Γάμος και βάπτιση μαζί – Συμβουλές

Γάμος και βάπτιση μαζί - Συμβουλές

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν να συνδυάσουν το γάμο τους μαζί με την βάπτιση του παιδιού τους. Οι λόγοι μπορεί να διαφέρουν στο κάθε αντρόγυνο.
Ένας λόγος μπορεί να είναι οικονομικός αφού έτσι κάνει κάποιος μια φορά τα έξοδα και τελειώνει. Ένας άλλος λόγος είναι η εξοικονόμηση χρόνου και κόπου, αφού οι διαδικασίες και όλες οι ετοιμασίες γίνονται μόνο μια φορά. Ένας τρίτος λόγος μπορεί να είναι το γεγονός ότι ένα ζευγάρι δεν πρόλαβε να παντρευτεί για τους δικούς του λόγους ή παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο, οπότε όταν έρχεται το μωρό στη ζωή τους, στη γαμοβάπτιση βρίσκει την ευκαιρία για μια διπλή γιορτή και τους όρκους που θα δώσει μαζί με όλη την οικογένεια, τους συγγενείς και τους φίλους.
Ακολουθούν κάποιες συμβουλές που ίσως σας βοηθήσουν να κάνετε την ημέρα αυτή καλύτερη και για σας αλλά και για τους καλεσμένους σας.

Ημερομηνία

Το πιο βασικό είναι να επιλέξετε να κάνετε τα μυστήρια μια εποχή του χρόνου με ευχάριστο κλίμα. Επειδή η διάρκεια της τελετής και του μυστηρίου θα είναι σχεδόν διπλάσια, καλό θα είναι να αποφύγετε τους καλοκαιρινούς μήνες και την ζέστη, γιατί θα δυσανασχετήσουν και οι καλεσμένοι (ειδικά οι ηλικιωμένοι) αλλά και το μωρό σας. Το ιδανικό θα ήταν να επιλέξετε ημερομηνία την άνοιξη ή το φθινόπωρο.

Νυφικό

Ένα δεύτερο σημείο που θα πρέπει να προσέξετε είναι η επιλογή του νυφικού και οι τελικές πρόβες. Αν δεν έχετε καταφέρει να χάσετε όλα τα κιλά της εγκυμοσύνης όπως τα είχατε υπολογίσει στο μυαλό σας, καλό θα ήταν να δίνατε μεγαλύτερη έμφαση στις πρόβες και τυχόν διορθώσεις της τελευταίας στιγμής,
μια κι έτσι μπορεί να προλάβετε ατέλειες και να τονίσετε τα δυνατά σας σημεία ώστε να φαίνεστε όσο το δυνατόν ομορφότερη. Φροντίστε το νυφικό σας να είναι άνετο και βολικό και τα παπούτσια σας ξεκούραστα. Θα τα φοράτε για τουλάχιστον δύο ώρες.

Ξεκούραστο μωρό

Ένα τρίτο σημείο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι να προνοήσετε για το πως θα παραμείνει το μωρό σας ήσυχο και ξεκούραστο μέχρι να ολοκληρωθεί το μυστήριο του γάμου (το οποίο προηγείται της βάπτισης), ώστε όταν πρωταγωνιστήσει στη δική του τελετή να κλέψει τις εντυπώσεις.
Το ίδιο θα πρέπει να φροντίσετε και για τους καλεσμένους σας ώστε να μην δυσανασχετήσουν από την παρατεταμένη ορθοστασία των δύο μυστηρίων. Και μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας το καρότσι του μωρού για να το βάλετε να ξεκουραστεί μετά την βάπτιση.

Εκκλησία

Βρείτε εκκλησία από νωρίς και διευκρινείστε με τον πάτερ τις ώρες προσέλευσης και την επαρκή διάρκεια και των δύο μυστηρίων, όπως και τον συνολικό αριθμό των καλεσμένων. Επίσης ξεκαθαρίστε ότι επιτρέπεται η γαμοβάπτιση γιατί δεν το επιτρέπουν όλες οι εκκλησίες.

Δεξίωση

Επιλέξτε χώρο για την δεξίωση κοντά στην εκκλησία ώστε να αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις των καλεσμένων.

Κουμπάροι – Νονοί

Βρείτε κουμπάρους και νονούς από νωρίς και μιλήστε μαζί τους για τα έξοδα που τους αναλογούν. Ο κουμπάρος πληρώνει την εκκλησία, τα στέφανα, τις λαμπάδες, το κρασί του μυστηρίου, τον δίσκο με την καράφα και φυσικά ένα δώρο για το ζευγάρι.
Ο νονός πληρώνει για τα βαπτιστικά ρούχα, τα εσώρουχα του μωρού, τα καλτσάκια και τα παπουτσάκια, το σταυρουδάκι του, και την πετσέτα. Αν αποφασίσετε να είναι ο ίδιος άνθρωπος κουμπάρος και νονός, καλύτερα μιλήστε μαζί του για έναν πιθανό καταμερισμό των εξόδων μαζί σας,
για ευνόητους λόγους.

Προσκλητήρια

Όσον αφορά τα προσκλητήρια, μπορείτε να τυπώσετε δύο διαφορετικά και να τα βάλετε σε ένα κοινό φάκελο ή ένα προσκλητήριο γαμοβάπτισης που θα αναφέρει και τα δύο μυστήρια. Τα τελευταία χρόνια επικρατεί η δεύτερη λύση. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε πρωτότυπα κείμενα γάμου και βάπτισης στο διαδίκτυο για να επιλέξετε. Για το θέμα του προσκλητηρίου όπως και γενικά το θέμα που θα έχετε στο γάμο και την βάπτιση, φροντίστε να είναι κάτι ουδέτερο που μπορείτε να το υποστηρίξετε χωρίς να γίνει υπερβολικό. Μπορείτε να έχετε για παράδειγμα ένα φλοράλ θέμα ή κάτι retro και vintage που θα ταιριάζει και στις δύο τελετές με ευκολία,
χωρίς να χρειαστεί να αλλάζετε στολισμούς στους χώρους του μυστηρίου και της δεξίωσης.

Μπομπονιέρες

Στις μπομπονιέρες οι διαθέσιμες επιλογές είναι αμέτρητες. Μπορείτε να συνδυάσετε διακοσμητικά μαζί με τούλια και κορδέλες με τέτοιο τρόπο που να φτιάξετε μια πανέμορφη οικονομική μπομπονιέρα κατάλληλη και για τις δύο περιπτώσεις. Και ακόμα καλύτερα προτιμήστε να τις τοποθετήσετε στο τραπέζι της δεξίωσης ή να τις μοιράσετε μαζί με το προσκλητήριο, ώστε να γλιτώσετε και τον κόπο του μοιράσματος στην εκκλησία και τις αντίστοιχες ουρές, με ότι αυτό συνεπάγεται σε χρόνο και κόπο.

Τούρτα

Για την τούρτα μπορείτε βάσει του θέματος που θα έχετε στον στολισμό, να στολίσετε κάποια που θα περιλαμβάνει και μικρές παιδικές πινελιές, ώστε να δόσει μια άλλη νότα στον όλο στολισμό σας και την διάθεση της ημέρας. Αν για παράδειγμα έχετε θέμα με κύκνο κοινό και στα δύο, μπορείτε κάλλιστα να βάλετε στην τούρτα σας και έναν μικρό κύκνο. Αν πάλι έχετε θέμα φλοράλ, διακοσμήστε με μικρά λουλουδάκια κ.ο.κ.

Φωτογράφηση

Τέλος αναφορικά με την φωτογράφηση, προτιμήστε να την κάνετε πριν το γάμο ή μετά από αυτόν, επειδή την ημέρα των μυστηρίων το μωρό σας θα είναι ιδιαίτερα κουρασμένο με ότι αυτό συνεπάγεται σε τυχόν γκρίνια και κλάμα, αφού για αρκετές ώρες θα παρευρίσκεται στο χώρο της εκκλησίας και της δεξίωσης. Έτσι θα μπορούσε να γίνει η φωτογράφηση σε έναν δικό του οικείο χώρο με τα αγαπημένα του παιχνίδια και το αποτέλεσμα να απογειωθεί. Συμπεριλάβετε και τους αγαπημένους σας συγγενείς και φίλους, για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα. Για το άλμπουμ καλύτερα κάντε δύο διαφορετικά για δύο διαφορετικούς λόγους. Ο πρώτος είναι καθαρά αισθητικός, ώστε όταν βλέπετε το άλμπουμ μετά από χρόνια να θυμάστε τα δύο γεγονότα ξεχωριστά και ολοκληρωμένα και ο δεύτερος για να αποφύγετε στο δεύτερο παιδί να βλέπει με παράπονο το πρώτο να συμμετέχει στο γάμο σας ενώ αυτό είναι μόνο στη βάπτιση.

Καλή επιτυχία!!