Πως καταστρέφεται η μέρα του γάμου σας – Τι να προσέξετε

Πως καταστρέφεται η μέρα του γάμου σας

Τι θα πρέπει να προσέξετε την ημέρα του γάμου σας και τι να αποφύγετε για να μην χαλάσετε το γάμο σας. Ο γάμος θεωρείται από τις σημαντικότερες στιγμές στη ζωή ενός ζευγαριού, αφού σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας ζωής, πολλά υποσχόμενης. Είναι λογικό το ζευγάρι και ειδικά οι γυναίκες (αφού τα φώτα είναι συνήθως στραμμένα πάνω τους), να αγχωθούν λίγο παραπάνω με την οργάνωση και τις ετοιμασίες και άθελά τους να κάνουν κάποια λάθη. Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με πράγματα που πρέπει να φροντίσετε να αποφύγετε ή να ακολουθήσετε κι εσείς αλλά και οι καλεσμένοι σας, ώστε να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων. Μην ξεχνάτε ότι όσο πιο δύσκολα οργανώνεται ένας τέλειος γάμος, άλλο τόσο πιο εύκολα καταστρέφεται…

Χίλιοι καλοί χωράνε

Φροντίστε η εκκλησία να χωρέσει όλους τους καλεσμένους. Ακούγεται ανόητο αλλά δεν είναι. Πολλοί καλεσμένοι σας έχουν παιδιά και συγγενείς και συντρόφους που μπορεί να μην έχετε υπολογίσει στη λίστα γάμου που έχετε κάνει. Μετρήστε σχολαστικά τους καλεσμένους σας και φροντίστε να σας απαντήσουν με σαφήνεια για τα άτομα που θα τους συνοδεύουν. Αυτό μπορείτε να το κάνετε και τηλεφωνικά ή ακόμα και γραπτά με ένα καρτελάκι RSVP που θα βάλετε στο προσκλητήριο του γάμου σας με τον αριθμό των καλεσμένων της κάθε οικογένειας. Φυσικά μπορείτε να προσθέσετε στον τελικό αριθμό και λίγα άτομα παραπάνω καλού κακού για να είστε καλυμμένη. Το ίδιο ισχύει και για την δεξίωση και τον αριθμό των καλεσμένων εκεί, όπως και για την διάταξη των τραπεζιών που θα τους φιλοξενούν.

Δίαιτα

Την ημέρα του γάμου σας ή και τις προηγούμενες πριν από αυτήν, αποφύγετε τις εξαντλητικές δίαιτες με σκοπό να σας εφαρμόσει καλύτερα το νυφικό και να φαίνεστε πιο αδύνατη και πιο όμορφη. Δεν θέλετε να λιποθυμήσετε μια τέτοια μέρα λόγω εξάντλησης. Σκοπός είναι να το χαρείτε. Το άγχος είναι ο χειρότερος σύμβουλος και δεν οδηγεί πουθενά. Το ίδιο ισχύει και για τον γαμπρό. Είναι συχνό φαινόμενο να πίνει κάποιος πολύ για να είναι χαλαρός και χαρούμενος με τα γνωστά αποτελέσματα της μέθης και ότι άλλο ακολουθεί. Φροντίστε να φάτε σωστά και να κοιμηθείτε καλά για να είστε φρέσκοι και ξεκούραστοι. Χαλαρώστε και αφήστε την βραδιά να κυλήσει όμορφα. Δεν χρειάζεται να είναι όλα τέλεια για να περάσετε καλά εσείς και οι φίλοι σας.

Πρώην

Σκεφτείτε καλά αν θα καλέσετε κάποιον πρώην σύντροφό σας και ποιός θα είναι αυτός. Από όποια πλευρά κι αν προέρχεται και όσο φιλικά κι αν τον-την βλέπετε, θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι αυτός ο καλεσμένος δεν θα σας προκαλέσει παράξενα και δυσάρεστα συναισθήματα με την παρουσία του, είτε σε σας είτε στον σύντροφό σας.

Τακτοποίηση καλεσμένων

Σκεφτείτε που θα κάθονται οι γονείς σας που τυχόν είναι διαζευγμένοι ή και ξαναπαντρεμένοι. Αν δεν έχουν διαφορές μεταξύ τους και τα πάνε καλά βάλτε τους μαζί για να σας καμαρώσουν. Αν όχι, τότε κρατήστε διακριτικά κάποιες σχετικές αποστάσεις ασφαλείας. Αυτό ισχύει και για την εκκλησία αλλά και για την δεξίωση. Βάλτε τους σε ξεχωριστά τραπέζια, όπου θα κάθεται ο καθένας με την δική του οικογένεια.

Προστριβές

Αν έχετε κάποιους συγγενείς ή φίλους που δεν τα πάνε καλά μεταξύ τους ή έχετε εσείς κάποιο θέμα μαζί τους αλλά όχι ο σύντροφός σας, φροντίστε διακριτικά πως θα το χειριστείτε. Αν τους καλέσετε πράξτε τα δέοντα ώστε να μην δημιουργηθούν εντάσεις μεταξύ τους, κρατώντας τις κατάλληλες αποστάσεις στην δεξίωση και αν υποψιαστείτε ότι μπορεί να ξεκινήσει μια παρεξήγηση, να είστε αυστηρή και να τους απομακρύνετε με αυτοπεποίθηση. Αυτά δεν αρμόζουν σε μια τέτοια μέρα και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σας την χαλάσει. Αν τους αγνοήσετε μπορεί να το βρείτε μπροστά σας αργότερα στην δεξίωση όταν θα έχει καταναλωθεί αλκοόλ και τα ήθη θα αρχίσουν να χαλαρώνουν…

Κινητά

Ζητήστε από τους καλεσμένους στην εκκλησία να έχουν τα κινητά τους στο αθόρυβο και να μην τραβάνε φωτογραφίες με φλας. Οι ήχοι από το κινητό θα χαλάσουν και την στιγμή της τελετής αλλά και τις βιντεολήψεις αφού θα ηχογραφηθούν. Οι λάμψεις από τα φλας αντίστοιχα θα χαλάσουν τις λήψεις του φωτογράφου που έχει στήσει επαγγελματικά τα φώτα που χρειάζονται για να φωτογραφηθείτε όπως πρέπει χωρίς εξωτερικές παρεμβολές.

Playlist

Αν έχετε επιλέξει συγκεκριμένη playlist, σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο να μην δώσετε την άδεια να γίνουν αλλαγές στα τραγούδια ή παραγγελιές από καλεσμένους, αν φοβάστε ότι θα παρεκκλίνετε πολύ από το ύφος σας. Αν δεν σας πειράζει και είστε πιο ανεκτική με αυτό το ζήτημα τότε απλά αγνοήστε το και μην ασχοληθείτε με αυτό καθόλου.

Βροχή

Σκέψου το ενδεχόμενο βροχής! Προνόησε να είσαι καλυμμένη σε περίπτωση που βρέξει αν έχεις κανονίσει τελετή ή δεξίωση σε υπαίθριο χώρο. Να έχεις οπωσδήποτε ένα back up plan. Μην το αφήσεις στην τύχη.

Τα μικρά και τα μεγάλα

Μην κολλάς στις λεπτομέρειες! Μην τα αναλύεις και τα ψάχνεις όλα υπερβολικά. Ας γίνει και κανένα λάθος, δεν πειράζει. Αυτό που θυμάσαι μετά από χρόνια από την ημέρα αυτή είναι οι χαρούμενες στιγμές. Σίγουρα δεν θέλεις όταν βλέπεις αργότερα φωτογραφίες ή βίντεο από την ημέρα του γάμου σου, να στεναχωριέσαι γιατί βλέπεις πάνω σου γκριμάτσες δυσαρέσκειας ή σημάδια άγχους και αναστάτωσης ή ακόμα και εκνευρισμούς και καυγάδες. Πραγματικά δεν υπάρχει λόγος. Υπάρχουν τόσα μικρά και μεγάλα πράγματα σε έναν γάμο που μπορεί να πάνε στραβά, χωρίς να είναι δική σου υπαιτιότητα και χωρίς να μπορείς να τα αλλάξεις την παρούσα στιγμή, που το να κάτσεις και να στεναχωρηθείς είναι τουλάχιστον μάταιο και άνευ λόγου και ουσίας.

Φαγητό

Φροντίστε για την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού. Οι μερίδες να είναι επαρκείς και τα πιάτα αρκετά και ποικίλα. Είναι το πρώτο και το τελευταίο πράγμα που στραβώνει συνήθως και χαλάει τις εντυπώσεις από όλη την οργάνωση. Μιλήστε με τον υπεύθυνο και ζητήστε του αναλυτική λίστα. Διευκρινείστε τις μερίδες και τις σαλάτες όπως και το επιδόρπιο και τα ποτά ανά καλεσμένο και φυσικά τις ανάλογες χρεώσεις. Δεν χρειάζεται το φαγητό να είναι εξεζητημένο και ακριβό για να αρέσει. Αρκεί να είναι νόστιμο και αρκετό για όλους.

Αδέξιος φωτογράφος

Σιγουρευτείτε για τον επαγγελματισμό και τον τρόπο δουλειάς του. Είτε τον επιλέξετε από συστάσεις είτε από άλλο λόγο, ελέγξτε τον τρόπο λειτουργίας του και μιλήστε μαζί του γι΄ αυτό. Φροντίστε να μην ενοχλεί τους καλεσμένους και να μην παρεμβάλει με άσχημο και άκομψο τρόπο στο μυστήριο ή στο γλέντι, για να τραβήξει καλύτερα πλάνα. Επίσης να μην γεμίσει τον τόπο με καλώδια και φωτιστικά, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υπόλοιπη εύρυθμη λειτουργία της τελετής. Θα πρέπει να είναι αποτελεσματικός αλλά και διακριτικός ταυτόχρονα.

Ιστοσελίδα γάμου

Προσέξτε στις ρυθμίσεις της σελίδας να είναι απενεργοποιημένη η δυνατότητα να καλεστεί κάποιος που δεν θέλετε κατά λάθος από κάποιον τρίτο και βάλτε αν είναι δυνατόν και κάποια φίλτρα σε ότι δημοσιεύουν οι φίλοι σας εκεί, είτε πριν το γάμο είτε μετά. Πολλά πράγματα που οι άλλοι βρίσκουν χαριτωμένα και όμορφα, δεν είναι τόσο σίγουρο ότι θα στολίσουν και θα ομορφύνουν τη σελίδα σας. Να έχετε την απόλυτη διαχείριση. Ρίξτε μία ματιά σε άλλες σελίδες ζευγαριών για να πάρετε ιδέες για την σωστή διαχείριση και παρουσίαση.

Ζωηρά παιδιά

Φροντίστε να έχετε κάποιους δικούς σας ανθρώπους που εμπιστεύεστε, ως υπεύθυνους για την τήρηση της τάξης από τα παιδιά, όσο αυτό είναι δυνατόν. Εντάξει, παιδιά είναι, θα κάνουν λίγη φασαρία. Αρκεί να μην σας χαλάσουν το μυστήριο ή το γλέντι. Αν βλέπετε ότι οι γονείς τους δεν μπορούν να τα συγκρατήσουν, φροντίστε ο άνθρωπός σας να ξέρει πως να το χειριστεί και να τους συμβουλέψει διακριτικά. Ακόμα καλύτερα, αν ξέρετε ότι θα υπάρχουν πολλά ζωηρά παιδιά, φροντίστε να έχετε κάποιες ειδικές δραστηριότητες για να τα κρατάτε απασχολημένα (κλόουν, ζογκλέρ κλπ) ή ακόμα καλύτερα και κάποιον ειδικά διαμορφωμένο χώρο ειδικά φτιαγμένο γι΄ αυτά.

Παράλειψη βίντεο

Αναθέστε στο φωτογράφο σας ή σε κάποιον άλλον επαγγελματία την σωστή βιντεοκάλυψη του μυστηρίου και του γλεντιού που ακολουθεί. Μην σκεφτείτε ότι οι φωτογραφίες αρκούν κι ότι είναι περιττό έξοδο γιατί όλοι θα το τραβήξουν με το κινητό τους και θα σας καλύψουν. Μεγάλο λάθος. Ο φωτισμός, οι σωστές λήψεις και τα πλάνα του ειδικού κάνουν την διαφορά. Θα το καταλάβετε μετά από χρόνια όταν θα το παρακολουθείτε με νοσταλγία.

Όλοι ικανοποιημένοι

Μην προσπαθήσεις να ευχαριστήσεις τους πάντες. Η μέρα αυτή ανήκει σε σένα και τον σύντροφό σου. Είναι λογικό να θες να ευχαριστήσεις όλους τους καλεσμένους σου και ειδικά τους κοντινούς συγγενείς και φίλους, αλλά αυτό συνήθως δεν είναι δυνατόν. Δεν πειράζει. Δεν μπορεί να είναι όλοι χαρούμενοι. Και να βρεθεί κάποιος να κρίνει αρνητικά κάποια πράγματα, μην δίνεις σημασία. Αυτά συμβαίνουν.

Παραδόσεις

Μην κολλάς στις παραδόσεις. Όλες οι Ελληνικές οικογένειες έχουν τις δικές τους παραδόσεις και έθιμα και θέλουν να τα τηρήσουν στο γάμο τους. Στο μέτρο του εφικτού και σε συνεννόηση με τον σύντροφό σου, δες ποιά από αυτά θέλεις και μπορούν να τηρηθούν. Μπορούμε να ακολουθήσουμε κάποιες παραδόσεις μέχρι ένα σημείο που μας ταιριάζει και μας εξυπηρετεί, συνδυάζοντας τα με το προσωπικό μας στυλ.

Ακάλεστοι

Προσοχή στους ακάλεστους. Φροντίστε να ενημερωθείτε αναλυτικά για την λίστα των καλεσμένων και για το πόσοι θα παρευρεθούν και με ποιούς. Ζητήστε οπωσδήποτε επιβεβαίωση παρουσίας, ειδικά για το γλέντι όπου τα τραπέζια, οι χώροι και οι μερίδες είναι συγκεκριμένα. Αν κάποιος καλεσμένος θέλει να φέρει τον σύντροφό του ή κάποιον κοντινό του φίλο ή κάποιον συγγενή του, θα πρέπει να το ξέρετε, να σας ενημερώσει. Γιατί αν αυτό το κάνουν αρκετά άτομα και εμφανιστούν όλοι μαζί ξαφνικά στην αίθουσα δεξίωσης, θα σας δημιουργήσουν πρόβλημα. Αυτό μπορείτε να το κάνετε εύκολα, ακόμα και με μια υποσημείωση, ένα υπόμνημα στο προσκλητήριο για την έγκαιρη παρουσία και τον αριθμό των ατόμων.