Γάμος από γνωριμία μέσω Social media (Badoo – Tinder – Facebook)

Γάμος από γνωριμία μέσω Social media

Πόσο εύκολο είναι να γνωρίσει κάποιος τον μελλοντικό σύντροφό του μέσα από τις πλατφόρμες των social media? Μπορεί να κρατήσει μια σχέση ή στις εφαρμογές αυτές επικρατούν οι εφήμερες σχέσεις? Υπάρχουν σχέσεις από τέτοιου είδους γνωριμίες που εξελίχθηκαν σε γάμο? Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να το χειριστώ?

Τα παλιά χρόνια υπήρχαν τα προξενιά και λίγο αργότερα οι γνωριμίες μέσω κοινών φίλων και γνωστών. Σήμερα, οι σχέσεις ξεκινάνε πλέον μέσα από τις εφαρμογές του κινητού μας ή του υπολογιστή μας. Υπάρχουν χιλιάδες δημοφιλή dating apps όπως το Tinder και το Badoo ή social media όπως το Facebook και το Instagram. Πόσο πιθανό είναι όμως να παντρευτεί κάποιος μέσα από αυτά τα ηλεκτρονικά μέσα? Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που έγινε στο MIT (Tεχνολογικό Iνστιτούτο Μασαχουσέτης), το online dating μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε έναν επιτυχημένο γάμο. Επίσης σε παρόμοιες έρευνες που έγιναν στο πανεπιστήμιο Essex της Βρετανίας και σε πανεπιστήμιο της Βιέννης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όταν μια διαδικτυακή γνωριμία καταλήγει σε γάμο, αυτός ο γάμος έχει περισσότερες πιθανότητες να κρατήσει περισσότερα χρόνια και να είναι πιο ευτυχισμένος σε σχέση με κάποιον γάμο που έγινε από παραδοσιακή γνωριμία μέσω φυσικής επαφής. Αντίστοιχα και τα διαζύγια είχαν ελαφρώς μικρότερα ποσοστά (6% αντί για 7,5%) σε αυτούς που γνωρίστηκαν διαδικτυακά. Ακόμα και ο μέσος όρος ικανοποίησης ποιότητας του γάμου, ήταν ελαφρώς υψηλότερος στους γάμους από τις online γνωριμίες.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι αυξημένοι ρυθμοί εργασίας και η ταυτόχρονη ενασχόληση με διάφορες δραστηριότητες όπως είναι η γυμναστική και τα χόμπι, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια σε κάποιον εργαζόμενο να βγει έξω και να ψάξει να βρει ταίρι. Έτσι είναι λογικό να στραφεί κάποιος σε έναν εναλλακτικό τρόπο για να γνωρίσει πιο εύκολα ανθρώπους παρά να περιμένει πότε θα τύχει να γνωρίσει κάποιον που να του ταιριάζει στη δουλειά ή στα μέσα αστικών συγκοινωνιών, ή το Σάββατο που θα βγει μια φορά την βδομάδα για καφέ ή για ποτό. Πολλοί επίσης παραπονιούνται ότι ο κύκλος γνωριμιών τους έχει μειωθεί σε 20-30 άτομα με ότι αυτό συνεπάγεται για κάποιον που θέλει να διευρύνει τους ορίζοντες των νέων γνωριμιών του. Θα λέγαμε λοιπόν ότι το να στραφεί κάποιος σε αυτά τα μέσα με σκοπό να βρει σύντροφο για να παντρευτεί είναι σχεδόν μονόδρομος.

Αν γνωρίσεις για παράδειγμα κάποιον στο Badoo και ξεκινήσεις να του μιλάς σε καθημερινή βάση, αποκτάς αυτόματα μαζί του μια οικειότητα και εξοικειώνεσαι με την ιδέα του ραντεβού ώστε να συνεχίσεις τις συνομιλίες και από κοντά. Είναι πιο εύκολη η μετάβαση στην προσωπική επαφή γιατί έχεις ήδη μοιραστεί μαζί του σκέψεις και επιθυμίες οπότε ξέρεις περίπου τι να περιμένεις και μειώνεις την πιθανότητα να βρεθείς προ εκπλήξεων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ανταποκρίνονται πάντα οι φωτογραφίες των προφίλ στην πραγματικότητα ή  ότι ο χαρακτήρας που περιγράφει κάποιος για τον εαυτό του είναι αληθινός.
Αυτό όμως μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γνωριμία. Στον αντίποδα, μπορεί κάποιος να πει ότι φοβάται ποιος κρύβεται πίσω από ένα πιθανό ψεύτικο προφίλ ή ότι κυκλοφορούν πολλοί τρελοί εκεί έξω και να το αποκλείσει εξαρχής. Σε αυτήν την περίπτωση μπορείς να είσαι λίγο πιο επίμονος-η στο ψάξιμο των προφίλ (τηλέφωνο – διεύθυνση – επάγγελμα, και άλλες προσωπικές πληροφορίες) πριν συναντήσεις κάποιον, αλλά και μετά την συνάντηση. Κι αν κάτι δεν σου πάει καλά, μπορείς κάλλιστα να πας εύκολα στον επόμενο. Θα έχεις επενδύσει πολύ λιγότερο κόπο και χρόνο από κάποιον που θα γνώριζες παραδοσιακά,

οπότε μπορεί να μην σε ενοχλήσει και τόσο πολύ. Είναι γεγονός ότι πολλές φορές οι υψηλές προσδοκίες που έχουμε για τον υποψήφιο σύντροφό μας παραπλανούν και βλέπουμε στον άλλον πράγματα τα οποία ίσως να μην υπάρχουν. Δεν είναι απαραίτητο μόλις γνωρίσουμε κάποιον να ταιριάζουμε μαζί του. Ναι μπορεί να είναι κουραστικό και απογοητευτικό να γνωρίζεις και να μιλάς με αρκετούς ανθρώπους και τελικά να καταλαβαίνεις ότι δεν ταιριάζεις. Έτσι είναι όμως τα πράγματα. Δεν χρειάζεται να πιέζεις και πολύ τις καταστάσεις. Όταν ταιριάξεις με κάποιον θα το καταλάβεις.

Ακολουθούν κάποιες μικρές συμβουλές που μπορεί να σε βοηθήσουν να αποφύγεις τις κακοτοπιές.
– Διάλεξε άτομα για επικοινωνία που έχουν αναλυτικά προφίλ και πολλές πληροφορίες και φωτογραφίες
– Γράψε στο δικό σου το προφίλ όσο περισσότερα μπορείς για τον χαρακτήρα σου, τα ενδιαφέροντα σου, τα χόμπι σου κλπ. χωρίς να το παρακάνεις. Δεν ενδιαφέρει κανέναν αν σου αρέσει να τρως δημητριακά για πρωινό, ούτε σημαίνει ότι αν αρέσουν και στον άλλον έχετε περισσότερες πιθανότητες να ταιριάζετε.
– Μίλα πολλές φορές με κάποιον είτε μέσω μηνυμάτων είτε μέσω τηλεφώνου πριν κανονίσεις να βρεθείτε.  Αν διαπιστώσεις ότι μετά από 4-5 μηνύματα δεν έχετε τι να πείτε, τότε το πιο πιθανό είναι να συνεχιστεί αυτό και κατ΄ιδίαν.
– Ψάξε αν μπορείς το προφίλ του και σε άλλα social για να δεις αν ισχύουν αυτά που έχει αναρτήσει.
– Αν βρεις κάποιον στο Tinder που έχει καταστήσει σαφές ότι ψάχνει μόνο για πρόσκαιρες σεξουαλικές σχέσεις και one night stand μην περιμένεις να είναι ο πρίγκιπας του παραμυθιού που θα σε οδηγήσει στην εκκλησία. Φυσικά υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις ανθρώπων που γνωρίστηκαν με αποκλειστικό σκοπό το σεξ και τελικά κατέληξαν να παντρευτούν.
– Φτιάξε προφίλ και σε άλλες πλατφόρμες γνωριμιών. Δεν χάνεις τίποτα. Εξάλλου είναι πλεονέκτημα το να έχεις πολλές επιλογές διαθέσιμες. Ποτέ δεν ξέρεις ποιόν θα συναντήσεις και που και με ποιόν θα ταιριάξεις. Ταυτόχρονα όμως φρόντισε να μην το παρακάνεις. Αν έχεις γραφτεί σε πολλά site και dating apps,
είναι πολύ πιθανό να πέσεις με τα μούτρα και να παρατήσεις άλλα μέρη της καθημερινότητάς σου, όπως είναι η δουλειά σου ή οι φίλοι σου. Παν μέτρον άριστον.
– Μην βάλεις στο προφίλ σου 500 φωτογραφίες που θα κουράσουν τους άλλους (αν δεν σε περάσουν για τρελό-η) ή φωτογραφίες με υπερβολική επεξεργασία ή πολύ εξεζητημένο ντύσιμο, στήσιμο, φόντο, ύφος κλπ. Να είμαστε και λίγο άνθρωποι…
Καλύτερα να δείχνετε στους ενδιαφερόμενους που θα ψάξουν το προφίλ σας μια πιο ανθρώπινη και ρεαλιστική διάσταση του εαυτού σας, παρά να εξιδανικεύσετε τον εαυτό σας με αποτέλεσμα την πλήρη απογοήτευση όταν κάποιος σας συναντήσει από κοντά και δει ότι αυτό που είδε δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Απλά να είστε ο εαυτός σας. Η αυθεντικότητα πάντα κερδίζει τις εντυπώσεις σε αυτούς που πρέπει.
– Μην κολλάς στις λεπτομέρειες και μην τα περνάς όλα από κόσκινο. Πολλές φορές το να αναλύουμε κάτι πολύ, δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Προσπάθησε να χαλαρώσεις και να απολαύσεις όσο γίνεται αυτήν την διαδικασία. Να είσαι ο εαυτός σου και να δίνεις δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες στους άλλους που μπορεί να υπερβάλλουν κάποιες φορές λόγω του άγχους. Αν κάτι σε τραβάει σε κάποιον, αξίζει τον κόπο να κάνεις μια ακόμα προσπάθεια.

– Μην πέσεις στην παγίδα των κοινών χαρακτηριστικών και χόμπι. Το να βλέπεις σε ένα προφίλ ότι σας αρέσουν τα ίδια πράγματα, οι ίδιες ταινίες, τα ίδια βιβλία, ότι είστε φιλόζωοι, καπνιστές, ή ότι έχετε και οι δύο μια τρομερή αδυναμία στις πατάτες, απλά δεν σημαίνει τίποτα. Όλα είναι θέμα χημείας. Μπορεί να ταιριάζετε σε όλα τα παραπάνω αλλά όταν συναντηθείτε να μην ταιριάξουν καθόλου τα χνώτα σας. Εδώ θέλει και λίγη τύχη. Μπορεί να γνωρίσετε τον σύντροφο της ζωής σας στο πρόσωπο ενός ανθρώπου με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα δικά σας.

Όπως και να΄χει, μην φοβηθείτε να το δοκιμάσετε και να δείτε μέχρι που θα φτάσει. Κι αν τελικά φτάσει στο γάμο, όπως έφτασε για χιλιάδες άλλα ζευγάρια πριν από σας, τότε η ώρα η καλή!

 

Διαβάστε επίσης: Γάμος και Απιστία