Ή μικρός μικρός παντρέψου ή μικρός καλογερέψου, λέει η παροιμία. Πόσο ισχύει όμως αυτό στις μέρες μας? Ποιές είναι οι πιο συνηθισμένες ηλικίες που παντρεύονται οι Έλληνες? Κι αν εσείς θελήσετε να παντρευτείτε σε μεγάλη ηλικία τι θα πρέπει να περιμένετε ή να αντιμετωπίσετε. Η αλήθεια συνήθως βρίσκεται στη μέση και ισχύει κι εδώ ο κανόνας ότι όλα είναι σχετικά και καθαρά υποκειμενικά.
Οι στατιστικές λένε ότι έχει μικρότερες πιθανότητες για διαζύγιο (κατά 50%) κάποιος που παντρεύεται μετά τα 25 ή 30 από κάποιον που παντρεύεται μικρότερος. Τι γίνεται όμως με κάποιον που είναι 45 ή 50 χρονών ή ακόμα και γιατί όχι 60 χρονών και πάνω? Εδώ παίζουν ρόλο και κάποιοι άλλοι αστάθμητοι παράγοντες που κάποιες φορές κάνουν τη διαφορά. Αν για παράδειγμα κάποιος είναι 50 χρονών χωρισμένος και οικονομικά ευκατάστατος θα έχει άλλες βλέψεις για το γάμο του από έναν της ίδιας ηλικίας που δεν έχει ξαναπαντρευτεί και ίσως να μην έχει και τη σχετική οικονομική ευχέρεια. Αυτό σημαίνει πως θα είναι και πιο προσγειωμένος ως προς τις απαιτήσεις που θα έχει από τον-την σύντροφό του και φυσικά πιο ώριμος συναισθηματικά. Αυτό από μόνο του αυξάνει τις πιθανότητες να πετύχει αυτός ο γάμος σε μεγάλο βαθμό, ίσως και σε μεγαλύτερο από ότι σε ένα νεότερο ζευγάρι. Ένας μεσήλικας ή ένας ηλικιωμένος έχει κατασταλάξει και έχει μεγαλύτερη ανάγκη για συντροφικότητα και μικρότερη για σεξουαλική δραστηριότητα ή την απόκτηση παιδιών. Εξάλλου μην ξεχνάτε πως μία από τις μεγαλύτερες αιτίες διαζυγίων είναι η απιστία. Επίσης σε μεγάλο ποσοστό δημιουργούνται κρίσιμα προβλήματα στη σχέση από το μεγάλωμα των παιδιών με ότι αυτό συνεπάγεται. Αν βγάλουμε από τη μέση αυτά τα δύο μεγάλα ζητήματα αυτομάτως καταλαβαίνουμε ότι μειώνονται κατά πολύ τα αίτια προστριβών μέσα στη σχέση του ζευγαριού.
Στο παρελθόν κυριαρχούσαν στερεότυπα σχετικά με την ηλικία με της γυναίκας και το φόβο να μην μείνει ΄΄γεροντοκόρη΄΄ και στο ΄΄ράφι΄΄. Στην εποχή μας όμως η προτεραιότητα πλέον και για τις γυναίκες είναι η καριέρα. Έτσι θα προτιμήσει να αναβάλει την δημιουργία οικογένειας για αργότερα όταν θα έχει περισσότερο χρόνο να είναι κοντά στα παιδιά της, με αποτέλεσμα να αρχίσει να σκέφτεται το γάμο μετά τα 35 με 40 χρόνια της ζωής της. Αν κατά το διάστημα αυτό δεν τύχει να ερωτευτεί και να βρει τον κατάλληλο σύντροφο, τότε μπορεί κάλλιστα να φτάσει τα 45 ή 50 και να βρει έναν άντρα 50 ή 55 ετών με σκοπό να παντρευτούν. Σε αυτήν την περίπτωση, αν και οι δύο δεν έχουν ξαναπαντρευτεί και είναι η πρώτη τους φορά, τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα. Ο καθένας θα έχει μάθει σε έναν τρόπο ζωής πιο ανεξάρτητο και μακριά από δεσμεύσεις και θα έχει εδραιώσει στον χαρακτήρα του χούγια και συνήθειες που δεν θα μπορεί να αποβάλει εύκολα μέσα στο γάμο. Αν για παράδειγμα κάποιος θέλει να βγαίνει συχνά τα βράδια ή να καλεί κόσμο στο σπίτι του και ο σύντροφός του δεν θέλει επειδή έχει άλλα θέλω και άλλο τρόπο ζωής, τότε καταλαβαίνετε ότι οι προϋποθέσεις για να πετύχει ο γάμος δεν είναι και οι καλύτερες. Γι΄αυτό αναφέραμε στην αρχή ότι όλα είναι σχετικά. Μπορεί δηλαδή ο ίδιος άνθρωπος να κάνει έναν πιο ευτυχισμένο γάμο με κάποιον άλλον, άσχετα από τα θέλω του και τις συνήθειές του, απλά και μόνο επειδή ταιριάζει πιο πολύ μαζί του.
Τώρα ας αναφερθούμε και στον αντίκτυπο που μπορεί να έχει ένας γάμος σε προχωρημένη ηλικία για τους άλλους. Κι όταν λέμε άλλους δεν εννοούμε τους φίλους που θα είναι από τους πρώτους που θα χαρούν μαζί σας, αλλά τους κοντινούς συγγενείς όπως τα παιδιά σας και φυσικά τους τυχόν πρώην συντρόφους σας, που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πετάνε και την σκούφια τους από την χαρά τους. Πως να χειριστείτε καλύτερα την κατάσταση ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα? Καταρχάς αναρωτηθείτε αν θέλετε έναν γάμο ανοικτό με πολλούς καλεσμένους, γλέντια και δεξιώσεις ώστε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα. Αν ναι, τότε οργανωθείτε, βρείτε προσκλητήρια, εκκλησία, νυφικό, αίθουσα δεξιώσεων και όλα τα σχετικά και προχωρήστε χωρίς να πισωγυρίσετε στιγμή. Κάντε αποφασιστικά όλα τα βήματα πιστεύοντας σε αύτό που κάνετε, χωρίς να διστάσετε επειδή ίσως στεναχωρήσετε κάποια κοντινά σας άτομα. Το αξίζετε απόλυτα. Η κακοπροαίρετη κριτική που μπορεί να σας γίνει για την ηλικία σας μπορεί να γίνει έτσι κι αλλιώς, άσχετα αν θα κάνετε ανοικτό γάμο η απλά έναν πολιτικό στο Δημαρχείο. Αν πάλι έχετε αμφιβολίες ή δεν σας ενθουσιάζει και τόσο η ιδέα των καλεσμένων, του τρεχάματος για την οργάνωση και της δεξίωσης, φτιάξτε απλά 20-30 προσκλητήρια, καλέστε τους αγαπημένους σας στο Δημαρχείο και προχωρήστε.
Το να παντρευτεί κάποιος σε μεγαλύτερη ηλικία είναι αποτρεπτικός παράγοντας για την αποφυγή του διαζυγίου. Υπάρχει λογική σε αυτό γιατί τα ζευγάρια έχουν πιο σταθερή οικονομική κατάσταση, πιο ολοκληρωμένη αίσθηση του εαυτού τους και των στόχων τους και έχουν περάσει αρκετό χρόνο μαζί έτσι ώστε να ξέρουν τι θέλουν πραγματικά. Σε αυτό συμβάλλει και η βιολογική ωριμότητα εκτός από την συναισθηματική. Όταν είσαι 25-30 ετών και ”το αίμα σου βράζει” είσαι πιο απόλυτος στις απαιτήσεις που έχεις από τον σύντροφό σου. Όσο μεγαλώνει η ηλικία κατεβαίνει ο πήχυς των απαιτήσεων και γίνεσαι πιο διαλλακτικός. Κι αυτό όμως έχει και πάλι να κάνει με την ιδιοσυγκρασία του κάθε ανθρώπου και τα βιώματα του. Οι στατιστικές πάντως αναφέρουν ότι υπάρχει ραγδαία αύξηση στους γάμους σε ηλικίες άνω των 55 ετών, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει αύξηση των διαζυγίων σε ηλικίες κάτω των 25 ετών. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία 50 χρόνια οι θρησκευτικοί γάμοι μειώθηκαν περίπου 50%. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις, τα κοινωνικά στερεότυπα, τα οικογενειακά και κοινωνικά πρότυπα που έχουν αλλάξει τόσο πολύ, όλα έχουν συμβάλει με τον τρόπο τους στην αναδιαμόρφωση του σκηνικού της συμβίωσης.
Εν κατακλείδι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν έχει σημασία η ηλικία αν σου χτυπήσει ο έρωτας την πόρτα και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επηρεάσει κάποιον αρνητικά στο να προχωρήσει σε γάμο. Είτε αυτό λέγεται θρησκευτικός γάμος ή πολιτικός είτε απλά μία συμβίωση. Και για να κλείσουμε όπως ξεκινήσαμε με μια χαρακτηριστική παροιμία, ο έρως χρόνια δεν κοιτά…