Γάμος και Διαζύγιο

Γάμος και Διαζύγιο

Γάμος και Διαζύγιο

Όταν ένα ζευγάρι αποφασίσει να παντρευτεί, ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς και τις ευχές από τους κοντινούς του ανθρώπους. Η κοινή ζωή φαίνεται να είναι η τέλεια πραγματικότητα και εξ΄ αρχής δε φαίνεται τίποτα ικανό να χαλάσει αυτήν την μοναδική ένωση σωμάτων και ψυχών. Τα όνειρα και τα σχέδια για ένα κοινό ταξίδι με αγάπη, έρωτα και εμπιστοσύνη αποτελούν την οπτική του ζεύγους, ενώ τυχόν προβλήματα και μικρό- προβληματισμοί έρχονται σε 2η μοίρα. Ωστόσο, από όλα αυτά προκύπτει και το παρόν εύλογο ερώτημα: Τότε γιατί οι άνθρωποι χωρίζουν; Γιατί φτάνουν σε μία στιγμή που σκέφτονται να πάρουν διαζύγιο; Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους οδηγούνται σε αυτό;

Βασικό χαρακτηριστικό ενός γάμου αποτελεί η ουσιαστική επικοινωνία. Κάνοντας αναφορά στο γάμο και πολύ πριν έρθει στο μυαλό των ατόμων η έννοια «διαζύγιο» πρέπει να αναφέρουμε ότι η ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων στηρίζεται σε τρείς βασικές λειτουργίες και αρχές: την λεκτική επικοινωνία, την σωματική επικοινωνία και την ασυνείδητη επικοινωνία. Αυτά τα 3 είδη επικοινωνίας είναι και αυτά που ουσιαστικά δημιουργούν και τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Δηλαδή, έλκονται μεταξύ τους επειδή αρέσουν ο ένας στον άλλον σε αρκετά και διάφορα επίπεδα και όχι μόνο σε ένα από αυτά. Άλλωστε, δε θα ονομαζόταν αλλιώς σχέση, αλλά απλή συμβίωση. Τα λόγια, οι σκέψεις, οι αντιλήψεις κ.α. είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά αυτά που κατέχουν σημαντικό ρόλο σε μία καινούρια γνωριμία και στη συνέχεια αυτής. Άλλωστε, αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που δημιουργούν την προσπάθεια για την συμπάθεια, την έλξη και σε αρκετές περιπτώσεις οδηγούν ακόμη και στο θεσμό του γάμου.

Ο γάμος γενικότερα σαν έννοια και πρωτίστως ως βίωμα είναι μία διαφορετική κατάσταση από την πρώτη γνωριμία. Ουσιαστική και ριζική αλλαγή αποτελεί το γεγονός ότι οι δύο σύντροφοι έχουν πλέον δεσμευτεί ο ένας στον άλλον και έχουν πάρει μία απόφαση, η οποία θα τους κάνει να πορευτούν ως προς μια κοινή ζωή. Δεν λειτουργούν πλέον κοιτώντας μόνο το ατομικό τους συμφέρον και όντας δύο ξεχωριστές οντότητες. Έτσι, δεν έχουν πλέον να φροντίζουν μόνο για τον εαυτό τους, αλλά έχουν δίπλα τους κι έναν άλλον άνθρωπο, ο οποίος κουβαλάει τα δικά του ερεθίσματα, εμπειρίες και ιδιαίτερες αναμνήσεις. Βέβαια, τα μεγάλα προβλήματα στους περισσότερους γάμους ξεκινούν από αυτό το συγκεκριμένο σημείο. Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι όταν είναι ερωτευμένοι έχουν την τάση να μεγαλοποιούν τα χαρακτηριστικά του συντρόφου τους και να προσέχουν κυρίως μόνο τα θετικά. Για παράδειγμα, ένας άντρας βλέπει χαρακτηριστικά στη γυναίκα του σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν που πραγματικά είναι. Μπορεί να μεγεθύνει χαρακτηριστικά όπως είναι η αγάπη προς το πρόσωπό του, η στοργικότητα, η τρυφερότητα και η συντροφικότητα, ενώ επιπρόσθετα να παραλείπει κάποια άλλα. Με τη σειρά της και μία γυναίκα βλέπει στα μάτια του αγαπημένου της έναν άντρα πολύ περισσότερο ώριμο από ότι πραγματικά είναι, με περίσσεια αυτοπεποίθηση, εσωτερική δύναμη, πειθαρχία, κυριαρχία κλπ. Ο κάθε ένας, δηλαδή, φτιάχνει μέσα του μία εικόνα για τον σύντροφο η οποία δεν είναι πραγματική, αλλά μάλλον είναι πλασματική και ιδεατή, αντιπροσωπεύοντας αυτό που πραγματικά θα ήθελαν ώστε να νιώθουν ΄΄φαινομενικά΄΄ την απόλυτη ευτυχία. Βέβαια, όχι μόνο δεν βλέπουν οι ερωτευμένοι τα πραγματικά χαρακτηριστικά του συντρόφου τους, αλλά μάλιστα τους αποδίδουν και ορισμένα, τα οποία δεν τα έχουν. Όταν λοιπόν ένα ζευγάρι κάνει το λάθος να παντρευτεί, χωρίς να έχει δοκιμάσει αρκετά την σχέση του σε καθημερινή βάση και για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, τότε ο γάμος αυτός θα είναι ως επί το πλείστων ένας γάμος με πολλούς προβληματισμούς, αντιπαραθέσεις, στιγμές ζηλοτυπίας και μη ουσιαστικής συνεννόησης.

Η κοινή ζωή και η συμβίωση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα είναι βασικοί παράγοντες που θα φέρουν στην επιφάνεια τα πραγματικά χαρακτηριστικά των συντρόφων και θα τους δοκιμάσει σε συγκεκριμένες και απαραίτητες συνθήκες διαβίωσης. Οι ερωτευμένοι προσπαθούν πάντοτε να δείξουν τις καλύτερες πλευρές τους στον σύντροφό τους και βάζουν στην άκρη όσα άσχημα μπορεί να κρύβουν καθώς φοβούνται μην τους πληγώσουν. Ωστόσο, όταν αρχίσει πλέον είτε ο ένας είτε ο άλλος να συνειδητοποιούν ότι τα χαρακτηριστικά που έχουν προσδώσει στο σύντροφό τους δεν είναι αντιπροσωπευτικά, αλλά απεναντίας περιορίζονται σε ένα συγκεκριμένο φάσμα δραστηριοτήτων και καταστάσεων, τότε καταλαβαίνετε ότι είναι πλέον βέβαιο ότι έχετε κάνει ένα λάθος που ενδεχομένως να σας κάνει τη ζωή αφόρητη.

Ορισμένες συμβουλές για το γάμο σας:

Για να πούμε την αλήθεια, ένα ολόκληρο βιβλίο δεν είναι αρκετό ώστε να σας περιγράψουμε την έννοια του γάμου και τα χαρακτηριστικά που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια αυτού. Βέβαια, μέσα από αυτό το μικρό άρθρο ελπίζουμε να μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε σε έναν βαθμό όσους βιώνουν τέτοια προβλήματα στις σχέσεις ή στους γάμους τους και να τους βοηθήσουμε να ζητήσουν περαιτέρω βοήθεια. Κλείνοντας, θα θέλαμε να προτρέψουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι αισθάνονται ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά στο γάμο τους και κατ’ επέκταση στη σχέση τους με τον-την σύζυγό τους να μην αφήνουν τις μέρες να περνάνε άδικα και να ζητήσουν την βοήθεια ενός ειδικού, είτε συμβούλου γάμου, είτε ειδικού ψυχικής υγείας. Η ένταση και το βάρος που συσσωρεύονται συχνά στη ψυχή των ανθρώπων αυτών οδηγούν σε θλίψη, αυξάνουν το άγχος και αποτελούν αιτίες για πολλά προβλήματα μέσα σε μία σχέση. Έτσι, αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές να σταματάει η ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ του ζευγαριού και να δημιουργούνται εντάσεις, τριβές και παρεξηγήσεις που οδηγούν στην απομάκρυνση του ζευγαριού και πολλές φορές στο διαζύγιο. Έτσι, δεν είναι ποτέ αργά να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, ειδικά αν θέλετε να δώσετε μία ευκαιρία για αναζωπύρωση του γάμου σας.

Δείτε επίσης:
Αυτή η καταχώρηση δημοσιεύτηκε στο Blog. Σημειώστε σελιδοδείκτη το permalink.