Γαμήλιο Ταξίδι στη Ρώμη

Γαμήλιο Ταξίδι στη Ρώμη
Γαμήλιο Ταξίδι στη Ρώμη

Σύντομη περιγραφή

Η Ρώμη είναι η πρωτεύουσα της Ιταλίας, ενώ αποτελεί παράλληλα πρωτεύουσα της περιφέρειας του Λατίου και μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης με σημαντικό πολιτιστικό και ιστορικό παρελθόν. Αποτελεί τον πολυπληθέστερο δήμο της Ιταλίας με 2.874.605 κατοίκους. Η ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή έχει πληθυσμό κοντά στους 3.500.000 κατοίκους, καθιστώντας την το μεγαλύτερο, σε πληθυσμό, δήμο της Ιταλίας. Επιπρόσθετα, μέσα στα όριά της βρίσκεται το Βατικανό, ένα ξεχωριστό κρατίδιο που είναι η έδρα της Καθολικής Εκκλησίας και του Πάπα. Η Ρώμη αποτελεί για όλους μια πόλη με σπουδαία ιστορία και αξιοσημείωτη προσφορά στην επιστήμη, τον πολιτισμό, τις τέχνες και τη μόδα, καθώς η Ιταλία αποτελεί κορμό για τον κόσμο της μόδας και της υψηλής ραπτικής. Για τους λόγους αυτούς, καθώς και για τα πολυάριθμα και εξαιρετικής ομορφιάς μνημεία, της έχει αποδοθεί η προσωνυμία «η αιώνια πόλη». Το ιστορικό της κέντρο έχει καταχωρηθεί στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1980, καθιστώντας το πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο από κάθε πλευρά της γης που έρχονται να θαυμάσουν αυτό το μοναδικό Ιστορικό Πλούτο.

Ιστορικά Χαρακτηριστικά

Ένας μύθος που είναι ευρέα διαδεδομένος αναφέρει πως ο ευγενής Αινείας έφυγε από την Τροία έφυγε όταν καταστράφηκε στον Τρωικό πόλεμο και έγινε ιδρυτής της Ρώμης. Ωστόσο αυτός ο μύθος επινοήθηκε από τους ίδιους τους Ρωμαίους συγκλητικούς, όταν η Ρώμη έγινε πλέον μία μεγάλη και γνωστή αυτοκρατορία και ήθελαν έτσι να συνεχίσουν την πολιτική αυτήν για τα χρόνια που θα ακολουθούσαν. Πολλά μνημεία και αρχαιολογικά ευρήματα επιβεβαιώνουν την ύπαρξη οικισμών στην περιοχή ήδη από τον 8ο αιώνα π.Χ. Η Ρώμη ήταν, διαδοχικά, η πρωτεύουσα στο Ρωμαϊκό Βασίλειο, τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία και τελικά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, αναδεικνύοντας το κύρος και τη λάμψη της όλα αυτά τα χρόνια. Κομβικό σημείο στην Ιστορία της αποτελεί η μετάβαση στον Χριστιανισμό. Συγκεκριμένα, μετά από αυτήν την αλλαγή, απέκτησε πλέον και θρησκευτική σημασία και καθιερώθηκε ως η έδρα της Καθολικής Εκκλησίας. Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας η πόλη παρήκμασε. Ωστόσο, στην περίοδο της Αναγέννησης δεν είχε πια την πολιτική ισχύ του παρελθόντος, γνώρισε όμως πολιτιστική και καλλιτεχνική ανάπτυξη λόγω του Πάπα. Τέλος, τον 20ο αιώνα και ιδιαίτερα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο πληθυσμός και η κουλτούρα της Ρώμης αυξήθηκαν σημαντικά, καθιστώντας την ένα ζωντανό μνημείο της Ιστορίας της Ιταλίας.

Τουριστικά Αξιοθέατα

Το ιστορικό κέντρο της Ρώμης είναι ένας ενιαίος αρχαιολογικός χώρος με μνημεία από πολλές διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Η UNESCO το έχει ανακηρύξει μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Επίσης, ως μνημείο αναγνωρίζεται επίσης και το Βατικανό. Σημαντικά αξιοθέατα που οφείλουν οι επισκέπτες να γνωρίσουν και να δουν από κοντά αποτελούν:

To Κολοσσαίο:

Το Κολοσσαίο είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό κτίριο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ενώ την περίοδο εκείνη ήταν το μεγαλύτερο κτίριο της εποχής. Ωστόσο, μπορεί η δομή του να έχει περιέλθει σε ερείπια, αλλά ακόμη παραμένει ένα επιβλητικό και όμορφο θέαμα για τους τουρίστες και τους ντόπιους. Οι αυτοκράτορες χρησιμοποιούσαν το Κολοσσαίο για να ψυχαγωγούν το κοινό με αγώνες και ελεύθερη είσοδο. Το επιβλητικό αμφιθέατρο είχε χωρητικότητα 50.000 θεατών. Σήμερα, αποτελεί έναν πόλο έλξης για τους ανθρώπους που επισκέπτονται την περιοχή και μπορεί κανείς να μπει στο εσωτερικό του πληρώνοντας ένα μικρό αντίτιμο εισιτηρίου. Τέλος, για όσους επιθυμούν να το επισκεφθούν, το Κολοσσαίο βρίσκεται στην Piazza del Colosseo και με το μετρό θα πρέπει να κατεβείτε στο σταθμό Colosseo (γραμμή B).

Το Πάνθεον:

Το Πάνθεον αποτελεί σίγουρα ένα από τα πιο όμορφα και γοητευτικά αξιοθέατα στη Ρώμη εδώ και αρκετά χρόνια. Πρόκειται για ένα ναό 2000 ετών, αφιερωμένο σε όλους τους θεούς,  τόσο καλοδιατηρημένο που θεωρείται ακόμα και σήμερα, ένα από τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονικά κτήρια του Δυτικού πολιτισμού. Ωστόσο, από πολλούς θεωρείται ένα αρχιτεκτονικό “θαύμα” που ακόμα και σήμερα η γεωμετρία του εντυπωσιάζει ακόμα και τον πιο απαιτητικό παρατηρητή. Και αυτό, διότι η μόνη πηγή φωτός είναι ένα κυκλικό άνοιγμα στη μέση του θόλου περίπου 9 μέτρα. Αυτό είναι και το μοναδικό άνοιγμα στο συγκεκριμένο κτήριο, δεν υπάρχουν ούτε παράθυρα, ούτε άλλες πόρτες πέρα από αυτό, πλην βέβαια της κεντρικής που υποδέχεται τους επισκέπτες. Αξίζει σίγουρα να το επισκεφθείτε και να βγάλετε μερικές φωτογραφίες.

Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου και η πλατεία του Αγίου Πέτρου:

Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου βρίσκεται στο Βατικανό και είναι η μεγαλύτερη εκκλησία στο κόσμο, καθώς αποτελεί παράλληλα και το μεγαλύτερο κέντρο του Καθολικού Χριστιανισμού.
Η Επιβλητική αυτή Εκκλησία είναι χτισμένη στο λόφο του Βατικανού κατά μήκος του ποταμού Τίβερη, ενώ Ο Άγιος Πέτρος, απ΄όπου πήρε και το όνομά της, αναγνωρίζεται ως ο πρώτος Πάπας από την Καθολική Εκκλησία. Η Πλατεία του Αγίου Πέτρου είναι διακοσμημένη με συντριβάνια και ένα Αιγυπτιακό οβελίσκο 322 τόνων βάρους και 25 μέτρα ύψους. Η επίσκεψη σε αυτό το μεγαλοπρεπές και επιβλητικό μνημείο αποτελεί για τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας διακαή πόθο και επιθυμία που προκαλεί έντονη συγκίνηση και δέος. Έτσι, μπορείτε και εσείς στο ταξίδι σας να απολαύσετε τα συγκεκριμένα μνημεία και να δημιουργήσετε έτσι μία όμορφη ανάμνηση.

Σημαντικά είναι επίσης τα μνημεία της Καπέλα Σιξτίνα, με τις αναγεννησιακές τοιχογραφίες και τη διάσημη οροφή του Μιχαήλ Άγγελου, Η Σκαλινάτα στην Πιάτσα ντι Σπάνια, το Μπαρόκ συντριβάνι Φοντάνα ντι Τρέβι, καθώς και η  Κρήνη του Τρίτωνα του Μπερνίνι στην Πιάτσα Μπαρμπερίνι.

΄΄Ο έρωτας περνάει από το στομάχι΄΄

Με σημαντική ιστορία και γαστρονομική κουλτούρα, η πόλη της Ιταλίας σας προσκαλεί να εξερευνήσετε κάθε δρομάκι και κάθε στέκι της ένα προς ένα. Συγκεκριμένα, δε θα πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε τις διάφορες ποικιλίες και γεύσεις καφέ της Ιταλιάς. Η μυρωδιά του καφέ είναι διάχυτη στους δρόμους της Ρώμης, οπότε σίγουρα θα έρθεις ΄΄αντιμέτωπος΄΄ με ένα ζεστό καπουτσίνο ή Caffe latte, ενώ παράλληλα στο άλλο χέρι θα κρατάς ένα panini, τα σάντουιτς, δηλαδή, με το αφράτο ψωμάκι. Η Ιταλία είναι βέβαια ξακουστή σε όλους μας για τα μακαρόνια και την πίτσα της, οπότε εφόσον ήρθατε μέχρι εδώ, θα κάτσετε να απολαύσετε μία σπαγγέτι all’ amatriciana και alla carbonara. Τέλος, σχετικά με τις πίτσες, οφείλεις να δοκιμάσεις την περίφημη pizza bianca ή αλλιώς «άσπρη πίτσα» που δεν έχει ντομάτα και είναι φτιαγμένη από αγνά υλικά που θα σε συναρπάσουν.

Βόλτες παντού.

Τέλος, ακόμα και στα αξιοθέατα που αναφέραμε να μην πάτε, αρκεί να γυρίσετε όλη την πόλη με τα πανέμορφα πάρκα και τις υπέροχες πλατείες. Περπατήστε και νιώστε αυτό που νιώθουν χιλιάδες τουρίστες καθημερινά.

Την μαγεία αυτής της ιδιαίτερης πόλης. Ο κόσμος που θα συναντήσετε, οι μυρωδιές, τα μαγαζιά, οι δρόμοι και τα κτίρια καθιστούν την πόλη μοναδική και θα σας χαρίσει στιγμές που θα θυμάστε για πάντα.

Δείτε επίσης:
Αυτή η καταχώρηση δημοσιεύτηκε στο Blog. Σημειώστε σελιδοδείκτη το permalink.