Πρώτη νύχτα του γάμου

Πρώτη νύχτα του γάμου

Πρώτη νύχτα του γάμου

Η κοπέλα με την οποία ταξίδεψες, γέλασες, μάλωσες, ερωτεύτηκες, έχει πει πλέον το πολυπόθητο ΝΑΙ! Η ξεχωριστή μέρα του γάμου σας είναι ΄΄προ των πυλών΄΄, οι πολύωρες και σχολαστικές προετοιμασίες έχουν πια ολοκληρωθεί και το μόνο που απομένει είναι η τέλεση του μοναδικού αυτού μυστηρίου, ώστε πλέον να αποκαλείσθε και επίσημα «γαμπρός και νύφη». Τι συμβαίνει όμως με την πρώτη νύχτα του γάμου; Τι συμβαίνει στη πραγματικότητα τη μέρα αυτή? Παρακάτω παρουσιάζεται μία σύντομη ιστορική αναδρομή για το έθιμο, καθώς και ορισμένες μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν τη συγκεκριμένη στιγμή με το δικό τους, μοναδικό ο καθένας, τρόπο.

Ήθη και έθιμα – Εννοιολογική προσέγγιση

Είναι πλέον γνωστό ότι οι έννοιες «ήθη» και «έθιμα» δεν ήταν απόλυτα ξεκάθαρες στο μυαλό των περισσοτέρων τα παλαιότερα χρόνια, καθώς επικρατούσε ασάφεια ως προς το περιεχόμενό τους. Μέχρι το 18ο αιώνα, δεν υπήρχε συγκεκριμένος τρόπος καταγραφής και προσδιορισμού των εννοιών αυτών, εξαιτίας της έλλειψης γραπτών κανόνων σε νομικά πλαίσια που να κατοχυρώνουν τον ορισμό και το περιεχόμενό τους. Καθώς όμως περνούσαν τα χρόνια, αυτό σταδιακά άρχισε να αλλάζει και οι αντιλήψεις το κόσμου να αναπλάθονται. Πλέον, ήθη ονομάζονται οι αντιλήψεις ενός λαού για την ηθική και κοινωνική συμπεριφορά, ενώ τα έθιμα αποτελούν άμεση έκφραση του λαού αυτού, όντας συνυφασμένα με την κοινωνική ζωή, τις στάσεις και τις ομαδικές συμπεριφορές των ανθρώπων που υπάγονται στο συγκεκριμένο λαογραφικό τοπίο. Τα ήθη και έθιμα πηγάζουν από τις λαϊκές παραδόσεις και κυρίως τον ίδιο το λαό και την πολύχρονη ιστορία του.

Σημασία

Τα ήθη και τα έθιμα έχουν αναμφισβήτητα μεγάλη σημασία για την κοινωνία και τους ανθρώπους ειδικότερα. Χωρίς την ύπαρξη αυτών, η κοινωνία ενδέχεται να χάσει την εθνική της ταυτότητα και τον αυτοπροσδιορισμό της στην παγκόσμια κοινότητα. Τέλος, έχουν μεγάλη σημασία για τους πολίτες σε κοινωνικό, ιστορικό, εκπαιδευτικό, καθώς και ψυχολογικό επίπεδο, προσδιορίζοντάς τους εντός της κοινότητας στην οποία ζουν, εργάζονται και αγαπούν.

 

Διακρίσεις μεταξύ των δύο εννοιών

Τα ήθη και έθιμα διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες:
1. Εκείνα που εμπεριέχονται στις ασχολίες και συνήθειες των ανθρώπων και αφορούν όλες τις μέρες του χρόνου, σχετιζόμενες με την απλή καθημερινή ζωή, τις θρησκευτικές γιορτές και την οικιακή χρήση.
2. Εκείνα που έχουν τα θεμέλιά τους σε βασικούς άξονες όπως είναι η ζωή, ο γάμος και ο θάνατος.

Ιστορική αναδρομή της πρώτης νύχτας του γάμου

Το έθιμο του γάμου είναι ευρέως γνωστό και διαδεδομένο στους ανθρώπους και την κοινωνία, καθώς τηρούνταν από τα παλαιότερα, κιόλας, χρόνια, τόσο στην Ελληνική, όσο και στη Ρωμαϊκή επικράτεια. Ένα εξίσου σημαντικό έθιμο, που λάμβανε χώρα στα πλαίσια του γάμου εκείνη την εποχή, ήταν η παρθενιά της νύφης, το οποίο τηρούνταν εξίσου αυστηρά, όπως και τα υπόλοιπα έθιμα που συμπεριλαμβάνονταν στο φάσμα του μυστηρίου αυτού.
Την πρώτη νύχτα του γάμου λοιπόν, ο γαμπρός έδειχνε ως αποδεικτικό στοιχείο στους φίλους, τους συγγενείς και την οικογένειά του το ματωμένο σεντόνι, το οποίο αποδείκνυε την τιμιότητα και την ΄΄παρθενιά΄΄ της νύφης μέχρι εκείνη τη στιγμή, χωρίς να έχει ΄΄λερωθεί΄΄ το όνομα και η ιδιότητά της ως ταπεινή και ΄΄αγνή΄΄ γυναίκα-νύφη. Αρκετές φορές, έχουν παρατηρηθεί συμπεριφορές όπου οι συγγενείς της νύφης περίμεναν με ανυπομονησία έξω από το δωμάτιο του ζευγαριού, με σκοπό να πάρουν το ματωμένο σεντόνι και να το δείξουν στους καλεσμένους του γάμου, υποδεικνύοντας το περήφανο όνομα της οικογενείας.
Για τα κοντινά πρόσωπα της οικογενείας θεωρούνταν ζήτημα ηθικής, καθώς η παρθενιά της νύφης σήμαινε ότι ήταν σωστά μεγαλωμένη, είχε πάρει τις απαραίτητες αρχές και ηθικές αξίες από την οικογένειά της, καθώς και ότι ο λόγος της είχε ισχύ. Έτσι, οι γονείς της νύφης έδειχναν ένα καλό κοινωνικό πρόσωπο, δεν είχαν λόγο να απολογηθούν στον κοινωνικό περίγυρο και με τον τρόπο αυτόν αποκαθίστανται η τιμή και η αξία της οικογένειας και κληρονομούνταν επιτυχώς στην επόμενη γενιά. Ωστόσο, σε αντίθετη περίπτωση, όπου το σεντόνι δεν ήταν κόκκινο, ο γάμος μπορεί να λάμβανε αρνητική τροπή και να έφτανε στο σημείο να διαλυόταν εξαιτίας των αρνητικών σχολίων της κοινωνίας και των συγγενών του ζευγαριού. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο πατέρας να αναγκαστεί να δώσει περισσότερα χρήματα ως προίκα (πανωπροίκια), ούτως ώστε να διασφαλίσει την σύναψη του γάμου και να ΄΄καλύψει΄΄ το περιστατικό αυτό. Βέβαια, πολλές φορές ορισμένες οικογένειες δε μπορούσαν να αντέξουν τη ντροπή και μπορεί να ακολουθούσε ακόμη και φονικό ή βεντέτα, όπως συνηθίζονταν σε περιοχές όπως την Κρήτη, τη Μάνη κ.α.
Τη σημερινή εποχή ωστόσο, το έθιμο αυτό τηρείται σε μικρότερο βαθμό, κυρίως σε ορισμένα νησιά, όπως την Κρήτη που αναφέρθηκε προηγουμένως, τη Σάμο, την Κεφαλονιά, τη Μυτιλήνη, σε χωριά της Πελοποννήσου, όπως τη Μάνη, καθώς και σε περιοχές της Στερεάς και της Βόρειας Ελλάδας. Πλέον, τον 21ο αιώνα, το έθιμο αυτό έχει περιοριστεί και το ζευγάρι την πρώτη νύχτα του γάμου του προβαίνει σε διάφορες δραστηριότητες, χωρίς αυτές να έχουν απαραίτητα ως αντίκτυπο την κοινωνική αποδοχή και εκτίμηση από το συγγενικό περιβάλλον, αλλά κυρίως αποσκοπούν στην απόλαυση της ημέρας αυτής από τους νεόνυμφους και την αποκλειστική εκπλήρωση των επιθυμιών τους.

Προσωπικά παραδείγματα της πρώτης νύχτας του γάμου.

Τέλος, σας παρουσιάζουμε ορισμένες μαρτυρίες ζευγαριών από τη πρώτη νύχτα του γάμου τους, όπως αυτοί μας εκμυστηρεύτηκαν:

1. Είδαμε ταινίες
«Παρ΄ όλη την κούραση της ημέρας, είχαμε ακόμα υπερένταση και εκείνη τη στιγμή έπαιζε στην τηλεόραση η ταινία από το πρώτο μας ραντεβού, οπότε καθίσαμε και την απολαύσαμε».

2. Κάναμε ένα καυτό μπάνιο αγκαλιά
«Μόλις μπήκαμε σπίτι, βγάλαμε τα ρούχα και κατευθείαν πήγαμε για ένα καυτό μπάνιο, μιας και η ημέρα ήταν εξίσου παράλληλα μαγική και εξουθενωτική».

3. Παίξαμε επιτραπέζιο
«Φτάσαμε σπίτι και μιας και είμαστε και οι 2 φαν της Monopoly, καθίσαμε και μαλώσαμε με την ησυχία μας για τις τιμές των οικοπέδων στην Οδό Συγγρού».

4. Μαγειρέψαμε
«Κάναμε μαζί ένα ωραίο και χορταστικό γεύμα και φάγαμε μέχρι που μετά απλά αποκοιμηθήκαμε στον καναπέ».

5. Φίλοι, φίλοι, φίλοι
«Μαζευτήκαμε με φίλους και μόλις τελειώσαμε, κάναμε σεξ και πέσαμε για ύπνο».

6. Φιλιόμασταν όλη τη νύχτα
«Μπαίνοντας σπίτι, είμασταν τόσο κουρασμένοι απ΄ όλη τη μέρα, που ξαπλώσαμε κατευθείαν με τα ρούχα στο κρεβάτι. Ωστόσο, επειδή δεν είχαμε δυνάμεις για κάτι παραπάνω, φιλιόμασταν όλο το βράδυ και θυμόμασταν τα παιδικά μας χρόνια».

7. Κλείσαμε ξενοδοχείο με τζακούζι
«Κλείσαμε μία μεγάλη σουίτα στο κέντρο της Αθήνας με σάουνα και τζακούζι και όλο το βράδυ ήμασταν αγκαλιά μέσα στο νερό»

8. Πήγαμε μία νυχτερινή βόλτα στην παραλία
«Μετά το γάμο μας στη Θεσσαλονίκη, είχαμε απλά την ανάγκη να μείνουμε μόνοι, οπότε μόλις τελείωσε το μυστήριο και έφυγαν οι καλεσμένοι, πήγαμε οι 2 μας μία βόλτα στην παραλία, όπως κάναμε μικροί»

 

Δείτε επίσης:

Προσκλητήρια Γάμου

Ποιές μέρες δεν γίνονται γάμοι και βαπτίσεις

Οργάνωση γάμου – Λίστα

Γάμος το Χειμώνα – 10 πλεονεκτήματα

10 Συμβουλές για το ταξίδι του μέλιτος

Γάμος Oργάνωση – τι να προσέξω

Αυτή η καταχώρηση δημοσιεύτηκε στο Blog. Σημειώστε σελιδοδείκτη το permalink.