Οργάνωση γάμου – Λίστα

Οργάνωση γάμου - Λίστα

Έφτασε η ώρα του γάμου σας και πρέπει να αρχίσετε τις ετοιμασίες. Φυσικά θα πρέπει πρώτα να επιλέξετε την περιοχή και αντίστοιχα την εκκλησία που θα γίνει ο γάμος. Αφού μιλήσετε με την εκκλησία ή με τον εφημέριο της ενορίας και ορίσετε την ημερομηνία του γάμου σας, θα ξεκινήσετε αυτόματα και όλες τις διαδικασίες που χρειάζονται. Ακολουθεί ένας οδηγός και μια λίστα με υποχρεώσεις και συμβουλές για να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με το χαμηλότερο κόστος. Πάρτε χαρτί και στυλό και ξεκινήστε.

Εκκλησία
Χώρος δεξίωσης
Φωτογράφος
Προσκλητήρια
Νυφικό και παπούτσια
Κοστούμι και παπούτσια
Ανθοδέσμη
Στέφανα
Βέρες
Νυφικό μακιγιάζ και χτένισμα
Κεριά και στολισμός στην εκκλησία
Στολισμός στον εξωτερικό χώρο
Στολισμός στον χώρο δεξίωσης
Μπομπονιέρες και κεράσματα
Ρύζι
Δίσκο, ποτήρι, καράφα
Αυτοκίνητο και στολισμός του
Βιβλίο ευχών
DJ – Μουσική
Φωτισμός
Τούρτα
Δώρο του κουμπάρου
Παρανυφάκια

Ταξίδι του μέλιτος

 

Στην λίστα μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσετε αρκετά πράγματα ακόμη. Αφού σημειώσετε όλα όσα θα χρειαστείτε σε ένα χαρτί, τραβήξτε μια γραμμή και σημειώστε με βαθμολογία από το 1 έως το 10 ποια από αυτά θεωρείτε πιο σημαντικά. Κάποια από αυτά ίσως να μην τα χρειαστείτε ή να τα διαθέτετε ήδη (πχ ποτήρι, δίσκο ή βέρες από τον αρραβώνα κτλ). Μετά τραβήξτε άλλη μία γραμμή και σημειώστε δίπλα τους το budget που πιστεύετε ότι χρειάζεται για το κάθε ένα. Θα ήταν καλό να ρωτήσετε φίλους σας αλλά και επαγγελματίες για τις ενδεικτικές τιμές, έτσι ώστε να είναι ρεαλιστικά αυτά που θα υπολογίσετε. Με την λίστα αυτή ως βοηθό αφιερώστε τα χρήματα σας σε αυτά που θεωρείτε πιο απαραίτητα και πιο σημαντικά. Λάβετε υπ΄ όψην και τις συμβουλές των επαγγελματιών.  Αυτοί μπορούν να σας γλιτώσουν αρκετό χρόνο από άσκοπες αναζητήσεις και χρήματα από λάθος επιλογές. Μερικές συμβουλές και ιδέες για να εξοικονομήσετε χρήματα και να αποφύγετε τυχόν λάθη.

Μπομπονιέρες

Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας τις μπομπονιέρες. Οι φίλοι σας μπορούν να σας βοηθήσουν και στην επιλογή των υλικών αλλά και στην συναρμολόγησή τους. Εξάλλου θα χαρούν να συμμετέχουν ενεργά στο γάμο σας. Υπάρχουν χιλιάδες επιλογές υλικών στο ίντερνετ σε διακοσμητικά και τούλια, όπως και σε κουφέτα. Αποφύγετε τα σοκολατένια κουφέτα τους καλοκαιρινούς μήνες για ευνόητους λόγους.

Πάπυρος

Για περισσότερη οικονομία στα προσκλητήρια, επιλέξτε προσκλητήριο πάπυρο και τυλίξτε το πάνω στην μπομπονιέρα. Έτσι εξοικονομείτε χρήματα από τις επιπλέον μπομπονιέρες, αφού θα δώσετε μόνο μία μπομπονιέρα σε κάθε οικογένεια και χρόνο και κόπο από το να τις μοιράζετε στην εκκλησία.

Στολισμός – Less is more…

Ο στολισμός δεν είναι ανάγκη να είναι ακριβός ούτε να έχει πολλά στολίδια και αντικείμενα. Μπορεί να είναι κομψός και καλαίσθητος με την κατάλληλη καθοδήγηση. Στην ανάγκη απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία διακοσμητή. Θα σας γλιτώσει από πολύ χρόνο και ίσως και χρήματα.

Καλεσμένοι

Περιορίστε τους καλεσμένους σας σε αυτούς που πραγματικά επιθυμείτε να έχετε κοντά σας και όχι σε όσους τυχόν νιώθετε υποχρέωση. Θα εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα που μπορείτε κάλλιστα να τα ξοδέψετε κάπου πιο ωφέλιμα. Παλιοί συμμαθητές, συνάδελφοι από την δουλειά που σπάνια μιλάτε μαζί τους, ακόμα και μακρινοί συγγενείς που έχετε να τους δείτε χρόνια ίσως να μην χρειαστεί να συμπεριληφθούν.

Προσφορές

Ψάξτε για προσφορές σε διάφορα είδη που βγαίνουν κατά καιρούς. Νυφικά, προσκλητήρια, μπομπονιέρες, στολισμοί και ρούχα είναι κάποια από αυτά που θα χρειαστείτε και θα τα βρείτε στο διαδίκτυο σε πολύ δελεαστικές τιμές. Μην σας απογοητεύει η απόσταση. Μπορείτε να δείτε δείγματα της δουλειάς τους με διάφορους τρόπους. Στις μέρες μας υπάρχει πληθώρα από ποιοτικά και αξιόλογα καταστήματα για να ψωνίσετε online.

Γάμος τον Χειμώνα

Μια πολύ καλή ενναλακτική επιλογή με πολλά πλεονεκτήματα. Θα σας εξοικονομήσει χρήματα μια και θα βρείτε καλύτερες προσφορές απ΄ ότι το καλοκαίρι σε όλα τα είδη. Θα έχετε μεγαλύτερη ελαστικότητα από άποψη ημερομηνιών αφού υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα κέντρα και εκκλησίες. Θα έχετε ίσως καλύτερη εξυπηρέτηση και πιο ποιοτικές υπηρεσίες σε κάποια είδη που μπορεί το καλοκαίρι λόγω φόρτου εργασίας να μην έχετε. Και τέλος θα είναι πολύ καλύτερη η ατμόσφαιρα στην εκκλησία αλλά και στο κέντρο λόγω θερμοκρασίας με ότι αυτό συνεπάγεται. Λιγότερη ζέστη, λιγότερος ιδρώτας, λιγότερη δυσφορία στην εκκλησία και σίγουρα καλύτερη διάθεση. Επίσης θα είναι περισσότεροι καλεσμένοι διαθέσιμοι τον χειμώνα αφού δεν μεσολαβούν άδειες και διακοπές. Μπορείτε να δείτε και το αντίστοιχο άρθρο μας.

Προσκλητήρια

Φροντίστε να κλείσετε τα προσκλητήρια του γάμου σας τουλάχιστον 2 μήνες νωρίτερα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, για να προλάβετε να τα ετοιμάσετε, να γράψετε τις οικογένειες, να τα στείλετε και να δώσετε και λίγο χρόνο στους καλεσμένους να σας ενημερώσουν για τυχόν απουσία τους. Επίσης κανονίστε να παραγγείλετε λίγα παραπάνω επειδή η επανεκτύπωση λίγων τεμαχίων συμπληρωματικά, κοστίζει πολύ πιο ακριβά ανά τεμάχιο απ΄ότι στην κανονική παραγγελία. Πολλές φορές οι γονείς σας ή οι κουμπάροι σας έχουν δικούς τους καλεσμένους που τους σκέφτονται την τελευταία στιγμή. Μιλήστε από νωρίς μαζί τους για να είστε σίγουροι για τον αριθμό των ατόμων που θα σας δώσουν.

Δεξίωση

Σκεφτείτε καλά την περιοχή που θα ψάξετε για κέντρο αίθουσα δεξιώσεων. Αν είναι κοντά στην εκκλησία, αν έχει πάρκινκ για τους καλεσμένους, αν σας καλύπτει ο χώρος, αν σας καλύπτει η μουσική και αν προδιαθέτει για την διακόσμηση που θέλετε. Επίσης δείτε το μενού και τις τιμές και μιλήστε αναλυτικά για το τι περιλαμβάνει και τις εξτρά χρεώσεις που τυχόν θα έχετε.

Διοργανωτής

Αφήστε ανοικτό το ενδεχόμενο να αναλάβει τον γάμο σας και την διοργάνωση εξ΄αρχής κάποιο γραφείο ή κατάστημα. Μπορεί ένας καλός επαγγελματίας να σας εξοικονομήσει χρόνο που ίσως δεν διαθέτετε και χρήματα επειδή γνωρίζει καλύτερα με ποιούς να συνεργαστεί και πως να έχετε καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες. Κάντε την έρευνά σας και μην διστάσετε να εμπιστευτείτε κάποιον που έχει καλές κριτικές ή σας τον σύστησε κάποιος φίλος σας που γνωρίζει το αποτέλεσμα από πρώτο χέρι.

Καλή επιτυχία!!
Δείτε επίσης:
Αυτή η καταχώρηση δημοσιεύτηκε στο Blog. Σημειώστε σελιδοδείκτη το permalink.