Γάμος και Απιστία

Γάμος και Απιστία
Στον 21ο αιώνα, μία εποχή που κατακλύζεται από τη μάστιγα των social media, τον υπολογιστή και γενικότερα τα καθημερινά προβαλλόμενα ερεθίσματα, ο γάμος και η συζυγική σχέση κλονίζονται όλο και περισσότερο. Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων 12 χρόνων, το ποσοστό των παντρεμένων ζευγαριών που επηρεάζονται από εξωτερικά ερεθίσματα και συγκεκριμένα από την απιστία ξεπερνάει το 45%. Ωστόσο, οι περισσότεροι, ακόμα και πολλές φορές και οι ίδιοι που απατούν, αναφέρουν πως η απιστία είναι μία λάθος αντιμετώπιση στη σχέση και κατακρεουργεί το θεσμό του γάμου και της ένωσης. Ωστόσο, παρ΄ όλο που το γνωρίζουν, προβαίνουν σε τέτοιου είδους συμπεριφορές ενώ όταν έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους, είναι πολλές φορές αργά.
  Ποια είναι λοιπόν η αιτία που επηρεάζει τη συχνότητα των συμπεριφορών αυτών; Γιατί οι άνθρωποι, ενώ γνωρίζουν ότι η απιστία ενδεχομένως να τερματίσει το γάμο τους, προβαίνουν σε παρόμοιες ενέργειες; Για να είμαστε ειλικρινείς η λίστα με τα πιθανά αίτια είναι μεγάλη και είναι δύσκολο να δοθεί μία καθολική απάντηση για το συγκεκριμένο γεγονός, καθώς επηρεάζεται από ψυχολογικούς, κοινωνικούς και πολλές φορές πολιτισμικούς παράγοντες. Ωστόσο, παρακάτω θα προσπαθήσουμε να αναφέρουμε συνοπτικά κάποια χαρακτηριστικά και κάποια πιθανά αίτια που επηρεάζουν την ύπαρξη του φαινομένου της απιστίας.
  Αρχικά ένα αίτιο που θεωρείται αρκετά συνηθισμένο σε τέτοιου είδους περιστάσεις είναι η απογοήτευση. Ουσιαστικά, το άτομο που προβαίνει στην πράξη της απιστίας θεωρεί ότι έχει προσπαθήσει αρκετά για να επαναφέρει την ισορροπία σε αυτόν το γάμο, χωρίς ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Παρ΄ όλες του τις προσπάθειες για επικοινωνία, συναναστροφή και βελτίωση της σχέσης, νιώθει ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι για να τη βελτιώσει περαιτέρω, έχει χάσει πλέον την ελπίδα, με αποτέλεσμα να του αναζωπυρώνεται η ανάγκη να βρει μία νέα σχέση που θα τον κάνει να νιώσει καλύτερα και να ξεχάσει τα προβλήματα της καθημερινότητας.
  Επιπλέον, ο ερχομός ενός παιδιού μπορεί να γίνει η αιτία ώστε κάποιος από τους δύο γονείς να νιώσει πιεσμένος και κατά συνέπεια απογοητευμένος από την ποιότητα της ζωής του, με αποτέλεσμα να ψάχνει εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης και ανακούφισης των προβλημάτων του. Ο ερχομός ενός παιδιού θεωρείται μία από τις ομορφότερες στιγμές στη ζωή του ζευγαριού. Ωστόσο, δυστυχώς δεν ερμηνεύεται πάντα το ίδιο από τα μέλη μιας οικογένειας με αποτέλεσμα την εμφάνιση αρνητικών καταστάσεων και κατ΄ επέκταση της απιστίας.
  Επιπρόσθετα, ένας επιπλέον λόγος που τα άτομα σε έναν γάμο αναζητούν κάποιο καινούργιο σύντροφο είναι η ανάγκη μεγαλύτερης προσοχής και περισσότερης σεξουαλικής ευχαρίστησης. Συγκεκριμένα, οι άνδρες σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, δε γνωρίζουν ακριβώς πως να εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους ως προς τις γυναίκες τους κατά τη διάρκεια ενός γάμου. Έτσι, αρκετές φορές το σεξουαλικό κομμάτι αποτελεί για αυτούς ένα σημαντικό, καθώς και άλλες φορές τον μοναδικό, τρόπο ένωσης και επικοινωνίας με τη σύζυγό τους. Ωστόσο, όταν δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες αυτές, τότε αυτό συνήθως μεταφράζεται ως έλλειψη αγάπης και ενδιαφέροντος σε μία σχέση. Στον αντίποδα, οι γυναίκες δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στη συναισθηματική θαλπωρή και ζεστασιά σε μία ερωτική σχέση. Έτσι, όταν φτάσουν στο σημείο να απατήσουν, αυτό μεταφράζεται κυρίως ως έλλειψη συναισθηματικής επικοινωνίας και κατ΄ επέκταση σεξουαλικού ενδιαφέροντος.
  Συχνός λόγος απιστίας σε μία σχέση αποτελούν επίσης τα αισθήματα υποτίμησης και παραμέλησης. Συχνά, και ο άντρας αλλά και η γυναίκα νιώθουν ότι μετά από ένα χρονικό διάστημα ο σύντροφός τους τους υποτιμά και τους παραμελεί, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον ο εαυτός τους και να μη λαμβάνουν την αγάπη που απολάμβαναν το προηγούμενο διάστημα. Έτσι, συχνά προσπαθώντας να καλύψουν αυτό το κενό, προβαίνουν σε ένα καινούργιο ερωτικό φλερτ και κατ΄ επέκταση σε νέα σεξουαλική σχέση με κάποιο τρίτο πρόσωπο, οδηγώντας τη σχέση τους σε ένα ενδεχόμενο διαζύγιο.
  Ακόμη, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και  το αίσθημα εκδίκησης. Ορισμένα ζευγάρια αισθάνονται ότι καταπιέζονται μετά από ένα χρονικό διάστημα μέσα στο γάμο τους και για αυτό το λόγο δημιουργείται υποσυνείδητα ένα αίσθημα εκδίκησης ως προς το άτομο του συντρόφου τους. Έτσι, νιώθουν ένα αρνητικό φορτίο, το οποίο τους πιέζει και θέλουν να το ξεφορτωθούν με την πρώτη ευκαιρία. Για το λόγο αυτόν προβαίνουν και στην πράξη της απιστίας, όταν δηλαδή βρουν την κατάλληλη ευκαιρία, νιώθουν ότι το αίσθημα της εκδίκησης θα επουλωθεί μέσω αυτής και έτσι ξεχνούν βραχυπρόθεσμα την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.
  Ορισμένοι ακόμη λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν ένα σύντροφο στην απιστία στα πλαίσια του γάμου του αποτελούν οι οικονομικές πιέσεις που βιώνει ανά χρονικά διαστήματα, οι καθημερινές υποχρεώσεις στα πλαίσια του γάμου, ειδικά όταν υπάρχει και ένα παιδί που πρέπει να εναρμονιστεί με το οικογενειακό πλαίσιο και τέλος εξαιτίας ορμονικών αλλαγών καθώς και κατάχρησης ουσιών (αλκοόλ, απαγορευμένες ουσίες κ.α).
  Αν νομίζετε ότι είστε θύμα της απιστίας, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είστε εσείς αποκλειστικά υπεύθυνοι για την πράξη του/της συζύγου σας. Η απιστία αρκετές φορές είναι αποτέλεσμα πολλών και βαθύτερων ζητημάτων και ανεξάρτητα από το λόγο για τον οποίο ο ένας από τους δύο προβαίνει σε κάτι παρόμοιο, πρέπει να αντιληφθεί ότι η απιστία μπορεί να διαλύσει σταδιακά και να καταστρέψει έναν γάμο, ανάλογα με τον τρόπο αντιμετώπισής της. Για το λόγο αυτόν υπάρχουν αρκετοί σύμβουλοι γάμου, ειδικοί ψυχικής υγείας και άλλοι ειδικοί που μπορούν να σας βοηθήσουν και να επαναφέρουν τη σχέση σας σε ένα πιο λειτουργικό στάδιο.
Αυτή η καταχώρηση δημοσιεύτηκε στο Blog. Σημειώστε σελιδοδείκτη το permalink.