που δεν βλέπετε και τόσο συχνά ή έχετε χαθεί, γείτονες που εκτιμάτε πολύ, άτομα που συμπαθείτε από τον στενό κύκλο σας και ούτω κάθ΄εξής. Συζητείστε με τον σύντροφό σας τα αυτονόητα. Γνωρίζετε και οι δύο αυτό το άτομο? Θα συνεχίσετε στο μέλλον να έχετε επαφές μαζί του? Μιλήσατε με το άτομο αυτό τα τελευταία χρόνια?
Τον καλείτε από υποχρέωση ή τον θέλετε εκεί πραγματικά? Μην ξεχάσετε να υπολογίσετε και αυτούς που μπορεί να σας βοηθήσουν οικονομικά με χρηματικά δώρα. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και με τους καλεσμένους των γονιών σας και των κουμπάρων σας. Σιγουρευτείτε για τον αριθμό των καλεσμένων τους και ποιοί είναι αυτοί. Μετρήστε και τα υπόλοιπα άτομα των καλεσμένων σας όταν πρόκειται για ζευγάρια ή οικογένειες με παιδιά. Εδικά για τις οικογένειες μην ξεχνάτε ότι στο κέντρο θα έχει ο καθένας μία θέση και θα χρεωθείτε το αντίστοιχο κόστος ανά άτομο.

Τέλος συνυπολογίστε και το γεγονός ότι όσο λιγότεροι είναι οι καλεσμένοι σας, τόσο περισσότερο χρόνο θα περάσετε μαζί τους. Θα μιλήσετε περισσότερο μαζί τους και θα έχετε και πιο πολύ χρόνο για να απολαύσετε το γάμο σας.

Ψάξτε για προσφορές

Κάντε έρευνα αγοράς από πολύ νωρίς. Θα βρείτε προσφορές σε πολλά καταστήματα, είτε αυτές έχουν να κάνουν με προσκλητήρια γάμου είτε ακόμα και με νυφικά. Προσέξτε να μην παρασυρθείτε από παγίδες  και προκλήσεις και αγοράσετε πράγματα που δεν χρειάζεστε ή πακέτα πιο ακριβά από αυτά που πραγματικά έχετε ανάγκη. Υπάρχουν εκπτώσεις σε είδη γάμου όλο τον χρόνο και αν έχετε ξεκινήσει το ψάξιμο τουλάχιστον 6-7 μήνες πριν το γάμο θα βρείτε μεγάλη ποικιλία και πολύ καλύτερες τιμές. Μιλήστε με τους επαγγελματίες του χώρου για να μάθετε τιμές, χρόνους παράδοσης, ποιότητα, τρόπο πληρωμής, τρόπο επικοινωνίας. Θα διαπιστώσετε ότι για το ίδιο προϊόν θα βρείτε μεγάλες αποκλίσεις σε τιμές και ποιότητα. Επίσης φροντίστε να βρείτε ανθρώπους εξυπηρετικούς που έχετε καλή επικοινωνία. Μερικές φορές αυτό μετράει περισσότερο και από το ίδιο το προϊόν. Παραμείνετε προσηλωμένοι στις πραγματικές ανάγκες. Υπάρχουν “σειρήνες” σε όλα τα είδη. Αν θέλατε από πάντα να πάτε ένα πενθήμερο ταξίδι του μέλιτος στο Παρίσι και τελικά βρεθείτε για 8 μέρες στο Ντουμπάι με διπλάσια έξοδα, μόνο και μόνο επειδή η προσφορά τους ήταν πολύ δελεαστική και δεν μπορούσατε να αντισταθείτε, τότε κάτι δεν κάνατε καλά. Επιλέξτε καταστήματα και διαβάστε κριτικές γι΄αυτά. Μιλήστε με φίλους σας που έχουν παραγγείλει αντίστοιχα προϊόντα. Μιλήστε με τους υπεύθυνους των καταστημάτων για να διαπιστώσετε την εξυπηρέτηση, τις τιμές, τις προκαταβολές, τους χρόνους παράδοσης κλπ.

Βρείτε συμβατικές λύσεις

Ψάξτε για πιο μικρές εταιρίες στους χώρους της εστίασης για το τραπέζι, σε φωτογράφους μικρότερης κλίμακας, σε στολισμούς και ανθοπωλεία. Φτιάξτε μόνες σας τις μπομπονιέρες και ότι άλλο μπορείτε, ακόμα και γλυκά και κεράσματα. Βρείτε νυφικό και λουλούδια και νοικιάστε ότι δεν πρόκειται να ξαναχρησιμοποιήσετε στο μέλλον. Οργανώστε μόνες σας ότι μπορείτε αν έχετε το χρόνο. Φυσικά αυτό θα σας κοστίσει λιγότερο.

 

Αναθέστε τα πάντα σε έναν διοργανωτή

 

Αν δεν έχετε χρόνο για όλα τα παραπάνω ή την απαιτούμενη διάθεση και ενέργεια,  τότε ψάξτε τον κατάλληλο συνεργάτη που αναλαμβάνει διοργανώσεις γάμου. Πολλές φορές ένας καλός επαγγελματίας με γνωριμίες στο χώρο και γνώσεις του αντικειμένου, μπορεί να σας εξοικονομήσει πολλά περισσότερα χρήματα απ΄όσα φαντάζεστε.

Καλό ψάξιμο και φροντίστε να έχετε πάντα θετική διάθεση και καλή ενέργεια.
Αυτή η καταχώρηση δημοσιεύτηκε στο Blog. Σημειώστε σελιδοδείκτη το permalink.