Επιλογή φωτογράφου & συμβουλές

Επιλογή φωτογράφου & συμβουλές
Πως θα επιλέξετε τον κατάλληλο φωτογράφο.

Η φωτογράφηση του γάμου σας είναι μία πολύ ιδιαίτερη εργασία. Θα πρέπει ο άνθρωπος που θα επιλέξετε όχι μόνο να είναι σωστός επαγγελματίας και μέσα στα οικονομικά πλαίσια που έχετε ορίσει, αλλά να μπορεί να αποτυπώσει με τον φακό του και τα συναισθήματα της ημέρας στο πρόσωπό σας και στα πρόσωπα των καλεσμένων σας. Δεν αρκεί να χειρίζεται άριστα το φως και την κάμερα ή τον εξοπλισμό του. Θα πρέπει να συνδυάσει το φόντο, το περιβάλλον και όλα τα μέσα που διαθέτει για να αιχμαλωτίσει τις ιδιαίτερες αυτές στιγμές τονίζοντας το συναίσθημα, έτσι που όταν τις βλέπετε μετά από χρόνια να ξαναζείτε και να αισθάνεστε ξανά τη στιγμή μέσα από τις φωτογραφίες.

Συστάσεις

Πριν κάνετε έρευνα αγοράς στο ίντερνετ, μιλήστε με γνωστούς και φίλους που είχαν συνεργαστεί στο παρελθόν για τον δικό τους γάμο ή την βάπτιση, ώστε να σας πουν τα δικά τους συμπεράσματα και εντυπώσεις από την συνεργασία τους. Οι συστάσεις τους είναι πολύτιμες σαν πρώτο βήμα. Μετά φροντίστε να δείτε δείγματα της δουλειάς του φωτογράφου για να πάρετε μια εικόνα της ποιότητας. Συζητήστε μαζί του λεπτομερώς για το συνολικό κόστος και τι περιλαμβάνει (αριθμός φωτογραφιών, διάρκεια βίντεο, ψηφιακό άλμπουμ κλπ), καθώς και για το χρόνο παράδοσης. Διευκρινίστε επίσης αν πρόκειται να δημοσιευτούν οι φωτογραφίες σας στη ιστοσελίδα του φωτογράφου ως δείγματα δουλειάς του. Κατά την επικοινωνία σας μαζί του θα διαπιστώσετε εκτός από την δουλειά του και το πόσο συνεργάσιμος είναι μαζί σας και αν έχετε καλή χημεία. Είναι βασικό να έχετε καλή σχέση γιατί θα περάσετε αρκετές ώρες μαζί του.

Έρευνα

Ξεκινήστε την έρευνά σας αρκετούς μήνες πριν το γάμο σας ώστε να κλείσετε έγκαιρα την ημερομηνία. Πολλοί φωτογράφοι είναι κλεισμένοι ήδη. Ψάξτε για προσφορές και εκπτωτικά πακέτα και τι περιλαμβάνουν. Στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις. Σε όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα υπάρχουν δείγματα της δουλειάς τους και κριτικές πελατών. Αφού καταλήξετε σε κάποιον ρωτήστε εκτός των άλλων που αναφέραμε κι αν περιλαμβάνονται κάποιες δοκιμαστικές φωτογραφίες πριν το γάμο ή αν είναι εφικτό να φωτογραφηθείτε και σε κάποιο άλλο μέρος εκτός της εκκλησίας, για παράδειγμα σε έναν εξωτερικό χώρο της αρεσκείας σας. Οι φωτογραφίες αυτές συνηθίζονται πολύ τα τελευταία χρόνια και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Η φωτογράφηση κάτω από μία καμάρα ή έξω από ένα γραφικό εκκλησάκι ή πάνω σε μία γέφυρα ή ακόμα και σε μία άμαξα, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Εξάλλου οι επιλογές είναι πολλές. Ένα νεοκλασσικό κτίριο, μια παραλία, ένα σοκάκι, ένα δέντρο, ένα συντριβάνι, είναι όλα υποψήφια σκηνικά που με την κατάλληλη επιμέλεια και καθοδήγηση θα απογειώσουν το αποτέλεσμα.

Δοκιμή

Καλό θα είναι να κάνετε κάποιες δοκιμαστικές φωτογραφίες λίγες μέρες πριν το γάμο. Ζητήστε τη γνώμη του φωτογράφου για τυχόν αλλαγές είτε στην εμφάνισή σας και το μακιγιάζ είτε στον περιβάλλοντα χώρο. Σαν επαγγελματίας ξέρει πολύ καλύτερα από σας τι “γράφει” καλύτερα στο φακό και πως να ξεγελά το μάτι για να κλέβει τις εντυπώσεις. Θα σας δώσει χρήσιμες συμβουλές για το πως να στηθείτε, που να ποζάρετε και γενικά να είστε πιο εξοικειωμένοι την ημέρα του γάμου σας.  Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κάποιες από αυτές τις φωτογραφίες για να προβάλετε slideshow στο κέντρο που θα γίνει η δεξίωση ή ακόμα και στο βιβλίο των ευχών σας.

Μοντάζ

Τέλος μια πολύ καλή πρόταση θα ήταν να αφήσετε τον φωτογράφο να απαθανατίσει την προετοιμασία σας (βάψιμο, μακιγιάζ, ντύσιμο κλπ), όπως και το γάμο σας και την δεξίωση έπειτα με ένα πιο ελεύθερο φωτογραφικό στυλ χωρίς στημένες πόζες. Το φωτομοντάζ που θα γίνει αργότερα θα παρουσιάζει μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος. Δεν θα λείπουν και τα επιτηδευμένα πορτρέτα με προκαθορισμένες μορφές και πόζες, αλλά σίγουρα οι τυχαίες φωτογραφίες χωρίς να γίνεται αντιληπτή η παρουσία του φωτογράφου, έχουν μια άλλη ανώτερη αισθητική και προσδίδουν φυσικά πολύ περισσότερο συναίσθημα. Το να φωτογραφηθεί ο γαμπρός την ώρα που τον ξυρίζουν οι φίλοι του ή την ώρα που τον ντύνουν, δίνοντας μια πιο ανάλαφρη και διασκεδαστική διάσταση, όπως και η νύφη την ώρα που την βάφουνή την περιποιούνται θα είναι κάτι αξιομνημόνευτο, που θα αναπολείτε μετά από πολλά χρόνια. Μπορείτε ακόμα να φωτογραφήσετε στο στούντιο το προσκλητήριό σας ή την ανθοδέσμη σας ή τις βέρες σας ή ακόμα καλύτερα κάποια αντικείμενα που έχουν ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για εσάς, όπως κάποια οικογενειακά κειμήλια ή σκουλαρίκια ή ένα κολιέ για παράδειγμα. Ο φωτογράφος θα πρέπει να ενημερωθεί εκ των προτέρων σε αυτήν την περίπτωση για να ετοιμάσει τα κατάλληλα ντεκόρ με πιο καλλιτεχνικό τρόπο.

Καλεσμένοι

Μην ξεχάσετε να ενημερώσετε τους καλεσμένους σας να απενεργοποιήσουν τα κινητά τους στην εκκλησία ή αν αυτό δεν γίνεται τουλάχιστον να μην τραβάνε φωτογραφίες με αυτά κατά τη διάρκεια του μυστηρίου, ώστε να μπορεί να γίνει η φωτογράφηση σωστά και με τον κατάλληλο φωτισμό και στήσιμο. Τα φλας του κόσμου και οι άσκοπες μετακινήσεις θα επηρεάσουν αρνητικά το φωτισμό και μπορεί να καταστρέψουν όλες τις επαγγελματικές λήψεις. Ζητήστε τους ευγενικά να κρατήσουν την επιθυμία τους για φωτογραφίες με τα κινητά τους για το γλέντι, όπου σίγουρα θα αποτυπωθούν και πιο διασκεδαστικές στιγμές που θα θέλετε να θυμάστε. Αν έχετε και δική σας γαμήλια ιστοσελίδα και τους προτρέψετε να τις δημοσιεύσουν εκεί, τότε σίγουρα το γαμήλιο πάρτι σας θα έχει καλυφθεί με τον πιο ωραίο και μοναδικό τρόπο.

Δείτε επίσης:
Αυτή η καταχώρηση δημοσιεύτηκε στο Blog. Σημειώστε σελιδοδείκτη το permalink.