Γάμος Oργάνωση – τι να προσέξω

Γάμος Oργάνωση - τι να προσέξω

Λένε ότι οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση της οργάνωσης του γάμου σας. Ενώ έχετε δαπανήσει πολλούς μήνες προετοιμασίας και έρευνας της αγοράς και έχετε ελέγξει τα κομμωτήρια, τους οίκους νυφικών, τους φωτογράφους, τα μαγαζιά με τα διακοσμητικά, τα ανθοπωλεία, τα προσκλητήρια, τις μπομπονιέρες και τις αίθουσες δεξιώσεων, μπορεί να σας έχουν διαφύγει κάποια πράγματα που ίσως να φαίνονται μικρά και ασήμαντα αλλά που μπορεί να σας βγάλουν από την δύσκολη θέση σε κρίσιμες στιγμές.
Παρακάτω θα αναφέρουμε κάποιες λεπτομέρειες αρκετά σημαντικές που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες.

Διαβάστε, ψάξτε, γυρίστε, ερευνήστε, ρωτήστε

Ξεφυλλίστε περιοδικά και διαφημιστικά φυλλάδια για τον γάμο και το νυφικό σας. Ψάξτε στα μαγαζιά και στις βιτρίνες των καταστημάτων για το κοστούμι του γαμπρού που θα σας κάνει κλικ. Ερευνήστε το διαδίκτυο για μπομπονιέρες και προσκλητήρια. Οι επιλογές είναι αμέτρητες. Βάλτε όσο γίνεται περισσότερες εικόνες και ιδέες στο μυαλό σας και καταγράψτε αυτά που σας γυάλισαν στο μάτι. Συνήθως η πρώτη εντύπωση είναι και η πιο δυνατή που θα σας καθοδηγήσει στην τελική επιλογή σας. Αν σας άρεσε κάτι αλλά είναι ακριβό, ψάξτε να βρείτε το ίδιο ή κάτι παρόμοιο σε άλλα μαγαζιά σε καλύτερη τιμή. Συμβουλευτείτε ακόμα και αντίστοιχα άρθρα για την οργάνωση του γάμου σας. Μιλήστε με φίλους και φίλες σας για τις δικές τους επιλογές και προτάσεις σε σχέση με τους επαγγελματίες που εμπιστεύτηκαν.

Γάμος τον χειμώνα ή το φθινόπωρο

Αν κάνετε το γάμο σας μετά τον Σεπτέμβριο, προνοήστε για τον χώρο και το πάτωμα έξω από την εκκλησία. Υπάρχουν ξωκλήσια που στον προαύλιο χώρο δεν έχουν τσιμέντο με αποτέλεσμα να έχετε θέμα με τις λάσπες σε πιθανή βροχή. Ελέγξτε επίσης το θέμα της θέρμανσης και τι προβλέπεται αν χρειαστεί να ζεστάνετε τον χώρο.

Αλλαγές στην εμφάνισή σας

Τυχόν αλλαγές στην κόμμωση ή στα ρούχα σας ή στο βάρος σας θα πρέπει να τις λάβετε υπ΄όψην έγκαιρα και να προνοήσετε νωρίς για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πολλές φορές συμβαίνει να αλλάξουμε επιλογές πριν το γάμο για διάφορα πράγματα που προκύπτουν είτε άθελά μας είτε από επιλογή. Φροντίστε έγκαιρα γι΄αυτά.

Προσκλητήρια Γάμου

Τυπώστε τα προσκλητήρια του γάμου σας τουλάχιστον 2 μήνες πριν το γάμο για να προλάβετε να τα μοιράσετε, ειδικά αν μεσολαβούν καλοκαιρινοί μήνες με ότι αυτό συνεπάγεται για τους καλεσμένους που θα έρθουν από μακριά ή θα προγραμματίσουν τις άδειές τους. Γράψτε στο κάτω μέρος του προσκλητηρίου να σας ενημερώσουν έγκαιρα για την παρουσία τους τουλάχιστον 15 μέρες πριν το γάμο, για να ενημερώσετε κι εσείς με την σειρά σας τον υπεύθυνο του κέντρου. Γράψτε τα κινητά σας ώστε να ενημερώνουν εσάς ή τον σύζυγό σας οι αντίστοιχες οικογένειες από την πλευρά του γαμπρού ή της νύφης.
Μην αμελήσετε να στείλετε το προσκλητήριο ηλεκτρονικά πριν τυπωθεί και στις οικογένειές σας και στους κουμπάρους σας. Μπορεί να έχουν αντίρρηση για τα ονόματά τους και να θέλουν κάποιες αλλαγές. Το να τσεκάρετε μόνο εσείς το προσκλητήριο για ορθογραφικά λάθη ή παραλείψεις δεν είναι αρκετό. Πολλές φορές συμβαίνει να ξανατυπώνονται τα προσκλητήρια γιατί κάποιος από τους γονείς δυσανασχετεί για την σειρά του ονόματός του, ή γιατί γράφτηκε λάθος το όνομα του κουμπάρου.

Αίθουσα δεξίωσης

Ελέγξτε από κοντά τον χώρο της δεξίωσης και βεβαιωθείτε ότι ο χώρος πληρεί τις απαιτήσεις σας σε σχέση με την δυνατότητα του στολισμού που έχετε στο μυαλό σας και ότι διαθέτει αρκετό χώρο για χορό. Δείτε αν έχει πάρκινκ για τους καλεσμένους και αν περιλαμβάνεται στην τιμή. Επίσης καταγράψτε όλες τις παροχές που θα έχουν συμφωνηθεί και υπογράψτε ένα συμφωνητικό με αυτές. Στο συμφωνητικό αυτό θα πρέπει να αναφέρονται οι τελικές τιμές για το φαγητό, την μουσική, τον στολισμό, το πάρκινκ, τον αριθμό των πιάτων και των ορεκτικών, τα ποτά και ότι άλλο έχετε στο μυαλό σας. Ψάξτε για αίθουσα δεξίωσης τουλάχιστον έξι μήνες πριν το γάμο. Υπάρχουν εποχές που μπορεί να δυσκολευτείτε να κλείσετε αίθουσα, ειδικά αν έχετε επιλέξει κάποια δημοφιλή.

Μπομπονιέρες, ρύζι και λουλούδια

Φροντίστε έγκαιρα να αναθέσετε στα κατάλληλα άτομα και να γνωρίζετε ποιός θα μεταφέρει τις μπομπονιέρες στην εκκλησία, ποιός θα έχει τα δώρα των κουμπάρων, ποιός θα φέρει τα καλάθια με τα λουλούδια και το ρύζι και που θα τοποθετηθεί το καθετί. Φαίνεται απλό αλλά δεν είναι. Πολλές φορές πάνω στον ενθουσιασμό τους τα ζευγάρια ξεχνάνε κάποιο από τα παραπάνω με αποτέλεσμα να τρέχουν εκ των υστέρων για να το διορθώσουν.
Επίσης θα πρέπει να έχετε κανονήσει και ποιός θα μοιράσει τις μπομπονιέρες, τα λουλούδια και τα μαρτυρικά.

Να δηλώσετε το γάμο σας

Έχετε 40 μέρες περιθώριο να δηλώσετε το γάμο σας στο ληξιαρχείο αλλιώς θεωρείται άκυρος.

Ρούχα για μετά το γάμο

Επιλέξτε άνετα και κομψά ρούχα και για τους δυο σας για μετά το μυστήριο. Παπούτσια για τη νύφη και πουκάμισο για το γαμπρό είναι από τα πρώτα βασικά που θα πρέπει να έχετε μαζί σας.

Πλάνο για τους χαιρετισμούς

Κάντε ένα πλάνο για τον τρόπο και τον χώρο που θα καθίσετε μετά την τελετή για να δεχθείτε ευχές και χαιρετισμούς.

Δεξίωση

Εδώ πρέπει να προσέξετε αρκετά πράγματα που μπορεί να πάνε στραβά. Ένα από τα βασικά είναι το πάρκινκ για τους καλεσμένους. Επίσης έχουμε την ποικιλία του μενού, τις ποσότητες των μερίδων, τις σαλάτες, τα ποτά και τυχόν εξτρά χρεώσεις, τη μουσική και την λίστα με τα τραγούδια, τον στολισμό της αίθουσας, τον χώρο για να χορέψουν οι καλεσμένοι, την τοποθέτηση των τραπεζιών και την ταξινόμηση των καλεσμένων ώστε να υπάρχει κάποιο ταίριασμα μεταξύ τους και φυσικά το σερβίρισμα. Συντάξτε ένα συμφωνητικό με τον υπεύθυνο που να περιλαμβάνει όσα χρειάζεται να γραφτούν ώστε να σας καλύπτει σε ότι έχετε σκεφτεί για να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Οι αξιόλογες αίθουσες δεξίωσης και οι σωστοί επαγγελματίες έχουν ήδη φροντίσει ώστε να είστε καλλυμένοι σε όλα τα παραπάνω.

Τέλος, οπλιστείτε με υπομονή και επιμονή και όλα θα πάνε καλά. Να έχετε θετική διάθεση και μην διστάζετε να εμπιστευτείτε τους ανθρώπους με τους οποίους θα συνεργαστείτε. Μην είστε επιφυλακτικοί με όλους και προκατηλειμένοι αρνητικά απέναντί τους. Η πλειοψηφία των συνεργατών σας ξέρουν τη δουλειά τους και θα σας εξυπηρετήσουν όπως πρέπει. Να γράφετε όλες τις σκέψεις σας και τις ιδέες σας σε ένα πρόχειρο σημειωματάριο και να το συμβουλεύεστε συχνά για τυχόν παραλείψεις ή αλλαγές.
Καλή επιτυχία!!

Δείτε επίσης:

Γάμος – Ποιός πληρώνει τι

10 must για έναν αξέχαστο γάμο

15 Συμβουλές για την δεξίωση

 

Αυτή η καταχώρηση δημοσιεύτηκε στο Blog. Σημειώστε σελιδοδείκτη το permalink.