Δικαιολογητικά βάπτισης
Έφτασε η μέρα που με ανυπομονησία περιμένατε, αυτή η μοναδική στιγμή της βάπτισης του παιδιού σας. Ωστόσο, αυτή η ημέρα, αν και μοναδική, χρειάζεται την απαραίτητη οργάνωση, η οποία σχετίζεται τόσο με την οικογένεια και την προετοιμασία της εκδήλωσης και του στολισμού της εκκλησίας, όσο και με το κράτος και τη χορήγηση των κατάλληλων πιστοποιητικών και αδειών για την τέλεση του μυστηρίου. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να έχετε μαζί σας τη συγκεκριμένη στιγμή, καθώς και τι πρέπει να κάνετε εφόσον ολοκληρωθεί το μυστήριο.
Αρχικά, όταν γεννιέται ένα παιδί, οφείλετε να δηλώσετε τη γέννησή του στο Ληξιαρχείο της περιοχής όπου ανήκετε. Η δήλωση θα πρέπει να γίνει σε ένα χρονικό διάστημα 10 εργάσιμων ημερών από τη μέρα της γέννησης, αλλιώς υπάρχουν τα ανάλογα πρόστιμα σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία. Τα έγγραφα που πρέπει να έχετε μαζί σας για τη δήλωση αυτή αναφέρονται σε ένα άλλο άρθρο μας, το οποίο μπορείτε να βρείτε με μία γρήγορη ανασκόπηση της ιστοσελίδας μας.
Εφόσον ολοκληρώσετε τη διαδικασία δήλωσης της γέννησης, θα πρέπει να έχετε λάβει τα Πιστοποιητικά Γέννησης του μωρού σας, όπου στο ένα από αυτά αναγράφεται η έκφραση ΄΄Δια την βάπτιση΄΄. Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό πρέπει να το έχετε στα χέρια σας και να προσέχετε να μην το χάσετε, καθώς θα σας χρειαστεί στην Εκκλησία, όπως και για την απαραίτητη γραφειοκρατία όπου θα αναφερθεί στη συνέχεια.
Έπειτα ακολουθεί η διαδικασία επιλογής της εκκλησίας όπου θα πραγματοποιηθεί η βάπτιση. Συγκεκριμένα, εφόσον αποφασίσετε με το σύντροφό σας για την εκκλησία το στολισμό και τους καλεσμένους, πρέπει να επιβεβαιώσετε τη διαθεσιμότητα που επιθυμείτε και να έρθετε στη συνέχεια σε επαφή με τον ιερέα, ώστε να σημειώσει τη μέρα και την ώρα στο ημερολόγιό του.
Αν η εκκλησία που θα λάβει μέρος η βάπτιση του παιδιού σας είναι η ενορία της περιοχής, τότε θα χρειαστεί να παραδώσετε το Πιστοποιητικό Γέννησης του παιδιού σας πριν από τη διαδικασία της βάπτισης. Στη συνέχεια, αφού ολοκληρωθεί με επιτυχία, τότε θα πρέπει να συμπληρωθούν και κάποια άλλα έγγραφα τα οποία αναλύουμε στη συνέχεια. Αν δεν είναι η εκκλησία της περιοχής σας, τότε, σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία, το Πιστοποιητικό Γέννησης θα πρέπει πάλι να το καταθέσετε στην ενορία της περιοχής σας και από εκεί θα μεταβιβαστεί στην αντίστοιχη της τέλεσης της βάπτισης. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντοτε απαραίτητο, καθώς πολλοί από τους ιερείς είναι αρκετά επιεικείς με τις διαδικασίες αυτές, οπότε ενδεχομένως να μπορείτε να δώσετε το Πιστοποιητικό κατευθείαν στην εκκλησία της βάπτισης.
Πριν από τη βάπτιση ο νονός/ νονά και οι γονείς του παιδιού (ή τουλάχιστον ένας εκ των δύο) οφείλουν να συμπληρώσουν τα στοιχεία του ονόματος που επρόκειτο να δοθεί στο παιδί, το θρήσκευμά του και τα στοιχεία των γονέων και του νονού/νονάς. Έτσι, απαραίτητα έγγραφα για τη διαδικασία αυτή αποτελούν οι αστυνομικές ταυτότητες που οφείλουν να έχουν μαζί τους. Καθώς ολοκληρώνεται η βάπτιση, ο ιερέας εκδίδει τη δήλωση βάπτισης, την οποία καταθέτετε στο Δήμο που κατοικείτε, ώστε να δηλωθεί το όνομα του παιδιού σας στα ληξιαρχικά αρχεία του κράτους.
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί και το εξής: Ο νονός/νονά του παιδιού, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Εκκλησίας του Ελληνικού κράτους, ΔΕΝ μπορεί να είναι αλλόθρησκος και επιπλέον ΔΕΝ μπορεί να είναι Ορθόδοξος που έχει τελέσει μόνο πολιτικό γάμο. Επιπλέον, οι γονείς που έχουν παντρευτεί με πολιτικό γάμο, μπορούν να βαπτίσουν το παιδί τους μόνο αν ο νονός είναι ορθόδοξος και έχει τελέσει θρησκευτικό γάμο. Βέβαια, δε σας ζητάνε κάποιο πιστοποιητικό από την εκκλησία τη μέρα εκείνη ώστε να αποδείξετε την ιδιότητά σας αυτήν, ωστόσο ο Ιερέας ρωτάει ώστε να λάβει την πληροφορία αυτήν.
Δείτε επίσης: