Πρωτότυπες ιδέες για προσκλητήρια γάμου

Πρωτότυπες ιδέες για προσκλητήρια γάμου
Το προσκλητήριο είναι η πρώτη επαφή που θα έχουν οι καλεσμένοι σας με τον γάμο σας. Είναι φυσικό να θέλετε να τους εντυπωσιάσετε από την πρώτη στιγμή με κάτι ιδιαίτερο. Είτε έχετε την οικονομική άνεση για κάτι ακριβό είτε θέλετε κάτι πιο οικονομικό, μπορείτε να πρωτοτυπήσετε αρκεί να έχετε την διάθεση και τον χρόνο για ψάξιμο.

Ακολουθούν κάποιες ιδέες που θα σας βοηθήσουν να ξεχωρίσετε και να φτιάξετε κάτι μοναδικό.

Laser cut

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά προσκλητήρια. Διατίθεται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη και ξεχωρίζει για την περίτεχνη κομψότητά του και τα εντυπωσιακά σχέδια στους εξωτερικούς φακέλους. Κάποια έχουν σχήμα δαντέλας και άλλα πιο συγκεκριμένα σχήματα από δέντρα, καρδιές κλπ. Τα βρίσκουμε σε χαρτιά πολυτελείας επιχρισμένα, δερματίνες, ανάγλυφα και σε όλους τους χρωματικούς συνδυασμούς. Είναι από τα πιο ακριβά στην κατηγορία τους και οι τιμές τους κυμαίνονται από 1€ τα φθηνότερα και φθάνουν μέχρι και τα 3€.

Vintage

Κλασικά και διαχρονικά είναι ίσως από τις κορυφαίες επιλογές για όλα τα ζευγάρια εδώ και πολλά χρόνια. Είναι από τα λίγα είδη προσκλητηρίων με τόση μεγάλη διακύμανση τιμών ανά τεμάχιο. Μπορεί να φτιάξει κάποιος έναν παλαιομένο πάπυρο με 0,35€ ή ένα πιο περίτεχνο χειροποίητο προσκλητήριο με 3 ή και 4 ευρώ.

Εδώ οι επιλογές είναι πραγματικά αμέτρητες. Υπάρχουν άπειροι συνδυασμοί γραφικών και χαρτιών και χρειάζεται πολύ ψάξιμο και υπομονή μέχρι να καταλήξετε στο σχέδιο που σας αρέσει. Μπορείτε να επιλέξετε κάποιο έτοιμο που απλά σας ”γυάλισε το μάτι” ή να κάνετε πειραματισμούς μέχρι να έχετε το αποτέλεσμα που θα σας ικανοποιήσει όπως αυτό το μοναδικό vintage προσκλητήριο με δαντέλα.

Πάπυρος

Μπορείτε να φτιάξετε μόνη σας έναν πάπυρο ή να τον πάρετε έτοιμο τυπωμένο. Τον τυλίγετε με μιά λινάτσα ή με μια δαντέλα και έναν καμβά και τον δένετε από πάνω με ένα σπάγκο. Σε παλαιομένο χαρτί με κάποιες νότες από κάτι παλιό, απογειώνει το αποτέλεσμα.

Μπουκάλι με άμμο ή τριμένη κιμωλία

Αγοράζετε από το εμπόριο ένα γυάλινο μπουκαλάκι που να έχει ύψος τουλάχιστον 14 εκατοστά. Τρίβετε χρωματιστές κιμωλίες ή αγοράζετε έτοιμη άμμο για διακοσμητική χρήση και την βάζετε στο μπουκαλάκι ώστε να πιάσει στον πάτο περίπου 2-3 εκατοστά, όχι παραπάνω. Τοποθετείτε μέσα το προσκλητήριό σας που είναι συνήθως ένας παλιομένος πάπυρος. Κλείνετε το μπουκαλάκι με το στόμιό του και δένετε στο λαιμό του μπουκαλιού ένα όμορφο σχοινάκι πλεξούδα σε χρωματισμό που να ταιριάζει. Προαιρετικά κρεμάτε στην άκρη του κορδονιού κι ένα μικρό ασημένιο διακοσμητικό. Μοναδικό αποτέλεσμα που θα κλέψει τις εντυπώσεις!!

Plexiglass

Διάφανο προσκλητήριο από συνθετικό Plexiglass που είναι πολύ στη μόδα τον τελευταίο χρόνο. Ίσως από τα πιο ακριβά προσκλητήρια που κυκλοφορούν αυτήν την στιγμή στην αγορά. Τα πιο οικονομικά ξεκινούν από τα 3€ και πάνω.

Ριζόχαρτο

Εδώ έχετε δύο επιλογές. Είτε το τυπώνετε σε λεπτό ριζόχαρτο πάχους 120 έως 180 γραμμαρίων και το τυλίγετε σε ρολό με κορδόνι, είτε σε πιο χοντρό πάχος (280 γραμμάρια) και το βάζετε σε φάκελο. Συνήθως τυπώνουμε μονόχρωμα κείμενα ή σχέδια και γραφικά, λόγω του ύφους του χαρτιού. Σε κάποιες περιπτώσεις τυπώνουμε το κείμενο με χρυσοτυπία που σίγουρα δίνει μια πολύ πιο ιδιαίτερη αίσθηση!

Χρυσοτυπία

Άλλο ένα κλασικό και διαχρονικό προσκλητήριο που είναι στις κορυφαίες προτιμήσεις των ζευγαριών εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Elegant και κομψό εντυπωσιάζει από την πρώτη στιγμή. Παλαιότερα ήταν από τα πιο ακριβά προσκλητήρια της αγοράς αλλά τα τελευταία χρόνια λόγω της αλλαγής της εκτυπωτικής τεχνολογίας, μπορεί να το βρει κανείς ακόμα και κάτω από ένα ευρώ.

Σελιδοδείκτες

Ένα πρωτότυπο προσκλητήριο που έχει μια ιδιαιτερότητα που δεν έχει κανένα άλλο. Είναι ίσως από τα λίγα προσκλητήρια που μπορεί να το κρατήσει κάποιος και να μην το πετάξει όταν δεν θα χρειάζεται άλλο τις πληροφορίες του γάμου. Έτσι το καθιστά ενθύμιο όχι μόνο για σας αλλά και για τους φίλους σας που θα το κρατήσουν ανάμεσα στις σελίδες του αγαπημένου τους βιβλίου.

Κουτί με μπομπονιέρα

Επίσης ένα ιδιαίτερο προσκλητήριο που συνδυάζει προσκλητήριο με μπομπονιέρα, όλα μαζί σε ένα όμορφο κουτί. Υπάρχουν πολύ όμορφα κουτάκια στην αγορά που κοστίζουν περίπου 0,80 λεπτά μέχρι 1,50 ευρώ. Συνήθως τα επιλέγουμε σε μακρόστενο σχήμα, για παράδειγμα 5Χ20 εκατοστά. Μέσα βάζουμε τυλιγμένο το προσκλητήριό μας και ένα μικρό τουλάκι με τα κουφέτα μας. Ανάλογα την οικονομική άνεση που έχουμε, στολίζουμε αντίστοιχα είτε την μπομπονιέρα μας στο εσωτερικό είτε το κουτάκι από έξω με κάποιο τυλιχτό ή κάποιο διακοσμητικό.

Χιουμοριστικά

Τα επιλέγουν πολλά ζευγάρια τα τελευταία χρόνια γιατί το χιούμορ και η ευχάριστη διάθεση που εμπνέουν, θα κάνουν τους καλεσμένους σας να νιώσουν πολύ όμορφα και να γελάσουν μόλις το διαβάσουν. Αυτό είναι που θα το κάνει να ξεχωρίσει από τα άλλα. Κυκλοφορούν πολλά πρωτότυπα και αστεία προσκλητήρια στην αγορά σε πολύ οικονομικές τιμές συνήθως. Ένα ζευγάρι που καταζητείται, ένας γαμπρός που έχει μπει η φωτογραφία του σε Amber Alert λόγω εξαφάνισης ή μία νύφη που τραβάει τον γαμπρό στην εκκλησία, είναι μόνο λίγα δείγματα γραφής από τα πολλά του είδους που θα ανακαλύψετε με μία μικρή έρευνα στο διαδίκτυο.

Εισιτήριο – Διαβατήριο

Απόκομμα εισιτηρίου που περιέχει συνήθως ταξιδιωτικές πληροφορίες της πτήσης-αναχώρησης με προορισμό το γάμο σας και την εκκλησία σας. Παρόμοιο είναι και το διαβατήριο που απεικονίζει εκτός των άλλων και διάφορους ταξιδιωτικούς προορισμούς με σφραγίδες και σύμβολα κρατών.

Βουλοκέρι

Μπορείτε να πάρετε έναν οποιοδήποτε φάκελο, κατά προτίμηση με τριγωνικό κλείσιμο ώστε να βάλετε το βουλοκέρι στην ένωση. Από τα πιο χρονοβόρα προσκλητήρια μια και θέλει αρκετή ώρα για να ετοιμαστεί. Παραγγέλνετε τα μονογράμματά σας σε ένα κατάστημα και προμηθεύεστε και τα κατάλληλα χρωματιστά κεράκια που είναι γι΄αυτήν την δουλειά. Συνήθως συνοδεύονται με ένα ειδικό πιστολάκι για να λιώνετε τα κεράκια. Αφού βάλετε το προσκλητήριο μέσα στον φάκελο, πιέζετε το πιστολάκι για να στάξει το λιωμένο κερί σε σχήμα κέρματος και πατάτε από πάνω την στάμπα με τα μονογράμματα. Μπορεί να είναι αρκετά ακριβό και ιδιαίτερα χρονοβόρο αλλά το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας δικαιώσει.

Ημερολόγιο

Save the Date. Τι πιο όμορφο από μια σελίδα ημερολογίου που θα έχει επάνω επισήμανση με την ημέρα του γάμου σας και τα ονόματά σας. Απλό και ωραίο το προτιμούν τα ζευγάρια που δεν θέλουν κάτι πολύ εξεζητημένο αλλά και ούτε κάτι πολύ κλασικό.

Φωτογραφία του ζευγαριού

Μπορείτε να τυπώσετε στην πρόσκληση μια φωτογραφία σας είτε σε μικρή διάσταση σε ένα πλαίσιο κάπου δίπλα στο κείμενο είτε ως υδατογράφημα που θα πιάσει όλο το προσκλητήριο και από πάνω θα γραφτεί το κείμενο με πιο έντονα γράμματα. Συνήθως οι άντρες επιλέγουν το δεύτερο. Αν η φωτογραφία έχει πιο παλ και γήινους χρωματισμούς (Sepia για παράδειγμα) και φαίνεται αμυδρά σε όλη την επιφάνεια, το αποτέλεσμα είναι πολύ όμορφο.

3D

Κι εδώ υπάρχουν πολλές επιλογές σε σχέδια και γραφικά. Συνήθως αυτά τα προσκλητήρια ξεδιπλώνονται καθώς ανοίγουν και απεικονίζουν διάφορα σκηνικά. Μπορεί να είναι μια εκκλησία ή το δέντρο της ζωής ή ακόμα κι ένα κλαδί ελιάς. Αυτού του είδους τα προσκλητήρια βρήκαν μεγαλύτερη απήχηση στο κοινό της Ανατολής.

Παζλ

Πρωτότυπο προσκλητήριο με σχέδιο που ενώνεται σαν παζλ. Μπορεί να έχει διάφορα γραφικά και σχέδια αλλά η φιλοσοφία είναι η ίδια. Λίγο ακριβό για τα δεδομένα αλλά πολύ χαριτωμένο και πρωτότυπο.

Κολλάζ

Χειροποίητο προσκλητήριο που θα χρειαστεί από σας πολύ χρόνο για την συναρμολόγηση των φωτογραφιών σας. Ενναλακτικά, αντί να κολλήσετε τις φωτογραφίες σας επάνω σε ένα χαρτί που θα είναι τυπωμένο το κείμενο του γάμου σας, μπορείτε να το παραγγείλετε έτοιμο τυπωμένο. Να στείλετε τις φωτογραφίες σας στον τυπογράφο που θα συνεργαστείτε και να σας ετοιμάσει τη μακέτα που θα περιλαμβάνει τις φωτογραφίες που θα του έχετε δώσει.

Χειροποίητα

Εδώ υπάρχουν άπειροι συνδυασμοί σε σχέδια, χρώματα, χαρτιά, διακοσμητικά, δαντέλες, λινάτσες, φακέλους, κορδόνια, στολίδια κλπ. The sky is the limit. Όρεξη και χρόνο να έχετε για ψάξιμο και φυσικά για την συναρμολόγηση που απαιτείται. Τα τελευταία χρόνια κάποια καταστήματα ετοιμάζουν χειροποίητα προσκλητήρια που θα τα πάρετε έτοιμα για να τα μοιράσετε, χωρίς να χρειαστεί να κάνετε τίποτα. Αξίζει πραγματικά να ρίξετε μια ματιά αν θέλετε κάτι παρόμοιο. Εξάλλου οι τιμές είναι πολύ προσγειωμένες και προσιτές σε όλους. Το πλεονέκτημα που έχουν αυτά τα προσκλητήρια είναι ότι ο αποδέκτης όταν το ανοίξει για να το διαβάσει, θα νιώσει ιδιαίτερος γιατί μπήκατε στον κόπο να φιλοτεχνηθείτε κάτι τόσο ξεχωριστό και μοναδικό.

Βινύλιο

Κλασικό τετράγωνο φακελάκι σε ρετρό χρωματισμούς με την ημερομηνία και τα ονόματά σας στο εξώφυλλο ως λεζάντα και στρόγγυλο δισκάκι με τα στοιχεία του προσκλητηρίου στο εσωτερικό. Λίγο ακριβό αλλά πολύ πρωτότυπο και θα το βρείτε μόνο σε λίγα καταστήματα.

Κανέλλες

Φυσικές αρωματικές κανέλλες σε ξυλάκια με μήκος 20 εκατοστών, τυλίγονται δύο μαζί με έναν παλαιομένο πάπυρο και διακοσμούνται στο κλείσιμο με ένα vintage διχτάκι φιογκάκι ή έναν καμβά-λινάτσα και έναν σπάγγο. Πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα για ένα μοναδικό και πολύ ιδιαίτερο vintage προσκλητήριο.

Υφασμάτινος φάκελος λινάτσα

Θα πρέπει να ψάξετε στο εμπόριο να βρείτε έναν φάκελο από λινάτσα σε διάσταση 13Χ18 όταν θα είναι κλειστός, ώστε να βάλετε στο εσωτερικό το προσκλητήριο. Το προσκλητήριο μπορεί ιδανικά να τυπωθεί σε ειδικό χαρτί με βαμβακερή υφή που μοιάζει με ύφασμα. Λίγο εξειδικευμένο και ακριβό αλλά πολύ ξεχωριστό και όμορφο.

Πολλά από τα παραπάνω προσκλητήρια μπορείτε να τα αναζητήσετε και σε επιλεγμένα καταστήματα που ασχολούνται με χειροποίητα προσκλητήρια. Αν δεν έχετε πολύ χρόνο για ψάξιμο ή τις γνώσεις για να το φτιάξετε ή τον χρόνο για να το συναρμολογήσετε, μπορεί να το βρείτε έτοιμο σε πολύ προσιτή τιμή.